REKLAMSAMARBETE MED SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

Det är något särskilt att vakna med fjälltoppar utanför fönstret och jag är så glad att jag får göra det ofta. Imorse var just fjäll det första jag såg från mitt rum på STF Grövelsjön, och sedan var frukost ungefär det första jag tänkte på.

Eller nej, nu ljög jag. Vet du vad min första tanke oftast handlar om? Väder! Inte för att avgöra om det är bra eller dåligt väder för jag gillar de flesta väder. Istället vill jag se vad det är för väder för att bestämma hur jag ska tillbringa dagen.

Just när jag vaknade strax före klockan 7 så var det lite grått ute. Men långt där borta på fjället lyste solen på en fläck och jag visste att det skulle komma mer. Så jag var först på frukosten när den öppnade klockan 7.30. På den stora buffén trängdes ungefär allting och på min tallrik hamnade fil med hemgjord müsli och rostade nötter och smörgås med renkorv. Och så åt jag med utsikt över morgonen som vaknade på riktigt utanför de stora panoramafönstren mot fjällen.

STF GRÖVELSJÖNSTF GRÖVELSJÖN

Bredvid frukosttallrikarna hade vi guidebok och fjällkarta som berättade om alla leder som fanns i närheten av fjällstationen. Utmaningen bestod i att bestämma vandringsled!

Vi valde att gå i Linnés fotspår. Han var i trakterna på 1700-talet och någon kilometer från stationen finns en källa med sandig botten som det bubblar upp vatten ur. Vattnet är så klart att man knappt ser vattenspegeln.

Att vandra eller springa i skogen ger en annan känsla än att jaga en fjälltopp och jag gillar båda delar. Den skyddande terrängen i skogen som håller envisa vindar borta – och samma vind som mäktigt drar genom kroppen där inga träd skyddar.

STF GRÖVELSJÖNSTF GRÖVELSJÖNSTF GRÖVELSJÖNSTF GRÖVELSJÖNSTF GRÖVELSJÖN

I Linnés fotspår Into the wild – min favoritkeps just nu. Från sqrtn.com! Karta är alltid bra. Även om stigen du går är lätt att hitta så är det kul att se vad som är runt omkring.

Efter nästa helg stänger fjällstationen i Grövelsjon för säsongen för att öppna igen i vinter. Då kommer stationen fyllas av tur- och längdskidåkare.

För egen del så springer jag vidare. Hade jag stannat några fler dagar hade jag gärna tagit en långtur på fjället bortöver för från matsalen såg det härligt böljande och inbjudande ut. Men det kommer nog fler tillfällen på STF Grövelsjön. Det finns så många fler upplevelser att fylla livet med!

LÄS MER:

”Hållbart – på alla sätt och vis”

”Helgen när vi vandrade till Dörrsjöarna och slog upp ett tält”

”Från höst till vinter”

2