Från toppen av Linbanan, sittliften i Duved, går en vandrings- och skidled förbi Forsaskalet runt Mullfjället till Duved. Jag har sprungit här en sommar och sedan länge har jag velat åka skidor på leden över Forsaskalet på vintern. Igår blev det äntligen av!

Duveds skidsystem har haft öppet en extra vecka vilket gjorde mig glad. Jag trodde att jag missat chansen till att åka skidor över Forsaskalet för den här vintern men med den här helgens extratid så blev det äntligen av. Inte nog med det; den senaste tiden har levererat oändliga soltimmar och igår var det knallblå himmel, strålande sol och mer än 15 grader varmt.

Katrin precis vid Linbanans bergstation

I början gick det bara uppför – kanske Kattas bästa element

Underställ var helt rätt outfit

Så jäkla bra dag!

Leden från Duved till Ullådalen är runt 9 kilometer och tar du Duveds Linbana upp (rekommenderas) så bjuder turen på sin helhet på en del negativa höjdmeter. Fast första två kilometrarna går konstant uppför.

Jag hade på mig mina skalbyxor från Marmot, underställströja från Anja Pärsons kollektion för Craft Sportswear och en tunt fodrad jacka från Marmot men som fick tillbringa den mesta av färden i min ryggsäck. Istället drog jag upp ärmarna på underställströjan och inte ens det var svalt nog. Vi mötte människor i shorts och sporttop och alla möjliga kläder. Sådana här vårvinterdagar är magiska!

Överallt på fjället satt det människor i solgropar. Vi skippade just den delen och tog paus på en bit barmark som tittat fram. Bakom oss landade en ripa med sitt karaktäristiska läte och jag hällde upp chokladmjölk från Oatly som hör till alla mina fjällturer.

Bra häng

15 grader varmt – minst

Bra vänner dessutom!

Nöjd tjej

Episkheten i allt jag blickar ut över!

Sedan fortsatte vi att njuta skiten ur dagen på vår fortsatta tur ner mot Ullådalen; precis så som jag lovade mig själv att göra inför den här helgen. Vissa målsättningar är lite bättre än andra.

En annan klassisk vårvintertur är att åka runt hela Åreskutan (strax under 20 km) och även Välliste runt (ca 10 km tror jag) i Trillevallen sägs vara fint vintertid. Jag har sprungit båda dessa leder på sommaren och rekommenderar dem då också.

Forsaskalet bjöd på fin led

…med många möjligheter till solgropar

Vårvinter ☀️☀️☀️

Tack för gårdagen!

18

I samarbete med Svenska Spel