Visst har du också tänkt tanken. Sett en bild på Instagram. Ett tropiskt vattenfall. Klart vatten. Och så någon som badar där mitt i vid fallets fot. Som sitter på en stenavsats mitt i fallet med händerna sträckta mot skyn.

Den bilden är oftast tagen någonstans långt från Sverige. Men nu har jag hittat det perfekta vattenfallet att bada i. Och det finns mitt bland oss. I Dalarna. Visserligen en bit ut i skogen, men ändå. Att sådana där bildperfekta ställen får leva så outforskade är lite fint ändå. Om du fortsätter läsa ska du få hela hemligheten!

Jag och min kille har tillbringat några dagar hos min kompis Katta som flyttade till Särna för att leva sin dröm för några år sedan. Här kan du läsa mer om vilken dröm jag menar.

Det är alltid härligt i Särna och precis som alla andra gånger har jag samlat på mig ett helt gäng med minnen och upplevelser. Att bada i vattenfallen kommer jag leva länge på!

”Jag har aldrig varit där men det står på min bucket list”, sa Katta när vi skulle planera dagen. Vi hade haft ett rätt maxat dygn redan innan och tog det lugnt fram till eftermiddagen. Utan att veta vad vi skulle förvänta oss satte vi oss i bilen och åkte två mil grusväg från Nordomsjön och in i skogen. Vi följde skyltar mot Fröbergsvallen och körde på knastertorr grusväg med arga stenar.

Att ta sig till parkeringen för Yxningåfallentär ingen väg för ömtåliga bilar. Den enda andra bilen som stod parkerad vid den gamla övergivna fäbodvallen var en fullutrustad och tyskregistrerad Land Rover.

Från parkeringar var det några få kilometers vandring och eftersom de få hus som finns i området inte vill ha oväntade gäster är det bra markerat med orange färg i början.

Vi mötte tyskarna längs vägen och de rekommenderade oss att gå höger så snart vi hörde vattenfallet. Och det gjorde vi rätt snart. Så vi svängde höger in på en stig som var fin i tre meter och som sedan… bara försvann. Istället tog en kraftig och ogästvänlig nedförsbrant över och där nere såg vi rinnande vatten.

Vill du se fallen från ovansidan fortsätter du den orangemarkerade leden. Vill du uppleva fallen nerifrån kliver du rätt ut i spenaten. Det var brant. Klättrigt. Mossigt. Myggigt. Och totalt värt det!

”Här är fallet” skrek jag till Katta så fort jag såg det och fick sedan bråttom att få av mig kläderna och dra på baddräkten. Jag som inte gillar kallt vatten insåg tjusningen med ett vattenfallsbad utan att tveka.

Min kille som redan var framför oss hade klättrat upp en bit och när jag hoppat i det kalla vattnet ropade han från toppen att det fanns fler fall där ovanför.

Totalt har de olika fallen en fallhöjd på runt 50 meter och är som en mindre variant av Njupeskär. Men, hit hittar färre turister och upplevelsen är på så sätt större.

Efter premiärdoppet drog jag på mig kläderna och klättrade upp till mellanfallet som bjöd på fler klippblock och avsatser bakom fallet att gömma sig vid. Här fanns som en naturlig pool och en bit mark med gräs att sitta och ta sin efter-badet-öl på.

Upplevelseupphetsningen var total och vi var allihopa saliga av det hela. Ett sådant här ställe! Snudd på oupptäckt! Livet bjuder på överraskningar för den som inte bangar lite mygg och mossa.

Yxningåfallet bada i vattenfallYxningåfallet bada i vattenfallYxningåfallet bada i vattenfallYxningåfallet bada i vattenfallYxningåfallet bada i vattenfall

21