Jag har varit ute och filmat traillöpning hela dagen idag. Vi gör en film på jobbet med löpning på stig och jag tog med teamet till ett av mina bästa tips. Det var en sjukt lång dag och det är svårt att förstå hur det krävs så mycket jobb för så lite film. Men i slutändan är det värt det!

Det var blött i markerna men det är det nästan alltid här i fjällen. Bra trailskor är att rekommendera – och att faktiskt förbereda sig på att bli blöt. Välj mörka funktionsstrumpor (eller tunna ullstrumpor) och ha alltid med en tunn jacka för snabba väderomslag. Ta med en karta eller använd någon smart app för att se var du är och var du ska när det uppstår tveksamheter. Fjällkartan är en av mina favoritappar för typ det mesta men appen Åre Trails är bra om du vill få tips på leder att springa här i Åre.

Här är några av de leder jag ofta längtar efter – och gärna springer – i Åre:

Platåleden i Ottsjö. Här var vi och filmade idag. Den här leden har allt. Lite fjällskog, spång, vidder, utsikt och en minitopptur till Kläpphögarna för den som vill. 7 km är en lagom distans när man inte vill ut på en kortare runda och dessutom hinna med annat!

Bilder från maj 2017!

Jörgens i Åre, kanske heter den Stensdalsleden på riktigt, jag vet inte så noga. Jag gillar bäst att gå uppför Ullådalsbacken till toppen och sedan hitta torraste vägen över myren och komma på stigen som ringlar sig ner mot Stendalen och sedan tillbaka mot Ullådalsbacken. Vill man så ansluter man till den här leden från Skutan någonstans men då får man göra sin egna karta.

träningsglädje sarajörgens årejörgens åre

Bilder från september 2014

Svängen om Stendalen tar dig till ett vägval där du också kan fortsätta mot Åreskutan runt vilket också är en kul led om du vill springa långt (lite drygt en halvmara). Det går också att vända vid Bjelkes gruvor för där bortanför är det lite för blött och lerig för min smak för det mesta.

Kanalleden i Fröå. Bra led för stormiga dagar när du vill ut och springa och vara skyddad för väder och vind. Eller om du vill springa platt. För det finns inte jättemånga sådana rundor. Jag tror att Kanalleden är runt 7 km – och kan vara blöt när det är tidig sommar eller om det regnat mycket.

Att springa runt Ristafallet kan också vara en god idé just för platt löpning med kombinerad stig och väg. Det är inte så mycket fjällkänsla här men att se Ristafallet från två håll väger upp!

Ristafallet

Mellan Duved och Tegefjäll går en led som jag fått tips om och som definitivt måste utforskas vid bästa tillfälle. Den är lite bortglömd och just därför är den kanske desto mer perfekt!

Dessutom vill jag springa till Pyramiderna från Vallbo igen – så som jag gjorde för några år sedan. Sedan dess har denna led fått sig ett uppsving och tyvärr har lite många varit upp på själva pyramiderna så detta är numer förbjudet område.

pyramiderna issjödalenpyramiderna issjödalenpyramiderna issjödalenpyramiderna issjödalenpyramiderna issjödalen

Bilder från sommaren 2016

Att springa till Kyrksten i Vålådalen är också en fin runda som jag bara cyklat förut. Det är inte särskilt brant förutom sista knixen upp till själva stenen. När man är tillbaks till Vålådalen igen väntar Nulltjärn med fin sandstrand – perfekt för ett dopp!

Cykla mtb i Vålådalen - KyrkstenCykla mtb i Vålådalen - Kyrksten

Till kyrksten på cykel – men här går säkert fint att springa också!

Många som är i Åre springer gärna runt Totthummeln men det har faktiskt aldrig varit en favorit hos mig. Kanske för att den är lite för välbesökt. Leden som slingrar sig uppför Totthummeln är lite för exploaterad men utsikten där uppe är förstås fin!

En liknande topp som Totthummeln och som kräver ungefär detsamma i ansträngning men som ligger lite längre bort och som därför är mindre välbesökt men med samma wow-utsikt är Suljätten i Kall. Kanske vill man inte åka drygt en timma bort för att springa fem kilometer upp och ner för en topp men passa på att göra något mer i krokarna så är utflykten väl värd! Eller åk till Storlien och spring Blomsterstigen till Vindarnas tempel!

Jag ser fram emot att dra igång löpsäsongen här i Åre på riktigt. För någon vecka sedan sprang jag Bynäset i Östersund – och badade i Storsjön. Jag vill ha mer sådant i livet!

19