Holiday Club i Åre har blivit en av byns mer moderna institutioner. Holiday Club med sitt spa är en självklarhet tillsammans med bergbanan som är lite drygt 100 år, Åre kabinbana och så de anrika gamla husen i byn. Att besöka Holiday Club för ett bad är nästintill lika självklart som att ta ett åk i backen på vintern eller leta upp en led på berget på vintern.

Det är på Holiday Club jag är när jag simmar. Holiday Clubs bad (det är egentligen en bad- och bastuvärld) är inget uttalat ställe för motionssim men är man smart med tiderna och när man går dit så är man i princip ensam i poolen; det har jag varit snudd på alla gånger jag varit där och simmat oavsett om det är sommar eller vinter.

Jag kan inte hjälpa att kolla på den stora klockan på väggen när jag simmar. Inte för att hålla koll på hur snabbt jag simmar, utan för att räkna ner tills jag får gå upp. Men det beror mest på att det inte finns så mycket annat att kolla på. När jag simmar åt ena hållet kan jag i och för sig blicka ut över träden på andra sidan Åresjön men i övrigt händer inte så mycket. Det ger å sin sida fin reflektion för hjärnan, så att simma blir också en stund att reflektera över saker och ting (en av de där grejerna som hjärnan behöver för att må bra). Dessutom är man långt från uppkopplad där i poolen!

I vintras fick jag kläm på det där med att crawla tack vare en grym simlärare – tillika min före detta chef och kollega (sedan skrev jag det här inlägget, stursk som jag var: lär dig crawla på 30 minuter). Men simträning handlar om att konstant nöta just simträning. Det har jag förstått från mina simmande vänner. Därför blir det mest bröstsim nu när jag motionssimmar och för att hjärnan ska få lite lugn. Här är några reflektioner från en tidigare gång jag simmade.

Efter simningen åt jag lunch på Holiday Club. De serverar lunchbuffé med sallad och gillar man inte dagens rätt så finns det i princip alltid spagetti och köttfärssås eller tacos.

Kan någon förresten förklara varför man blir så hungrig när man simmat? Jag har hört flera teorier; dels att organen ligger i horisontalläge alternativt att det har något med vattentrycket att göra, men också att det är kallt i vattnet och då går det åt mycket energi att värma upp kroppen. Har du någon teori?

[insert]Simning www.traningsgladje.se[/insert]

0