Jag älskar att jag fick ett mail bara någon dag efter mitt senaste vinterbad, som upplyste mig om att det finns en helt ny bok om vinterbad – den är fortfarande varm från tryckpressarna. Boken heter Kalla bad och är skriven av Linda Ahlgren och Linda Vagnelind som står bakom Icewomen.

”Kalla bad piggar upp, påverkar humöret positivt och stärker hälsan. Storheten ligger i det enkla och i lättillgängligheten” skriver de i boken Kalla Bad. De menar att det är en quick fix som fungerar. ”Naturligtvis kan du inte doppa dig i kallt vatten en sekund vid ett enda tillfälle och vara pigg, glad och frisk hela livet, men ett kallt bad ger ny energi, klartänkthet, ett bättre humör och högre effektivitet på några få minuter.”

Författarna menar att i ett kallt bad blir du ett med din kropp och att du inte kan annat än att vara totalt närvarande just där och då eftersom kroppen stänger ner allt som inte behövs i stunden för att kunna hantera kylan. Det där tycker jag är häftigt och håller med om att kalla bad ger tydlig sinnesnärvaro. Och att bada kallt tillsammans med andra ger en form av euforisk gemenskap. Skratten, känslan. Ja, att dela det ger mer än att dela en kopp kaffe – som ju också är uppiggande men som kanske inte har så mycket av det andra.

Lyckans läger Edsåsdalen

Det som är märkligt att jag lyckas doppa mig snabbare när det är kallt på riktigt än när det är sommartemperatur i vattnet. Jag tycker ärligt att det kalla känns mer otäckt på sommaren än på vintern. Jag föredrar att kunna gå ut i vattnet istället för att doppa mig från en badstege. Men det där är såklart olika.

I boken beskriver Linda och Linda hur det känns att bada riktigt kallt och jag kan känna igen mig i tjusningen. ”Adrenalinpåslaget är bara en försmak av den hormonkick vi belönas med efter badet”. Den där kicken efteråt älskar jag. Den kommer rätt snabbt efter doppet. Ett lyckorus. Värmen under huden. Pirret i känslan. Jag skrattar både på insidan och på utsidan.

Men vilka är effekterna på hälsan av att bada kallt?

Boken menar att regelbundna kalla bad har en positiv inverkan på hälsan i form av mindre värk och smärta, lägre blodtryck, minskad oro och bättre sömn. Hur vi påverkas beror på hur ofta vi bada – och i vilken temperatur – men det är också beroende på våra individuella hälsotillstånd.

Jag har vinterbadat några få gånger men ser fram emot många fler vinterbad både i vinter och framöver. Trots min ringa erfarenhet har jag insett vikten av badskor. Med skor behöver jag inte balansera på vassa stenar under ytan eller frysa om fötterna på kallt underlag innan jag går i badet. Badskor hjälper mig att flytta fokus till själva badet och vattnet som omsluter kroppen. Jag upplevde också att även om jag inte tog av mig badskorna efter badet så höll jag värmen.

De skor jag badat i är mina traillöparskor. Flipflops är kanske en god ide, men jag upplever att mina trailskor sitter kvar mycket bättre på fötterna.

VinterbadVinterbad

Min badchef (min vän och kollega Yoga Stories) uppmanade mig att kontrollera andningen redan första gången vi vinterbadade. Det tipset har jag tagit till mig och jag stannar under ytan till dess att mitt andetag blivit kontrollerat. När jag först sänker kroppen under ytan uppstår en rusning i andetaget och det hade varit lätt att panikartat kasta sig upp igen.

Boken Kalla Bad tar upp vikten av andning och hur den påverkar oss. Precis som i yogan är andningen en viktig nyckel.

Jag får ofta frågan från min omgivning om jag doppar huvudet när jag badar kallt. Det gör jag inte. Författarna ger rådet att vänta med att doppa huvudet tills du blivit en rutinerad vinterbadare. Mycket av vår värme går ut genom huvudet – och det finns därför risk att du blir yr av att doppa huvudet i väldigt kallt vatten. Och att du fryser efteråt.

Du ska inte bada om du är sjuk eller om du har hjärtproblem, om du är påverkar av mediciner eller droger. Vinterbad är inte lämpligt om du har en infektion i kroppen.

Vinterbad

Boken Kalla Bad är en härlig inspirationsbok till någon som gillar att krydda livet med den där extra upplevelsen. Boken är snygg med grafiskt stilrena bilder och en annan typ av naturkänsla. Och du, om du inte testat vinterbad så måste du prova – lova att berätta om din upplevelse! Antingen här i kommentarsfältet eller på instagram (där heter jag @sararonne)!

12