Att göra sin egen TRX är väldigt enkelt och väldigt billigt. Den blir inte lika snygg som en riktig TRX men nästan – beroende på vilka färger och tillbehör du väljer. Min egentillverkade TRX kostade 150 kronor (Vilma gjorde sin för 114 kronor).

Det här behöver du:

Spännband. 3 stycken. De säljs ofta i 2-pack. Jag valde 1 tvåpack på 3 meter (med bärkraft på 400 kilo så I am safe) och 1 2-pack på typ 2 meter (bärkraft 300 kilo så även här är jag safe). Jag valde svarta 3-metersspännband och gula 2-metersspännband. De långa är själva banden som du ”tränar med”. Den korta är för att fästa din egentillverkade TRX i ett träd, ställning eller vad du nu hittar.

Karbinhake. 1 stycken. De jag köpte såldes i 2-pack. Karbinhaken används för att få ett gemensamt utgångsläge för de 2 banden du tränar med – och det tredje som ska fästas i trädet.

Handtag. Du kan använda lite vad som, t.ex. en plaströr som man har elkablar i eller en bit av en trädgårdsslang. Jag använde det sistnämnda. Det blir ett rätt mjukt handtag vilket är bra för att då kan du använda det till fötterna också (och slipper göra en ögla med en bit rep för fötterna) – men det kan vara skönare med hårdplast för bättre grepp.

Eltejp. För att göra handtaget snyggare. Jag köpte svart.

Såhär gör du:

Alltså, det är så sjukt enkelt att göra din egna TRX så det är löjligt. Börja med att sätta ihop dina 2 långa spännband var för sig så att du har en bit av änden kvar på varje spännband. Spännbandet ser nu ut som en jättestor ögla med en flärp. De två öglorna hakar du i karbinhaken så att du har 2 flärpar.

Stick igenom flärparna i rören/slangarna för att skapa dina handtag och anpassa hur tight du vill att det ska sitta. Lås med knut. Gör vilken knut du vill – men se till så att den håller. Kanske är du en hejare på knopar, då vet du nog vad som funkar bäst och vad de heter bättre än jag.

Dekorera handtaget med eltejp. Trädgårdsslang är inte så snyggt.

I karbinhaken trär du det andra spännbandet. Voilá din TRX är klar och det tog kanske inte ens 5 minuter.

På YouTube finns en uppsjö med träningsprogram och övningar för TRX så googla på ”TRX excercises” och liknande. Sedan är det bara att köra. Träningsprogrammen kan bli sjukt konditionskrävande eller sjukt styrkebetonade – helt beroende på vad du vill träna.

Jag testkörde några övningar ikväll för att se hur min egentillverkade TRX höll måttet och den funkade riktigt bra. Mer träning blir det framöver. Imorgon har jag inte tid att ha trötta ben för då ska jag cykla till Sandviken.

[insert][/insert][insert]

[/insert][insert]

[/insert][insert]

[/insert]

Tights // Röjk

T-shirt // Nike

Skor // Vibram Fivefingers

2