Det är november och hela byn ligger i förtrollande vinterlängtdimma. Snön har kommit och gått under hösten. Jag stod uppe på min frukosttopp och frös i snöstorm redan i september och de ambitiösa tog sig upp till toppen på egen hand och åkte första svängarna i oktober. Ja, förmodligen var det någon som gjorde det i september med men de svängarna kan nog räknas på en hand.

November är snölängtandets månad. Och den stora skridskomånaden. Ånnsjön är stället där alla samlas för magisk skridskois (när vädret vill sig väl) även om filmen alla talar om är den från Blanktjärn för något år sedan.

Det kommer förmodligen att hända ett och annat i skidbackarna vad gäller själva restaurangutbudet men mina matfavoriter finns för det mesta alltid i byn! Jag uppskattar att allt fler hållt öppet under hösthelgerna, till exempel Fjällpuben och Supper – och så Vinbaren som är en favorit året om tillsammans med klassikern Werséns.

Vinbaren ÅreVinbaren Åre

Men vilka nya restauranger kommer till Åre vintern 2019? Här är några:

Det ska bli sjukt kul att upptäcka Stationsvägen 16 som öppnar så snart de renoverat klart. Namnet anger adressen; precis vid Åre Torg. Dessutom öppnar The Frozen Mexican där namnet avslöjar inriktningen i lokaler på Årevägen 77 (i ”Twins” gamla lokaler för de som minns den restaurangen).

Åre Kafferosteri, kaffebaren som numer huserar vid Åre torg året runt, utökar sitt sortiment och börjar köra lättare lunch – med folköl från lokala bryggerier. Eva från Kafferosteriet tipsar om folkölen från Åre Bryggcompagni som kommer innehålla kaffe från Åre kafferosteri.

Jag passade på att fråga tre Årebor med bra koll på saker att hålla utkik efter i vinter.

Jesper jobbar på Åreguiderna vars aktiviteter ledde mig in på två saker jag gillar riktigt mycket: att köra skoter (efter att ha testat skoterkörning köpte jag mig en Polaris PRO RMK 800…) och att gå topptur (efter att ha testat topptur köpte jag mig egna pjäxor…).

Till kommande introducerar Åreguiderna skidskytte som aktivitet i sitt utbud, passande eftersom det är skidskytte-VM i Östersund vintern 2019!

(Det är oklart om jag vågar testa skidskytte, för då måste jag väl uppgradera min hobbysamling med något nytt – å andra sidan tog jag jägarexamen i somras så har redan övat en del på skyttet)

Skoter ÅreSkoter Åreguiderna

Ett av Jespers bästa tips är att ta gå med stighudar på Åreskutans baksida upp till toppen och ta morgonkaffet där uppe lagom till dagens första solstrålar. Det är en aktivitet man kan göra tillsammans med Åreguiderna (de har både utrustning och kunskap som de delar med sig av).

Det finns även en topptursbana i Björnen för de som vill komma igång – och med Björnen Skidcenter som arrangör av toppturskvällar med pannlampa. Eller prova på att gå topptur i skidbackarna vissa kvällar när det är kvällsskidåkning; detta är något som SkiStar introducerade för några år sedan.

Här är första gången jag gick topptur förra året!

Topptur i Åre Sara Rönne

Pernilla som jobbar på SkiStar är pepp inför vintern av många skäl; men framförallt för att världens näst största vinteridrottsevenemang anordnas i Åre den 5-17 februari – alpina VM. SkiStar är sponsor och det är tredje gången som Åre står värd för ett alpint VM.

Förra gången var jag med som voluntär och stod och skottade i backen när det snöade som mest, och så hängde jag i en brant och vaktade portar under damernas tävlingar. Jag minns att vi slipade kanterna på skidorna mest hela tiden så att vi skulle ha möjlighet att stå kvar där vi stod och inte rutscha ner.

Pernilla tipsar om byggnationerna som pågår i Björnen. Här byggs ett nytt centrum upp med större matbutiker, reception, lobby, skiduthyrning och Valles barnpassning!

Vill du följa Årelivet behind the scenes från två olika personer och som bjuder på lite olika innehåll så är mina instagramtips Maria PH och Sofia Berg.

Sofia Berg lyckas a l l t i d vara på fjället i sitt flöde. Sommar som vinter. I alla väder. Så jag passade på att fråga henne om hennes bästa vinternyheter. Framförallt tipsar honom bredare pist i Sadeln och att alla gondoler byts ut från VM8:an berg till toppen.

”Kom hit under VM och åk skidor, backarna kommer att gapa tomma” säger Sofia och menar på att eftersom alla kollar tävlingarna så kommer det vara gott om rum för stora carvingsvängar i alla andra pister än de få som används under tävlingarna.

Åre vårvinter

Sofia tipsar också om fantastisk åkning på södra sidan av Västerskutan. Här finns inga liftar men med topptursgrejer kan du få riktigt fina åk. Har du inga topptursprylar kan du ta en hike till Västerskutan och sedan åka ett åk ner och komma på den långa transporten som går till Huså.

Det finns ett eget skidsystem i Huså och restaurang med god lunch – sedan kan du köpa skoterskjuts tillbaka till Stendalen igen. ”Men kom alltid ihåg att anpassa lutningen på din offpist-åkning utefter lavinkunskaper och utrustning” säger Sofia.

Det blev ett blandat inlägg med både tips och nyheter – och det blir garanterat fler i takt med att vintern närmar sig. Här finns några fler länkar om du vill läsa mer om Åre:

Mina hemliga tips till Åre (april 2018)

Tips till Åre: träningen, skidåkningen, restaurangerna (februari 2018)

Mina tips till Åre (januari 2018)

 

Ridestore Dope

Vill tipsa om dessa skidbyxor här!

Sara Rönne Fröå vindskyddFröå gruva vindskyddToppturer i Jämtland Getryggen

9