Jag behöver energi, sa min vän och kollega Therése. Jag är inte den som säger nej till en yogini. Så snart stod vi där, vid strandkanten. Hon hade uppmanat oss alla att komma med på vinterbad men erkände efter badet att hon faktiskt var säker på att vi skulle nappa på erbjudandet. Men det var klart att vi gjorde.

Isen la sig på Ånnsjön i söndags. Förmodligen har den gått upp igen eftersom det varit någon plusgrad sedan dess, men på det stora hela är vattenytan i sjöarna häromkring nära fryspunkten. Åresjön lägger sig senare.

Vi promenerade ut i stora badrockar och varierande skodon. VD-Pernilla hade varma kängor. Jag och Therése körde trailskor. Miranda kom i somriga fliflops.

Bakom oss där vi huttrande stod i en hög innan vi doppat första tån hängde några höstlovslediga i vinterställ. Det var nästan vindstilla. Men det var också kallt.

VinterbadVinterbad

”Vi går i och är kvar tills andetaget lugnat ner sig”, uppmanade Therése och vi började följa hennes instruktioner. Vattnet var kallt. Och när hela kroppen omslöts av kylan tog det några andetag innan det blev kontrollerat.

Såhär i efterhand minns jag att det var skönt. Men just då? Jag vet faktiskt inte. Jag hade fullt fokus på andetaget och kände faktiskt inte efter. Men det jag däremot vet med all säkerhet är hur det pirrade under huden en kort stund efter vi kom upp. Den där känslan av att frysa in i själen fanns inte alls. Istället kände jag mig glad, pigg och alert. Vinterbada vill jag göra fler gånger!

VinterbadVinterbadVinterbad

Fler friska bad kan du läsa om här:

Den gången då vi var vid Lyckans Läger och fick trampa igenom isen för vårt bastubad

Den gången då vi fiskade hummer på Marstrand – och badade lite

14