Vi har över 30 grader både på land och i vattnet. På riktigt, i vattnet! Det går knappt att vara i solen på dagarna och därför har vi haft tidiga avfärder de senaste morgnarna.

I förrgår morse åkte vi iväg redan klockan 5 för att spana på blåvalar. Och igår  morsegjorde vi en utflykt precis när solen gick upp. Vi har knaprat på och doftat på ceylonkanel, åkt båt i mangroveträsk, surfat, varit till stranden i Mirissa (bästa vågorna för surf hittills) och Weligama (största utbudet av surf) och ätit mer curry. Några av oss har varit ute och gjort några dyk.

Jag har kommit halvvägs i en av de pocketböcker jag har med mig men ibland har solnedgångarna och surfvyerna tagit större plats i blickfånget.

Godaste maten hittills är fortfarande streetfoodstället från andra kvällen. Snyggaste maten från Salty Swamis. Mest äkta är Bookworm Library Restaurant i Hikkaduwa några hundra meter från där vi bor på Sophie House. En äldre dam lagar maten och man blir serverad det hon väljer. Det finns ingen meny – och kvällen när vi var där fanns det heller ingen el så vi lyste upp vårt bord med ljuset från en iPhone som vi ställe ett glas vatten på för mysigare sken.

Maten är vegetarisk och smakrik. I kombination med att sitta på ett hustak med bara några få bord gör det till en upplevelse. Men – jag försöker fortfarande få alla ställen jag äter på att laga ännu starkare mat till mig.

Vi har några få dagar till på stranden innan vi ska ta oss vidare upp i bergen. Jag har kommit på att jag vill ta dykcert och min längtan efter att börja kite har vuxit sig starkare. Jag har insett att mina bästa resor är när jag gör något aktivt – jag vill inte passivt se på, jag vill aktivt uppleva!

Här kan du läsa alla inlägg om Sri Lanka!

15