Vissa personer fastnar. Liksom ordentligt fastnar. Det behöver inte vara ett möte i det verkliga livet utan det kan vara en feed på instagram. Erika Kits Gölevik är en sådan människa för mig och grejen med henne är att jag har träffat henne i verkligheten förut och verkligen tyckt om henne – men hennes feed fick nytt liv i mitt medvetande från i höstas och jag började känna mig som en stalker.

I söndags träffade jag henne i Mariefred och blev pepp på livet och åkte hem med ett nyinspelat podavsnitt som precis släppts. Leta upp podden Träningsglädje TALKS på Spotify eller i din podcastapp. Vi pratar träningsrevolution!

Erika är en maktfaktor i hälsosverige. Hon är journalist som skrivit om hälsa under lång tid. Det du sett och läst i tidningar har förmodligen skrivits av henne. Kanske inte allt – men en hel del. Hon har varit chefredaktör för Women’s Health och stått bakom mycket av innehållet i ToppHälsa och hon har tagit plats på flera omslag. Mycket av det har handlat om klassiska hälso- och träningsbudskap. Sådant vi matats med år efter år.

Men nu händer något nytt och det är Erika som står bakom det. Jag är en av många som hejar på. Som vill se något annat som motiovationsfaktor än de klassiska gå ner i vikt-applåderna och att träna för mättal som syns på utsidan.

”Hälsa har så länge sålts genom budskapet att vi inte duger, men nu är det dags för något annat” säger Erika. Hon beskriver hur hon länge känt att det skavt. Och funderat på hur hon kan förändra. Och beskriver hur ”träningsrevolution” kom till henne. ”Att ta ton är skitläskigt men jag måste det nu, annars dör min passion och utan den funkar ingenting”.

Jag tycker väldigt mycket om det här podavsnittet med Erika. Om samtalet om att träna för insidan. Att våga lyssna på känslan. Och ett av de bästa tipsen jag hört gav hon på frågan hur man ska göra för att nå till den där känslan som vi båda gemensamt känner och älskar att hänge oss till.

Att träna för att känna saker är min allra bästa motivationsfaktor. Det är därför jag springer – och det är därför jag gjorde en intervju för DN om känslan av trötthet. Jag skrev en liknande instapost häromdagen på ungefär samma ämne. Såhär skrev jag då:

Jag tränar för känslan på min cykel. På min cyclocross känner jag en sådan enorm frihet när jag har fartvinden i håret (ibland motvinden med). När hjulen snurrar snabbt och livet skickar endorfinrus genom hela kropppen. Som den här dagen då jag cyklade hem från Järvsö.

Jag tränar för känslan när jag går på yoga och känner enormt motstånd innan klassen eftersom jag vet att jag har en utmaning framför mig. Yoga är inte min ”naturliga” träningsform. Men jag vet att jag en dryg timma senare får belöningen som en skön silkesfilt som lindar in mina celler under huden. Känslan av att det jag nyss gjort också varit bra för kroppen.

Ju mer jag tränar och känner de där känslorna som kommer så direkt, ju mer får jag motivation att göra det oftare. Och jag tror att det är precis det som gör skillnaden. Att när jag tränar för ett mål som ligger långt bort – och som dessutom ligger utanför känslorna – desto svårare är det att knyta an till det. Och för mig personligen så är det målet inte heller lika viktigt.

Lyssna på avsnittet och berätta gärna vad du tycker. Vilka tankar som dyker upp och vad du känner!

Inledningsvis pratar jag också med Stina Packalén på Svenska Spel. Stina är ansvarig för sponsring och idrott är en del av hennes jobbvardag och hon tar med sig sina medarbetare ut på evenemang; bland annat SM-veckorna sommar och vinter. I avsnittet pratar hon om bananer och poliser som springer hinderbana och såhär kan det se ut då!

Svenska Spel är podsponsor till Träningsglädje TALKS under 2019 och sveriges största idrottssponsor och här jobbar ungefär 700 människor i både Stockholm och Visby. En hel del på Svenska spel handlar om sport – även bakom kulisserna. Under året kommer jag att träffa några av #svenskaspelarna för att prata om hälsa på olika sätt. Just nu söker Svenska Spel fler medarbetare; framförallt inom IT! Gå in på karriar.svenskaspel.se för att hitta nya utmaningar!

17