Florens, en av världens mest omtalade städer, sägs det. På 1400-talet ett av världens konstnärliga centrum och idag en turistmagnet fylld med grönskande parker, mäktiga kyrkor, mysiga gränder och torg som bjuder in till sina uteterasser.

Florens sammanfattar hela italienromantiken som vi drabbas av via längtan från film, sociala medier och andra ställen och vill du drabbas av den också så kan du göra det redan ikväll.

I torsdags tillbringade vi hela dagen i Florens efter att ha hoppat på buss nummer 7 som går mellan Fiesole och Florens och som rullar nedför den slingrande bergsvägen från byn till stan. Redan från långt håll syns Duomens kupol, stadens hjärta. En gigantisk kyrkobygnad i marmor som omöjligt gick att fånga på bild men som däremot upptar hela synfältet och mer därtill när man står där framför.

Duomo FlorensFlorens

Mitt bästa sätt att upptäcka nya städer är att bara vara. Promenera runt och andas in atmosfären och allt som är runt omkring. Lokalbefolkning, turister, trafik och allt det som präglar en stad. De små gränderna är oändliga och sjuder av liv. Det kan vara trångt och intensivt på en gata för att vara alldeles tyst och lugnt på gatan bredvid.

Den kända bron Ponte Vecchio härstammar från medeltiden och är finast från bron som är alldeles bredvid. Piazza Santo Spirito är en perfekt plats för att slå sig ner för en drink, en kaffe eller kanske en bit mat och låta timmarna passera. Det gjorde vi förstås. Men framförallt lät vi timmarna passera i rosträdgården Giardino delle Rose där vi la oss i gräset och läste böcker och ägnade åt oss uttrycket ”dolce far niente” eller ”det ljuvliga i att göra ingenting.

Giardino delle RoseGiardino delle RoseGiardino delle RoseGiardino delle RoseGiardino delle Rose

På kvällen skippar vi både rustik pizza och min favorit caprese och äter på trendigt mysiga La Ménagère som är en restaurang som är inhyst i en blomster- och inredningsbutik med öppna väggar ut mot gatan. Förrätterna är inspirerade från efterrätter och jag äter en crème brûlée på gröna ärtor, foie gras och sparris. Knäppt men gott.

Piazza Santo SpiritoPiazza Santo SpiritoPonte VecchioLa Ménagère FlorensLa Ménagère FlorensLa Ménagère Florens

Några timmar senare när mörkret sänkt sig över stan åker vi hem till vår bergsby igen. Tystnaden välkomnar och kontrasten är stor.

Har du varit i Florens? Vad är dina tankar om staden?

Läs mer:

Livet i Milano

Vi skulle inte till Milano men nu är vi här

Fiesole – en bergsby i Toscana

15