Ski touring, randonné eller att gå topptur – allt det där är samma sak och har blivit väldigt stort på kort tid här i Sverige. Det är därför skidsäsongen börjar när snön kommer, för när man går med stighudar under skidorna behöver man ingen lift. Earn your turns, säger de som är frälsta – och nu har jag också äntligen provat.

Förra säsongen öppnade SkiStar upp för möjligheten att gå randonnée under en av veckans kvällsskidåkningstillfällen. Annars ska man vara försiktig på Åreskutan eftersom fjället är en arbetsplats och skidbackarna är egentligen inte till för toppturer.

Tidigare i veckan lånade jag utrustning från Åreguiderna (tips – kolla deras utbud med grejer) och fick bra guidning av Katrin hur de funkade. Skidorna från Salomon var fjäderlätta (jämfört med mina alpinskidor) och pjäxorna har åkläge och gåläge. Vi möttes i mörket i Ullådalen och satte på stighudarna. Sedan började vi gå uppför; i den djupa snön utanför pisten.

Snön glittrade som om någon kastat ut diamanter och det var magiskt. Allt med pannlampa är tamejtusan magiskt! När vi gått uppför ett tag fiskade Katrin fram en termos med hett ingefärsvatten och så skålade vi innan vi swishade utför i den puderlätta snön. Det var egentligen då jag tog säsongens första svängar på riktigt!

Jag gillade verkligen det här med ski touring; det är en riktigt schysst motionsform. Gå uppför – och åka nedför. Nu i december handlar mycket om mörker – men sedan på andra sidan årsskiftet och framförallt när det blir mars, april och maj kommer jag vilja gå topptur sena eftermiddagar och kvällar när ljuset återigen varar för evigt!

Har du aldrig provat rekommenderar jag att gå med någon som kan; eller med guide. Det finns en hel del tips att ta till sig; om stighudarna, hur man ska tänka när man går och så prylarna såklart. Och, inte att glömma – när du åker utför och om lavinkunskap!

Utrustning för topptur; lätta skidor, stighudar, stavar som kan regleras i längd och pjäxor med gåläge. Plus: bra skidställ (mitt är från Marmot) och pannlampa!

Sara RönneSara Rönne skidor

12