Det känns knappt att det är måndag eftersom det är så mycket ledigt i veckan men det är ju så som det alltid är såhär års. Allt går snabbt. Såväl dagarna som allt det gröna! Och helgen som nyss var. Jag gjorde en bloggklassiker och knäppte av bilder hela helgen. Häng med på det jag gjorde!

I fredags jobbade jag hemifrån men skulle hämta min kille Danny i Östersund klockan 22. Jag passade på att springa runt Bynäset någon timme innan och fick in ett kvällsdopp i Storsjön också. Han kom hem från hantverksjobb i Skåne och vi firade in helgen med middag på ost och chark vid midnatt samtidigt som det var alldeles jätteljust utanför fönstret. Jag älskar maj av just det skälet!

I lördags tog vi evigheters sovmorgon och var bara vi två. Det var ett tag sedan vi inte umgicks med någon annan än oss själva så vi hade inte bråttom till någonting alls. Vid lunch åt vi frukost. Jag älskar sådana helgdagar. Jag gjorde en misslyckad äggröra (jag råkade glömma bort den när jag skulle sopa upp lite grus i hallen) men det gjorde inget. Vi åt grekisk yoghurt med blåbär och rostade hasselnötter och ringlad rabarbersirap och flatrökt skinka från Undersåkers chark. Favoritgrejer på frukostbordet helt klart!

På eftermiddagen gjorde vi en utflykt runt Kallsjön på Åreskutans baksida. Det är någonstans runt 18 mil allt som allt och inkluderar en sväng in i Norge också. Efter löppasset från kvällen innan var jag rätt så nöjd med att inte göra så många knop och istället låta hästkrafterna göra sitt.

Typisk Sara-outfit. Tröja från Röjk, svarta jeans från Levis och sneakers från Nike. Sjön heter Kallsjön och det var här jag plåtade årets bild i höstas!

Vi körde förbi regnbågar, forsar och fjällbjörkar som inte slagit ut ännu och kom hem rätt sent på kvällen. Till middag blev det guacamole och nachos och hembakad pizza napoletana foccacia style.

Min kille står för de flesta food hacks här hemma och jag passar på att dela med mig av honom. Godaste nachosen får du om du rostar dem lite lätt i ugn innan du häller upp dem! Och guacamolen görs på avokado, lime, finhackad rödlök, koriander och salt.

Pizzan görs utan sås men blir fantastiskt god och med mjuk smak tack vare mozzarella, sardeller, tomater och kapris – och så ringlad olivolja innan du skjutsar in den i ugnen.

Det var några av er som ville ha receptet så varsågoda – här kommer det direkt från min kille!

”Fantastisk knådfri pizzadeg med inspiration från Martin Johansson (Pain de Martin):

Jag har experimenterat med olika mjölsorter fram och tillbaka men landat i att pizzan blir bäst och allra godast med Saltåkvarns Vetemjöl Special. Långjäsning i kyl gör mycket för smak och konsistens. Gör gärna degen kvällen innan du ska baka, det gör inget om den blir något överjäst, blir bara lättare att baka ut.

Har du tid och möjlighet så spänn upp degen genom vila-och-vika-metoden (googla) säg 3 ggr under nästkommande dag, gör dock inte sista vikningen närmre än en timma innan utbakning för att låta den hinna slappna av.

Exakt(!) såhär gör du (typ):

4 g brödjäst (En bit stor som en ärta ca)

400 g rumsvarmt vatten från närmsta källa (4 dl)

20 g trevlig olivolja (2 msk)

600 g Saltåkvarn vetemjöl spec (ca 10 dl)

8 g råsocker som jästen får lite extra energi av (2 tsk)

12 g Guérande grovt oraffinerat havssalt (3 tsk)

På kvällen dagen innan:

Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Mät upp och blanda sedan ned resten av ingredienserna. Du behöver inte knåda degen, det räcker med andra ord att blanda allt någorlunda med händerna men känner du dig lat så ta degkrokarna på elvispen. Låt det dock bara precis gå ihop, vi vill undvika för mycket syre i degen (=oxidering =dödar smakämnen).

