Överallt hör jag frågorna. Ge mig ditt bästa tips på hotell, kaffe, löparskor, diverse… ”och billigt ska det vara också”. Jag pratade om coffice på min instastory när jag var i Stockholm och vad som var ett bra coffice (ett coffice är alltså ett café man öppnar upp sin laptop på och jobbar från). Elkontakt och mysig stämning är på min priolista. Gott kaffe, fick jag till svar från andra. Och det är ju självklart – att jag inte tänkte på det. Men sedan trillade det in en drös kommentarer som sa ”billigt kaffe” och då började jag fundera.

Vi var till Sebastien på Söder i torsdags, det är Sebastien Boudets bageri och café i Söderhallarna. En kaffe kostar runt 25 kronor (mittemot kan man få en kaffe betydligt billigare) och min kille – som är bekant med Sebastien – frågade om påtår. Han fick sig en uppläxning (med glimten i ögat). Bra hantverk kostar pengar; från hur kaffet odlas och framställs till själva rostningen. Påtår halverar den summan – och vari ligger drivkraften att köpa in ett hantverksmässigt framställt kaffe då? Som att någon skulle be dig om en avlönad arbetstimma och sedan be om en till, utan betalning.

Igår var jag till Fröå Gruva och hälsade på min kompis Helena som är bagare. Hon har jobbat på Fäviken och en del andra toppställen och vill nu bemästra hantverket tunnbröd. Vi satt en lång stund och pratade och såg på hur de gjorde – och räknade ut förtjänsten i att baka tunnbröd utifrån olika prismodeller och det slog mig att jävlar vad man måste ta betalt per påse för att det ska löna sig att ens elda upp ugnen.

Tunnbröd är ett fantastiskt hantverk och vi diskuterade mjölsorter och egenskaper och såg på hur de kavlade och gräddade och hur ett dagsverke resulterade i ungefär 80 kakor. Räkna ut priset på det om du vill ha en skälig lön. Och hur mycket du är villig att betala för hantverksbakat bröd.

Jag fattar att vi värdesätter saker olika. I förra veckans knäppaste internetfluga – bingobrickan – skrev jag att jag sällan kollar prislapp i butik. Just mat är en sådan grej jag är noga med. Jag handlar ofta lokalt. Jag stannar helst till vid Kossans mjölk utanför Svenstavik för att köpa mjölk i glasflaska från den lokala gården och eftersom jag inte är där jätteofta köper jag istället lokal mjölk från Jämtland när jag är här i Åre. Det kostar 2 kronor mer och jag litar på att det går på bönderna (enligt lappen från ICA Åre är det så i alla fall).

Detta handlande gör mig inte till en bättre människa och jag har långt ifrån full koll på allt och dessutom ska jag ut och flyga i maj, men, ett av mina medvetna val är att ”handla mat från människor”, något jag skrev första gången för några år sedan.

Jag tror att det som kan bli hållbart för allas våra samveten med hela den här klimatdebatten som finns just nu är att hitta sin grej. Jag fattar att inte alla känner samma kring val av mat och råvaror som jag gör. Vissa hittar sin motivation i att till exempel köpa second hand istället. Och det är ju jättebra!

Det viktiga i allt det här är att vi fattar att inget är svart eller vitt. Alla val vi gör bidrar med positiva och negativa konsekvenser (så också att sluta flyga).

Tillbaks till maten. Jag tycker att det är mysigt med den där lokala touchen. I alla hjärtans dag-present köpte jag kola från Feldts bageri till min kille. Just My som driver Feldts skriver ofta om det där med att bra grejer kostar pengar. Att bra grejer förmodligen sällan kommer att vara det billigaste valet.

Jag har hittar min favoritchoklad i Malmö Chokladfabrik och jag myser när jag maler kaffebönor som kommer från ett rosteri som medvetet köpt in kaffebönor som framställts på ett schysst sätt. I frysen ligger flera kilo renkött från ett gäng mil norr om Åre.

Jag jobbar på Åres största hotell och det är en skön känsla att jag vet att vi knäcker alla äggen till frukostens äggröra för hand. Nu under sportlovet serverar vi ändå frukost till runt 700 personer. Många tror att vi kör ”industriäggröra” för att vi är stora men vi tänker tvärtom – eftersom vi är ett stort hotell måste vi tänka hållbart. Den mat som blir över säljer vi genom appen Karma och det läggs ner ett enormt arbete på att minska matsvinnet. Vi friterar morotsskal istället för att slänga det, till exempel. I somras köpte vi många lådor jordgubbar från Rödön här i Jämtland för att spara till vintern.

Jag lockas inte av argumentet ”billigt”. Min drivkraft till köp ligger inte i priset utan i värdet bakom siffrorna. Det är mitt medvetna val. Du har säkert något annat du känner motivation inför, men som jag inte ens reflekterat över!

Läs det här inlägget också:

Framtiden handlar om medvetna val

32