Det kan både vara enkelt och svårt att göra mat utomhus. Jag gillar att göra upp en eld och laga (läs: äta) mat utomhus för att det är en härlig upplevelse som inte kräver så mycket. Allra bäst är det när det känns lite lyxigt.

När min bror var i Åre senast så grillade vi korv i vindskyddet i Fröå. Korv är en grillklassiker och även om det är inte är världens matupplevelse direkt så var platsen det desto mer.

Vid jul hade jag cravings efter pinnbröd. ”Men det var ju sådant man gjorde på dagis” sa alla och ja, kanske var det så. Men det är skillnad på pinnbröd och pinnbröd.

För att göra ett pinnbröd som smakar riktigt gott ska du helst baka det på jäst och förbereda någon dag, eller i alla fall några timmar, i förväg. Använd ett bra mjöl från till exempel Labans kvarn, Warbro kvarn eller Saltå kvarn.

Kalixlöjrom på grillat bröd har jag haft lyxen att äta vid två tillfällen på fjället. En gång i somras när jag och Katrin tältade vid Dörrsjöarna. Min kille grillade levainbröd på nyårsafton när vi tältade på en liten topp i Edsåsdalen. För godast smak ska det vara generöst med smör! Och helst ska någon i sällskapet plocka fram en flaska bubbel också!

Levainbröden steks i smör, kalixlöjromen är öppnad – och det som inte syns i bild är crème fraîche, citron och fint hackad rödlök. Och så bubblet såklart!

Här är jag och Hazel på nyårsdagen när vi skidade nerför fjället.

Ett tredje mattips som jag ännu inte provat men som står på listan är att tillaga fiskfilé på en björkklabb – ett vedträ alltså – som man lägger direkt på glöden. Fisken kommer bli både rökt och grillad. Goda grejer till är att röra ihop en romsås creme fraiche och sikrom, en skvätt citron, några varv med pepparkvarn och om du vill lite mayo. Servera på tunnbröd eller knäckebröd – så som i gjorde i somras när vi tältade vid en fjällsjö.

Röding på macka – finmat utomhus!

Jag och Hazel – igen – efter hennes första tältnatt. Jag tror hon gillade det!

Förra sommarens snyggaste eld – vid Fröå tjärn med Åreskutan som bakgrund!

14