Hade bilderna i det här inlägget kommit med ljud och doft hade du hört ett intensivt fågelkvitter just nu. Och känt den söta doften av frodig växtlighet. Grönskan som tränger ur varenda por i marken och surret från allt som lever ovan jord. Kanske en kyrkklocka långt borta. Och en ansträngd motor som tillhör en liten bil som gasar uppför de smala bergsvägarna.

FiesoleFiesole

Här, mitt bland de grönskande kullarna där olivträd trängs med cypresser, bor Sofia ett tag nu i vår. Lägenheten är en del av ett stort och pampigt stenhus med fönsterluckor som skyddar mot den tryckande värmen utanför väggarna. På terassen utanför dörren har hon utsikt ut mot alla byarna på andra sidan dalen och kvällshimlen som färgas aprikos om kvällarna.

I sitt kök som är klätt i marmor skär vi upp ost och italienska delikatesser (burrata! buffelmozarella! oliver!) och bara en kilometer bort på en restaurang vid torget i Fiesole har vi redan låtit maten tysta mun. Raviolin med smör och salvia har tydligen den effekten.

FiesoleFiesole

I Fiesole är det brant både uppför och nedför och längs de smala vägarna trängs grönsakshandlaren som också säljer vin och det lilla caféet som gör en cappuccino för drygt en euro. Skolbarnen väller ut ur skolan fulla av ljud och liv och även om man knappt kan tro det så finns det fler turister som hittat hit.

Fiesole ligger ungefär en mil utanför Florens och det är mysigt att promenera omkring och blanda utsikt med det lokala stadslivet. Här finns bland annat ett gammalt kloster som tornar längst upp vid den brantaste av vägar men jag tycker att den absolut rätta känslan i en sådan här by kommer från att sitta i skuggan under lummiga träd och beställa in caprese och gnocchi och andra goda saker som inte smakar bättre någon annanstans än just i Italien.

Första kvällen tog vi med oss Proseccon ut till olivträden bakom Sofias hus och väntade in solnedgången. Dramatiska moln gömde lite av allt det där magiska men himlen blev vackert persikofärgad ändå. Och sedan gick vi in och åt ost och jordgubbar och läste böcker och ja, kanske jobbade lite också…

FiesoleFiesoleFiesole

Läs mer:

Livet i Milano

Vi skulle inte till Milano men nu är vi här

12