Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Lär dig crawla på 30 minuter

Jag har besök av två härliga före detta kollegor; varav en är gammal simmare – och simcoach – visade det sig. Det fanns ingen tid att förlora så i eftermiddags hoppade vi i bassängen på Holiday Club.

Under dagen sa hon flera gånger att det inte var så svårt att lära sig crawla och att hon inte förstod hur man kunde gå en flera veckor lång kurs i crawl. ”Jag lär dig på 30 minuter” sa hon överlägset till mig medan jag himlade med ögonen. ”Eller hur”, tänkte jag tyst och tänkte tillbaka på min dittills enda gång jag försökt lära mig. Det var för flera år sedan och allt jag minns är att jag fick kramp i benen.

Mia, som min före detta kollega och tillika simcoach heter, fick något undrande i blicken när jag försökte beskriva mitt misslyckade försök till att lära mig frisim. Hon visade heller inga tecken på förståelse när jag försökte berätta om mina vänners slitsamma kamp för att bemästra frisim.

Strax efter kl 17 stod jag redo för att lära mig crawla på 30 minuter. Jag hade ingen snabb Speedobaddräkt på mig utan tänkte att min vanliga Sculpture nog funkade fint. Däremot hade jag både badmössa och simglasögon för det måste man tydligen ha.

Jag har ingen aning om hur en så kallad ”vanlig simkurs” går till – eftersom jag aldrig gått någon (i frisim) men jag fick börja med att jobba med andningen genom att crawla på ena sidan. Flyta kan jag ju redan så det spenderade vi inte någon tid på.

Efter några längder med enarmscrawl och andningsfokus på både höger och vänster sida så kopplade vi ihop det och helt plötsligt crawlade jag en hel längd med kontrollerad andning. Det låter extremt odramatiskt och enkelt och det var ungefär så det var.

Dagens extremt befriande lärdom är att man inte ska göra det så svårt för sig. Det är en av anledningarna till varför jag verkligen gillar Mia; hon avdramatiserar det mesta i livet och när man pratar med henne låter allting enkelt. Och det är enkelt – i alla fall när man river de mentala barriärerna man själv byggt upp. Till exempel föreställningen att man tror att det är så svårt att lära sig crawla för att man hört det från andra. Att det ska vara så svårt att andas och yadi yada. Och ja – det är svårt när vi gör det svårt. Det är svårt när vi övertygat oss själva om att det svårt.

När man intalat sig själv att det går är halva jobbet gjort, nästan oavsett vad man ska göra.

Det tog mig 30 minuter att lära mig crawla men det betyder inte att jag crawlar vare sig snabbt eller snyggt. Men jag kan!

Jag började med att andas varje crawltag och sedan lärde jag mig att andas på var tredje armtag. Efter 50 minuter i bassängen var jag mentalt färdig men oändligt nöjd, så vi simmade ut i utomhusbassängen och såg solen gå ner borta i Norge någonstans. Imorgon ska vi fortsätta simma!

Innan dagens crawlkurs visade jag upp några av mina guldkorn i Åre. Till frukost hade jag köpt surdegsbröd från Café Torget och på förmiddagen gick vi upp till Vita Renen för att fika. Vi sprang ner  – och gjorde en annan löparutflykt till Ristafallet. Totalt fick vi ihop dryga milen i löparskorna och dessutom gjorde vi ett stopp för lunch på Copperhill.

När det blev kväll tackade vi för oss med bubbel och världens godaste middag som mitt sällskap styrde ihop. Bland annat rosa risotto och kalvfärsbiffar med sparris och en sallad på rödbetor och chevré.

Nu är jag en sjukt nöjd tjej som somnar lycklig på kudden. Tänk att jag kan crawla!

vita renen Här är simcoach-Mia och löpar-Elisabeth (som yogar varje dag)

vita renen fika Chokladkaka 985 meter över havet.

ristafallet sara Vi sprang en sväng till Ristafallet…

copperhill niesti …och sedan var vi hungriga så vi delade en burgare på Copperhill.

honda civic tourer Hondan hänger med som alltid; lite smutsig efter dagens äventyr!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • […] tillika min före detta chef och kollega (sedan skrev jag det här inlägget, stursk som jag var: lär dig crawla på 30 minuter). Men simträning handlar om att konstant nöta just simträning. Det har jag förstått från mina […]

  Holiday Club Åre bad 2015-08-18 21:13:58 http://www.traningsgladje.se/2015/08/holiday-club-are-bad/
  Svara
 • Härligt! Men på 12 ggr lär man sig inte bara, man hinner öva för att bli bättre.

  Annica 2015-03-23 23:14:27 http://annica.mine.nu
  Svara
 • Åh vad man längtar till dig och Åre. Och att crawla med den där Mia!!

  Svara
 • Jag älskar att vara nybörjare! Det är så himla roligt att vara på det där stadiet där allt man lyckas göra är en seger – att crawla 100 meter första gången är så mycket större än att förbättra ett pers med ett par sekunder.

  Grattis till crawlet!

  Kari 2015-03-22 09:30:10 http://forskojsskull.se
  Svara
 • […] i Bryssel, och nu i Frankrike? Hinner knappt med. Erika som springer seedingslopp idag. Heja Erika! Sara som otroligt men sant fick mig att fundera på att åka och simma. Johanna som springer så himla […]

  Vad man bör göra en söndag klockan 7 | Träningsblogga 2015-03-22 07:52:45 http://traningsblogga.se/2015/03/22/vad-man-bor-gora-en-sondag-klockan-7/
  Svara
 • Aha, det är så man lär sig crawla. 🙂 Jag har gått två kurser och tycker fortfarande att det är jättesvårt att få till andningen. Då hade jag ändå inställningen ”hur svårt kan det vara” när jag började först kursen. Nästa gång jag är i bassängen ska jag prova Mias crash course!

  Nellie 2015-03-21 23:06:04 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • Hur grymt som helst. Jag går en sån där flera veckor lång crawl-kurs och har massor av problem med det hela. Mest för att badhus är en sån himla jobbig miljö för mig att vistas i – det är så mycket som händer där. Men än har jag inte gett upp, kan du lära dig på 30 minuter så ska jag väl banne mig kunna lära mig med två lektioner kvar!

  Elna - formcykel.se 2015-03-21 16:22:17 http://www.formcykel.se
  Svara
 • Det här med att crawla är svårt. Du gör det jättebra att lära dig på bara 30 min. Minns när jag skulle lära mig att jag fortsatte att andas under vattnet och fick tusen kallsupar. Nej, jag håller mig nog på land 🙂

  Amanda 2015-03-21 10:28:18 http://amandastrom.se
  Svara
 • Grattis! Ger hon lektioner någonstans? Jag tillhör dem som gick en sådan där lång kurs – och ändå inte lärde mig. Blev bara helt trött på de omoderna tränarna som stod på bassängkanten och skrek på oss. Skulle gärna ha samma upplevelse som du.

  EmmaS 2015-03-21 08:49:11
  Svara
 • Så bra! Så sant… Härligt fina du =)

  Mari 2015-03-21 07:15:20 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger