Värmen trycker i Rewa. Vi dricker morgonkaffet på terassen och äter omelett som frukostkocken gjort till oss på beställning.

Min bästa sort är den som bara innehåller ägg och ost. Jag väljer en sådan där söt vaniljyoghurt också. En sådan jag sällan äter hemma men dras till när jag är i södra Europa på semester. Eller som nu, på hotell Skipper i Rewa, Polen.

Vår balkong har utsikt mot havet. På andra sidan ser vi den enorma landtungan Hel. Ett paradis för kitesurfare. Man kan ta färja dit, eller åka dit med bil. Men närmre, bara ett stenkast från vår vita, tunna gardin som fladdrar lätt i vinden, ser vi vår egna strandtunga här i Rewa. Den blir smalare och smalare ju längre ut i vattnet den går och efter några hundra meter tar den slut helt. Här brukar kitesurfare hoppa över strandremsan.

RewaRewaRewa hotel SkipperRewa kitesurf

När vi tog fram våra badkläder och handdukar och slog oss ner på strandremsan så konstaterade vi att det var säkert 10 grader varmare i vattnet på den ena sidan om stranden jämfört med den andra. Vi låg på stranden fram till klockan 5 på eftermiddagen, precis när ljuset övergår från hårt till sådär varmt och guldigt. Den bästa tiden på dygnet på sommaren. Lite senare på kvällen blir himlen dramatisk och vi står länge på balkongen och blickar ut över skådespelet.

Kitesäsongen drar igång här i Rewa om några veckor och det märks att surf är vad mycket av Rewa handlar om. Här finns surfbutiker och många uthyrningar. Vindsurf, kitesurf – eller stand up paddling.

Jag tog första steget och köpte en surfig klänning från Roxy i Aloha-butiken precis bredvid Skipper, och fingrade på några snygga våtdräkter också. Vi var på väg att åka ut med båt tillsammans med några andra som jobbar på Aloha, men precis då mojnade vinden. Så det fick bli strandhäng istället. Och ett oväntat bra matstopp på strandpromenaden.

Dumplings, eller ”pierogi” är klassisk polsk mat och vi har provat dem på lite olika ställen. Men vi är eniga om att stället på stranden, jag tror det hette Oliwia, gör dem bäst.

RewaRewa

Överlag så är maten riktigt, riktigt bra. Vi blir förvånade efter nästan varje måltid – och det började redan kvällen då vi anlände. Vi kom sent och det mesta hade stängt, men hotellets restaurang var fortfarande öppen om vi inte tvekade för länge. Jag åt en polsk soppa; ”zurek” – eller sour bread soup. Ja, surdegssoppa alltså. Det låter märkligt men var väldigt gott. Lite så fortsätter det polska köket och de restauranger vi varit på; med en meny vi inte vet vad vi ska förvänta oss av – men som levererar mycket mer än vi kan ana.

Vi märker knappt av några turister i Rewa. Det känns väldigt lokalt och vänligt. Att ta sig mellan Gdynia och Rewa med taxi kostar runt 50 Zloty (ca 125 kr) beroende på tid på dagen. Det är gott om plats på stranden, som är lika evighetslång som på andra ställen i Polen.

Rewa hotel SkipperRewaRewaPolen Rewa Hotel Skipper

Kvällarna är lugna och söker man mer liv och rörelse så ligger Gdynia nära. En kväll är vi spontana och tar sikte mot just liv och rörelse och hamnar på Neon Streetfoodbar i Gdynia. Kvällen bjuder på en tillfällig meny eftersom ägaren fyller år och vårt bord fylls av lite allt möjligt som är väldigt gott. Vi sitter ute under kulörta lyktor och sorlet från barerna runt omkring fyller trottoaren.

Lite senare promenerar vi ner mot stranden i Gdynia och strandbaren Contrast Café som frukostservitrisen på vårt hotell rekommenderat. Det är ett gigantiskt strandcafé som inte känns det minsta trångt trots att här är mycket folk. Man kan ta med sig drinkarna ut på stranden eller hänga i baren.

Vår bartender är duktig och blandar klassiska old school-drinkar till min kille medan jag sippar på en Aperol Spritz och blickar ut över den mörka stranden som lyser upp av eldjonglörer och svävande lyktor som ett bröllopspar skickar upp.

Neon streetfood GdyniaNeon streetfood GdyniaNeon streetfood Gdynia

 

Läs mer från Polen: Klippan i Orlowo

 

15