Jag gav nyligen mina bästa tips till Åre i en intervju till de som är på väg till fjällen för att åka skidor i vinter. Jag tipsar om saker för jämnan, men det är på tiden med ett samlat inlägg om mina favoriter just nu!

Åre är en favoritplats året om men det finns tillfällen då jag uppskattar den här byn extra mycket. Om du vill Åka skidor i Åre och kan välja fritt från kalendern så tycker jag att du ska åka hit en långhelg i mars (mellan sportlov och påsk) eller i april (efter påsk – i år är den tidig). Det är något alldeles särskilt när dagarna är långa, solen varm och skidbackarna lugna. Det finns gott om utrymme för stora svängar på fjället – och dessutom mycket tid att hinna allt du vill.

ÅreÅre

Med det sagt så tror jag att det kommer bli himla fina dagar den 28-31 januari då Influencers of Sweden kör Winter Workation i Åre och det kommer bli en hejdundrande helg under Valbord när det är festivalen Åre Sessions (som jag missade förra året) och de två första helgerna i maj hyr Holiday Club Åre skidliftarna på Åreskutan och bjuder alla hotellgäster på SkiPass.

När det är fullt med folk i Åre under högsäsongsveckorna så prioriterar jag i stort sett alltid att åka i Duved och Tegefjäll. Väldigt få verkar hitta hit och det är synd för alla de som inte vet bättre – men bra för oss som gör det. Här finns allt du behöver. Fina pister, bra snöläggning, gott om svängrum och dessutom skog och kul möjligheter att åka utanför pist. Mitt favoritområde i Åre by när högzon är öppen är Stendalen efter lunch då solen ligger på och värmer fint. Här är några bilder från Duved precis när säsongen startade.

HamrebackenÅsa EhrnholmSara Rönne skidor

Att äta på restaurang i Åre tillhör absolut upplevelsen – men fokusera på rätt saker. Väljer du mellan lunch i backen eller middag på byn: välj middag på byn! Bästa backrestaurangen är Timmerstugan vid VM6:an, men det blir ofta trångt här. Det kan vara värt att åka ner runt torget och ta något på Crêperiet eller Krus. Den mest orisvärda lunchen hittar du på Holiday Club Åre. Dels prismässigt; men också om du vill ha mycket grönt och mat som är lagad på bra saker.

Kvällstid är utbudet större. Jag tipsade om Vinbaren i intervjun ovan och det är ett av mina bästa ställen under hela året – precis som Werséns som alltid är ett säkert kort. Fjällpuben och Supper är ytterligare favoriter som jag återkommer till. Det finns massor av fler ställen i byn; jag har provat de flesta (dock ej alla) men återkommer alltid till de jag nämner ovan.

Vinbaren ÅreVinbaren ÅreVinbaren ÅreVinbaren ÅreVinbaren Åre

Många älskar frukost och till den här vintern har Krus vänt upp och ner på hela frukostutbudet i Åre. Jag tycker att frukosten på Krus är det överlag bästa frukosten som finns på byn. Här har jag skrivit mer om Krus i Åre. Du kan förresten också köpa bröd här! Det är ingen buffefrukost på Krus utan man väljer vad man vill ha från en meny. Bästa hotellfrukosten i Åre hittar du på Holiday Club och på Copperhill.

Krus Åre Magnus NilssonKrus Åre

Apropå mat: vill du mysa hemma i stugan eller lägenheten men äta saker som på ett eller annat sätt har anknytning till Åre kan du deså är det enklaste att hålla utkik på ICA. Köp halloumin som kommer från Skärvången till exempel. Och kör du inlandsvägen på väg till Åre ska du stanna till vid ”Kossans mjölk” i Hoverberg och fylla på mjölk i glasflaskor (precis vid vägen). Åk till Undersåkers chark och köp delikatesser och Atlantfisk strax väster om Undersåker på fredagar (de säljs också i fiskdisken på ICA).

Träningen då? Har du SATS Priority eller SATS City som medlemskap tränar du gratis på inglasade takgymmet SATS Åre som ligger på Holiday Club. Du får även entré till badet i det medlemskapet så du kan simträna på morgnarna fram till klockan 10 då badet öppnar även för övriga badande. Du får också använda yogasalen för din egen praktik och träning när det inte är klasser i den.

Men, är du som jag så gillar du helst att träna på fjället. Åk längd. Spring. Lyft något tungt där ute. Ta stavar och kör uppförsbackar. Topptura. Andas. Passa på att uppleva något!

gym i åregym i åregym i åregym i åre

Tänd en eld i vindskyddet vid Fröå gruva (passera Bergstugan och gå lite bortåt). Här finns tak och bord och du kan swisha pengar för veden. Det blir inte enklare än såhär. Eller ta med egen ved och bege dig till Tegeforsen. Eller gör en utflykt i Edsåsdalen på turskidor till Lillvalens kåta som har en kamin inomhus. Eller välj att skida till Vackermons vindskydd istället.

Upptäck något nytt; Åreguiderna och SkiStar Experience har ett gäng olika upplevelser i sitt utbud. Bland annat skidåkning ner på baksidan av Åreskutan till Huså med skotertransport tillbaka. Eller prova på topptursskidåkning (utrustning ingår). Eller skippa skidåkningen helt och åk skoter – jag vurmar ju lite extra för det numer.

Har du frågor? Ställ dem i kommentarsfältet så svarar jag och uppdaterar i inlägget allt eftersom! Och klicka ett gilla om du vill ha mer tips till Åre!

Vill du läsa mer om livet i Åre så ska du läsa det här!

Fröå gruva vindskyddSara Rönne Fröå vindskyddFröå gruva vindskydd

25