Jag fick en överraskningshelg i present när jag fyllde år för en månad sedan. Och helgen som gick var det äntligen dags att få reda på vad det var som det varit så stort hemlighetsmakeri kring den senaste tiden.

Att få en överraskning som present kan gå lite hur som helst men oavsett så blir det alltid som en analys om en själv – beroende på hur uppmärksam givaren är såklart. Om jag skulle vara en upplevelse, baserat på sådant som andra tror att jag tycker om, så skulle jag vara ett hummerfiske på Marstrand med tillhörande goda viner. För det var precis det jag tillbringade helgen med!

Jag har funderat mycket på den här presenten sedan jag fick den; en champagnelåda med en liten ihoprullad lapp inuti där det stod om det svarta guldet – och så en packningslista med saker som mössa, oömma kläder och baddräkt. Jag hade från början mina aningar om vad det kunde vara men sedan engagerades fler personer i den här gissningsleken och som dribblade bort mig fullständigt. Det ska tydligen inte vara lätt att gissa överraskningar!

Sent i fredags eftermiddags lämnade vi Stockholm och körde söderut. Jag visste att första anhalten var Mariestad och övernattning hos bekanta och lite senare lyckades jag med stor övertygelse äntligen få helgen presenterad för mig på riktigt: på lördag morgon skulle vi åka vidare mot Marstrand och fiska hummer och bo på SPA-hotellet Marstrands Havshotell.

Hösthav – som jag älskar det!

Vi kom fram strax före lunch och möttes av härligt höstigt väder med kraftig blåst och dramatisk himmel. Det gick stora vågor på havet och runt omkring mig låg de öar som jag sett så många gånger förr; Dyrön, Åstol, Tjörnekalv. Här har jag tillbringat många somrar som barn även om lika många somrar passerat sedan dess.

Hummerfisket startar alltid måndagen efter den 20 september och man får fiska fram till nyår. Vi var runt 8-10 personer på båten och fick fiska upp hummertinorna som ligger på botten. Humrarna trivs på stenig havsbotten och finns på olika djup.

I våra burar fick vi ibland upp krabba också, vilket är en delikatess det med även om hummerfångsten gav störst jubel på båten!

Vi var ute på havet i några timmar innan vi åkte in mot land igen och checkade in på Marstrands Havshotell. Vi fick ett rum med utsikt över hav, horisont och Marstrands fästning på andra sidan. På kvällen åt vi skaldjur – såklart – och morgonen efter vaknade vi till en gyllene soluppgång som vi inte ville missa. Så vi gick ut och upplevde en magisk gyllene timma!

Förmiddagen tillbringade vi på SPA-avdelningen på Marstrands Havshotell. Allra bäst var den flytande bastun som låg förtöjd vid kajen, med stor badbrygga och ett soldäck på taket! Jag tog årets första – och sista – dopp i svenskt vatten efter rätt mycket ojande och rätt mycket låtsasångest på stegen. Termometern visade 14,5 grader men sedan lyckades jag ändå doppa mig två gånger. Sedan satt vi i bastun som hade ett stort glasfönster ut mot havsvärlden där ute.

När vi checkat ut passade vi på att ta färjan den korta biten över till Marstrand och promenerade runt en sten bland stenar och klippor. Hösten här står i stark kontrast mot sommarens myller med människor och badgäster. Nu var det mesta stängt, lugnt och fridfullt – förutom blåsten som rev i håret och kläderna och som stänkte friskt saltvatten in i själen.

Klicka gärna i hjärtat om du uppskattade det här inlägget – eller skicka med en kommentar. Det gör mig glad!

97

I samarbete med Svenska Spel