Det är -16 krispiga grader och jag fryser näsan av mig där ute. Ändå sitter jag och drömmer om kalla fjällbäckar, värmande sol, mjuk grönska och svettpärlor i pannan. När en tanke återkommer i huvudet vid flera tillfällen är det värt att lyssna och min magkänsla säger mig att jag vill springa Padjelantaleden.

Wiki skriver såhär:

Padjelantaleden är en cirka 15-16 mil lång vandringsled mellan Kvikkjokk och Änonjalme/Vaisaluokta i Lappland. Vandringen går genom Tarradalen, förbi Staloluokta sameviste samt sjöarna Vastenjaure och Virihaure i Padjelanta nationalpark och längs älven Vuojatädno till dess utlopp i Akkajaure.

 Övernattningsstugor och enklare provianteringsmöjligheter finns utmed hela sträckan, som är relativt lättgången. Stugorna utanför nationalparken drivs av Svenska Turistföreningen medan stugorna i nationalparken förvaltas av områdets samer.

 Här finns såväl båttaxi som helikoptertrafik och de 16 milen går att kortas ner genom att flyga till Staloluokta. STF rekommenderar att vandra leden på 9-10 dagar om man väljer att ta sig an hela (mellan Ritsem och Kvikkjokk)

Jag har inte på något sätt planerat det här äventyret ännu; jag vet bara att jag vill dit och springa. Helst vill jag kombinera det med helikoptertur. Utifrån mina tidigare erfarenheter av att springa långt i fjällen under många dagar – och springa långt i fjällen under enskilda dagar – så är halvmaratonsträckor den perfekta distansen för att hinna med allt man vill. Kanske att man kan sträcka sig upp mot 25-27 km också…

Så ikväll gräver jag ner mig i kartor och flikar på min skärm och researchar sommar och Padjelanta. Förresten, dagens tips får bli att ladda ner Fjällkartan app för att på ett smart sätt direkt i skärmen kunna se hur lång diverse sträckor är genom att bara dra med fingret på kartan.

Kari som skriver bloggen För skojs skull har skrivit en del om Padjelanta för den som är nyfiken. Här är några länkar till hennes inlägg:

Dag 13 på Gröna bandet: Ritsem – Låddejåkkostugan >>

Dag 14 på Gröna bandet: Låddejåkko – Staloluokta >>

Har du vandrat eller sprungit eller bloggat om Padjelanta? Länka gärna! Eller ge mig alla tips du har!

Här är några bilder från Kunsgleden som vi sprang delar av i somras. Hela inlägget går att läsa här >> men bilderna strular lite på grund av en import av gammalt material från min tidigare blogg som vi jobbar med just nu.

14