Jag vill börja kitesurfa men har haft lite otur. När jag skulle testa kite på snö så dog vinden och sedan tog hela vintersäsongen slut. Och nu i vår har jag också haft otur med vind – och med min rygg som helst ska bli hel innan jag börjar på riktigt.

Men, det där till trots har inte hindrat mig från att tänka på kitesurf och hänga på stranden. Jag har också testat en foilkite (övningskite) och har koll på lite teori. Igår efter jobbet åkte vi till Torö stenstrand ner mot Nynäshamn som är en populär spot för både kitesurf och vanlig surf. Det blåste ordentligt vilket innebar att det var ett lagom gäng kitesurfare ute vid Torö.

Inför resan till Polen och Rewa som är en populär ort för kitesurf (tillsammans med Hel som är landtungan mittemot) hade jag kontakt med Rickard Goclon som är PT, coach och som anordnar träningsresor och som är särskilt inriktad mot kitesurf både i Sverige och i Polen.

Jag samlar på mig alla argument, tips och kunskaper jag kan för att förstå om det är enkelt att lära sig att kitesurfa. Jag kan nämligen inte låta bli att tycka att det ser lite svårt ut. Men ju fler jag frågar desto mer förstår jag att det här faktiskt är en vattensport som går att lära sig och som snabbt blir riktigt rolig.

”Kitesurfing är en sport där man ganska lätt snabbt blir bra och man kan utvecklas hela livet. Det finns hela tiden nya saker att lära och nya utmaningar att bemästra samtidigt som man får en fantastisk träning för hela kroppen utan att man tänker på att man tränar.  Kiteutövare är smidiga, starka och vältränade. Kitesurfing är också en social sport där man har lätt att umgås med människor i alla åldrar- ung som gammal” säger Rickard.

”ALLA som inte är rädda för vatten eller har ett handikapp som kan hindra att utöva sporten kitesurf. Det finns mycket unga och mycket gamla individer som håller på. Jag själv kommer att fylla 64 år nu i slutet på juni. Kitesurfning är en tekniskt sport som kräver mera känsla och teknik än styrka.”

”Kitesurfing är en sport där man ganska lätt snabbt blir bra och man kan utvecklas hela livet”

Men min stora fråga är ändå: hur svårt är det att lära sig? Såhär svarar Rickard:

”Det är inte svårt alls! Men min mycket bestämda rekommendation är att alla som vill lära sig att kitesurfa ska gå en kurs hos en erfaren auktoriserad kiteinstruktör. Från zero to hero – det tar ca 10 timmar att lära sig grunderna IKO 1-IKO 3.

Man lär sig olika moment under varje kurs. Teori om kitekonstruktion och kitetyper, hur kite beter sig i olika olika powerzoner, säkerhet, trafikregler, flygteknik med en liten kite, bodydrag, komma upp på brädan och börja åka med mera. Kitesurfing är fantastiskt men kan också vara farligt.”

När man ska kitesurfa måste man ha en del utrustning. Våtdräkt, sele, bräda, kite – och hjälm. Kites finns i olika storlekar (mäts i kvm) beroende på hur mycket vind man ska surfa i. En större bräda gör också att man kan segla med en mindre kite även när vinden är lite svagare.

Det finns många ställen i Sverige som erbjuder kurser i kitesurf, men det finns också riktigt bra kurser och lärare utomlands. Just Rewa hade några riktigt bra kiteskolor och vi hängde en del på Aloha som låg precis vid vårt hotell när vi var där. Kurserna i Polen är dessutom billigare.

I byn Chalupy på Hel finns också en hel del surfskolor och ställen att hänga på (Wake.pl ska vara riktigt bra!). Här är sandstranden runt 3 mil på och det finns en hel del cykelbanor och stigar i skogen för löpning och mountianbike. Ja, ni hör ju. Jag måste tillbaka!

Här är inlägget från Rewa. Ett riktigt fint ställe!

Här är klippan i Orlowo i Gdynia som också är en pärla!

Rewa kitesurf

12