Igår kom vi hem från vår fiskeresa till Norge och Sula Rorbuer & Havhotell. Ön Sula ligger ungefär tre timmar väster om Trondheim och sista biten åker man med bilfärja. Där ute, bland hav och skär, simmar haj och hälleflundra, torsk och makrill.

Jag åkte till Sula med min mamma och pappa och min kille Danny. Vi bodde i en lägenhet nära bryggan och i vår hyra ingick också en båt så att vi kunde tillbringa dagarna på havet. Det var ganska lugnt med andra fiskesällskap under vår vecka; det var ett gäng från Tyskland och ett gäng från Polen – men det var allt. Det var skönt eftersom det innebar att vi inte behövde trängas i filérummet och att vi kunde sprida ut vår fisk i frysrummet.

Sula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer

De första dagarna var det i och för sig rätt trångt i det där frysrummet ändå; för då låg här en 55 kilos hälleflundra på golvet. Man är tillåten att ta med 10 kilo fisk ut från Norge som utländsk fiskare eller 20 kilo om man fiskat genom en registrerad verksamhet. De nya lagarna gäller sedan 1 januari 2018 och innan dess hade man till exempel tillåtelse att ta med en troféfisk, typ som den där hälleflundran.

Så det var väl kanske lika bra att vi inte fick någon hälleflundra då. Istället fick vi rätt mycket makrill, en hel del sej och torsk. De stora fiskarna uteblev tyvärr – undantaget ett gäng pigghajar som vi fick upp under flera dagar men släppte tillbaka. Här kan du se fler bilder från haj och de första dagarna på havet! Och här är flera bilder från Sula!

Sula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiske

Tiden går fort på havet. Vi lämnade hamn strax före 11 på förmiddagen och när det var fint väder gick vi i land först runt klockan 20. Att sitta i båten och fiska bredvid solnedgången var magiskt och jag vill aldrig åka hem igen. Men det gjorde att kvällarna blev sena… det tar en stund att rensa och filéa all fisk och sedan hade vi ambitiösa middagsplaner.

På ön Sula finns en liten matbutik med de nödvändigaste. Typ fiskedrag, mjölk, flingor och lite sådant. Här finns också en pub som nog har öppet alla dagar på sommaren men som hade öppet på helgen när vi var där. Fast dit hann vi aldrig eftersom vi satt i båten hela kvällen…

Vår känsla från fisket var att det var mest fisk en bit ut på havet men redan första kvällen fick vi upp en torsk i hamnen och tidigare i somras var det en tjej som fick en hälleflundra just i samma hamn. Vid några tillfällen ute på havet kom vi inte ner med pilkarna genom de stim med mindre sej som simmade under båten och en annan gång fick vi makrill på varje kast under några minuter. De stunderna kommer jag att minnas. Precis som när vi körde på runt 15 meters djup och vattnet var så klart att jag kunde se botten och de fiskar som simmade under oss.

En av dagarna blåste det så mycket att vi inte kunde gå ut med båten men då ställde vi oss i lä på klipporna vid färjeläget och fiskade med kastspö och fick makrill och var rätt nöjda ändå. Men vi hade också kunnat spela pingis, biljard eller tränat i gymmet. Bredvid lägenheterna fanns ett stort aktivitetshus för stormiga dagar. Men det där hann vi inte riktigt med. Vi hade fullt upp med att fiska ändå, och vi hade kunnat stanna här minst en vecka till!

Sula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSula rorbuer og havhotell fiskeSara Rönne Sula rorbuer og havhotell fiske

12