I stolt annonssamarbete med Victorinox

Jag tyckte att det var dags för ett alldeles lagom roligt och härligt äventyr i helgen – så vi vintertältade. Att tälta när det är vinter kan vara både extremt och enkelt, lite beroende på hur man styr upp det. Häng med på vår tältning – och gör din egna version på det!

Den extrema vintertältaren tar sina turskidor (eller annan valfri utrustning) och packar sin kniv och yxa och frysmat och ger sig ut i vildmarken och trotsar både väder och obefintlig mobiltäckning.

Jag och min kille tog Frihetsbilen, ja alltså vår pickup, och trotsade oplogade skogsvägar och körde till ett ställe med riktigt fin utsikt. Vi valde en plats med utsikt över Snasahögarna med Storsnasen som mäter 1463 meter över havet. ”Snase” betyder flott eller elegant på norska. Jag vet att det är fler än jag som undrar över detta namn!

När jag ska tälta så ska det vara en upplevelse och vi fick både solglimtar och en natthimmel strösslad med stjärnor. En riktigt bra tältnatt kräver en evighetslång eld och vi hade med en säck egen ved och samlade ihop närliggande grenar från nedfallna träd. Räkna in vedtillgången när du planerar för en utekväll! Ju längre sträcka du behöver bära med dig veden – desto mindre kan du ta med.

Att göra upp eld kräver ett helt eget inlägg; den kan brinna både snabbt och hetsigt och (ger mycket värme men du behöver också mycket ved) – eller vara mer stillsam och vacker. Att få igång elden brukar vara det kritiska momentet om man är ovan eller om det är lite bråkigt väder (eller om veden är fuktig). Här kommer därför fem tips:

Spänta veden; dvs använd mindre flisor så tar sig elden bättre

Gör ”feather sticks” av de späntade flisorna med hjälp av en kniv

Ta med tamponger som du ”river upp” lite – de brinner väldigt bra

Rispa av lite ”fnöse” (det allra yttersta från barken) från ett vedträ – det brinner också bra

Elden behöver syre för att brinna, kväv den inte genom att lägga bränslet för tätt

Feather sticks kan du förbereda hemma och funkar fint i kaminen, vedspisen eller andra ställen där du gör upp eld. Jag är himla glad för min Victorinox Hunter Pro Alox som är en lite större kniv som funkar både för just feather sticks eller för att skiva torkat renkött. Stiligt snygg är den också och jag älskar att ha den med.

En kniv gör dig mer kapabel där ute i skogen eller på fjället – även om du ”bara” ska tälja en pinne för att grilla kanelbulle.

Halva grejen med att vintertälta är att sitta länge runt den där elden och äta goda saker och att inte ha bråttom någonstans alls eller önska sig bort. Du sitter mitt i drömmen!

Runt elden byggde vi en soffa (av snö) som vi hade sittunderlag och ett fårskinn på. Här satt vi sedan i timmar och pratade om allt och inget med lite avbrott för att leta upp mer bränsle till elden. Vi hade med oss torkat renkött och popcorn (yes, funkar bra att poppa i spritkök och funkar säkert att poppa över elden med) som snacks innan vi lagade mat.

Lite senare lagade min kille mat. Vi körde vidare på vilttemat och det blev renskav med svart trumpetsvamp som hann plockat tidigare när det var svampsäsong. Några skedar senap från Sollentunasenap blev en fin smakförhöjare och lingon på toppen är såklart en självklarhet. Till det öppnade vi en flaska rött. Ni vet ju sedan tidigare att champagne är obligatoriskt när jag tältar men denna gång testade vi något annat – och det funkade ju fint det med!

Jag upplevde att tiden gick så väldigt snabbt trots att vi inte gjorde så mycket annat än att ha det riktigt bra. Det är en bra grej tror jag. Att öva på att vara där jag är utan att göra så mycket annat. Tid och instagramflöde blir inte så viktigt med naturen som tak och väggar. När vi kände för det gick vi och lade oss i tältet och somnade till ljudet av stjärnhimmel och snö utanför tältduken.

Vi ingvigde tältpinnarna för snö som jag gett min kille i födelsedagspresent. De fäste riktigt bra i den lite blöta snön som var just den här gången. Tarpen – som jag gick av när jag fyllde år – satte vi inte upp denna gång men det är en bra pryl för att kunna sitta ute länge utan att frysa eftersom den skyddar mot vind. Precis som en bra skaljacka som också är ett skydd mot vind och väta så är det riktigt effektivt.

Använd varma sovsäckar så slipper du frysa, men se till att andas utanför sovsäcken. Din andedräkt är fuktig och fukt riskerar att kyla ner dig. Se till att öppna all ventilation i tältet av samma anledning. Du håller fukten borta vilket hjälper dig att hålla värmen. Ligga nära ditt sovsällskap för extra värme!

När vi packade in oss i bilen dagen efter kände jag mig barnsligt glad över vårt tältäventyr trots att det inte var så extremt. Men det var nog det som var grejen. Att tälta i vinterkyla är ett äventyr i sig och det är tacksamt att göra allt runtomkring lyxigt och roligt.

Har du frågor om vintertältning eller undrar över packning och prylar? Jag delar gärna av mig med hur vi gör – lägg en kommentar!

Och du, klicka gärna i hjärtat om du tycker att det här med vintertältning verkar härligt och vill följa med på fler sådana äventyr!

Här kan du läsa om när vi sov i vindskydd – livets liv helt enkelt!

Här kan du läsa om när vi tältade i Skäckerfjällen (och hur man kyler champagnen)!

Här kan du läsa om när jag tog Jägarexamen

54