På med lock och ställ högt upp i ditt kylskåp. Låt stå till morgondagen, om du vill/har tid (det är värt att avsätta en dag till detta) spänn upp med ett vik på morgonen, ett mitt på dagen, ett någon timma innan utbak. Efter sista viket kan du låta bunken stå i rumstemp.

Sätt ugnen på högsta värme en timma innan bakning med plåt/baksten placerad i mitten av ugnen.

Baka ut din pizza direkt på bakplåtspapper, jag kluttar ut lagom bit på mitten av pappret, mjölar ovansidan av degklumpen och även händerna och arbetar ut degen mot kanterna med hjälp av fingertoppar/handflator, kavla ej, jag sa: EJ!

Kavlar du tar du ju kål på alla fina långjästa bubblor i degen du kämpat så länge för.

När du är nöjd, toppa med det du gillar.

Dra försiktigt upp din pizza på ett ugnsgaller/bakspade/stor skärbräda och skjuts in i ugnen. Baka av till lagom färg, ta ut, lämpa av på galler och försök omedelbart ta bort pappret, det kommer vara skitvarmt men du vill till varje pris undvika en soggig botten!

Flytta över till stor skärbräda, skär lagom stora trekanter och servera direkt, återigen, ingen vill ha soggig pizza!

Tips: less is more, en av mina favoritpizzor består av ett tunt lager nice hemgjord tomatsås, riven prästost, in i ugn, ta ut, toppa med skivad buffelmozzarella som får smälta av restvärmen, god prosciutto och färska blad av basilika, done!

Tips 2: är du för lat för att lägga 6 timmar på att koka tomatsås? Införskaffa: En burk Mutti skalad plommontomat (pelati). God olivolja. Torkad italiensk chili (peperoncino). Balsamvinäger. Vitlök. Honung. Guérande oraffinerat havssalt. Oregano.

Dumpa tomatkonserven i en mixer, tillsätt 0,5 klyfta vitlök (eller efter preferens), en skvätt olivolja typ 1 msk, 1 msk balsamvinäger, en nypa chili (efter preferens). Mixa tills du inte kan se några vitlöksbitar. Smaka av med salt och honung, den kommer vara något besk tills du hittar balansen med honungen. Till sist skicka i 1 msk oregano, pulsa max 2 sekunder! Boom! Tomatsås till pizzan.”

Sedan blev det helt plötsligt midnatt igen och vi kikade igenom ett avsnitt av Game of thrones innan det blev alldeles för sent.

På söndagsmorgonen vaknade jag av att min kompis Annika ringde. Hon är tvillingmamma och tyckte vi var alldeles för bortskämda som låg och sov klockan 8 en söndagsmorgon… Efter det var det lika bra att knäppa på kaffet och jag passade på att ringa min egen mamma och ge uppskattning på mors dag.

Vi fixade med lite praktiska saker här hemma under dagen och monterade på cykelställ på flaklocket på vår pickup. Vår Frihetsbil är mäktig med cyklarna på och Thules nya cykelställ som klämmer åt hjulet istället för ramen känns snäll mot kolfibern.

Cykelställen monteras på! Flaklock och sådant kommer från Trucker.

Eftersom vi inte kört med bilen på länge tog vi en sväng på ödsliga skogsvägar som knappt får besök av vare sig maskiner eller människor. Vi såg flera älgar och harar och körde allt längre in i skogarna över stock (bokstavligt) och sten tills vi blev hungriga och körde hem igen.

Det blev en tidig kväll med ännu mer vardagsgöra och strax före midnatt ställde vi väckarklockan på 04.00 och jag kan ha gäspat lite inombords vid tanken på att snart gå upp men det positiva är ändå att det är ljust då med. Före klockan 07.00 på måndagsmorgonen hade jag hunnit köra 16 mil för att skjutsa min kille till flyget eftersom han skulle gå på sitt skift i Norge dagen efter.

Ja typ så var min helg som mest bestått av praktiskt fixande och noll äventyr. Vardag helt enkelt! (Yes min sämsta gren)

Jag brukar inte göra sådana här inlägg så i vanlig ordning: vill du ha fler så klicka gärna i hjärtat eller skriv en kommentar! Det är kul att göra det jag inte brukar göra!

43