I sommar öppnade flera ”riktiga” mountainbikeleder i Åre XC Arena i Björnen. Maskinbyggda för syftet att cykla och därmed riktigt fina.

Jag har hört att många cyklat de nya xc-lederna, framförallt Mineralen och Kopparn, och att de är uppskattade. För mig dröjde det ända tills igår för premiär. Men vilken premiär sedan. I 20-gradig kvällsvärme, varm sol och därmed kortbyxor på cykeln, skrattade jag mig igenom två varv på lederna tillsammans med min kompis Helena och min kille Danny.

ÅRE XC Arena

ÅRE XC Arena

ÅRE XC ArenaBilder från Åre XC Arena med nya leder för mtb-cykling

Mountainbikelederna i Åre XC Arena börjar vid samma ställe som skidspåren i Björnen. Under tiden som vi mekade lite med cyklarna kom massor av människor förbi och cyklade. Det märks att cykling har blivit populärt och det är skoj!

Mineralen är 4 km och Kopparn är 6,5 km. Utöver det finns det en 100 meter led för barn som heter Valles gruvgång och 4 km led på Fröåvägen som är väldigt enkel. För att cykla på lederna köper man ett Trailpass vid starten. Åre XC Arena är ett projekt som genomförts av Åre Destination, SkiStar, projektpengar från Jordbruksverket, lokala markägare och fastighetsförvaltare som utgör grannar till lederna.

Vi körde Kopparn som är tekniskt enkel utan rötter och stenar men den kuperade terrängen ger bra flås med många serpentiner både uppför och utför. Det bästa av allt var nog solen. Att cykla genom guldiga höstlöv och en skimrande septembervärld. Så jäkla fint alltså!

ÅRE XC Arena

ÅRE XC Arena

ÅRE XC ArenaDet näst bästa är att jag verkligen trivs på min nya cykel. Jag har bytt från en ram i large till en ram i medium vilket passar mig bättre. Jag upplever cykeln som kvickare och smidigare och vi var ett bra team i de rätt så tighta kurvorna uppför. Vi kommer ha mycket kul tillsammans framöver!

Vill du läsa mer om mtb i Åre?

Här cyklade jag Kanalleden i Åre Björnen

Här cyklade jag Blanktjärnsrundan (på snö)

Här cyklade jag Bäverkroken

Här har jag skrivit mer om min nya mtb

21