Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Stilregler på cykel

cykelregler

Det finns cykelregler (typ hur man ska göra i trafiken) och så finns det cykelregler. Jag tycker att vi tar och pratar lite om den andra sortens cykelregler. De oskrivna, men som ändå på ett sätt är ristade i sten. Stilreglerna!

Först och främst: medan vissa ser dessa stilregler som krav så finns det många som anpassar sig till dem med glimten i ögat. De hör cykelkulturen till och verkar nog som mest onödiga när man inte är inne i cykelsporten. Men, när man väl börjat cykla så kommer man bli nyfiken. Och man kommer fundera på en och annan och liksom undermedvetet tycka att nog finns där en poäng ändå. Och helt plötsligt blir reglerna rätt kul!

Men, vilka stilmissar är det man ska undvika på cykeln då? Här är 7 av de vanligaste reglerna:

1. Fladdriga kläder. Allt ska vara tight, oavsett storlek på kropp. Något som det ibland skämtas om vad gäller män strax över medelåldern. Denna punkt var jag själv rätt obekväm med i början. Men efter ett par rundor på landsvägscykel så fattade jag grejen.

2. Cykelbyxorna (helst ett par BIB shorts) ska matcha överdelen. Har du svarta BIB shorts så är du alltid safe. Denna punkt råder det ingen tvekan kring pga det gör ont i ögonen annars.

3. Du kan ha korta ben på dina BIB shorts och långärmat – men aldrig tvärtom. En konstig regel i teorin kanske men det är faktiskt jättefult i verkligheten med långbent och kortärmat.

4. Benen ska vara renrakade. Denna punkt är nog jobbigast om du är kille men oavsett så är glänsande, somriga cykelben bland det snyggaste jag vet (tillsammans med bil av valfri model med cyklar på).

5. Ha aldrig vattenflaskor större än 50cl på cykeln. Viktigast här enligt mig är att om du har två flaskor så ska de vara likadana.

6. Ska du fota cykeln så ska kedjan ligga på översta drevet. Den här punkten har jag faktiskt glömt rätt många gånger, särskilt i början, men inte längre. Mycket viktigt!

7. Du vill för allt i världen aldrig ha märken från oljan på kedjan på benet. Detta är det ultimata nybörjarbeviset och det är inte snyggt. Stå på ”rätt” sida om cykeln så undviker du kedjemärken!

stilregler cykling

Jag gillar cykelregler – de stör mig inte eftersom jag ändå oftast väljer kläder och skor i enlighet med dem ändå. Jag tycker ju om när det är snyggt!

Men; det finns regler jag bryter gladeligen. Jag har till exempel alltid för korta strumpor när jag cyklar eftersom jag spenderar väldigt många timmar cyklandes – och då ser det galet ut med solbrännan. Det är illa nog att jag är kritvit halvvägs ner på låret.

Vill du säkra upp en snygg cykelgarderob så ska du välja klassiska plagg; svarta BIB shorts och en cykeljersey i valfri färg. Glow-serien är min favorit – så många sjukt fina färger!

Satsa på ett par booties i neonfärg; dina tramptag kommer göra att du syns! Just neon är en omdiskuterad färg bland cyklister – och oavsett så har snudd på alla cykelplagg från Craft reflekterande material så att du syns åt alla håll även när du bär svart.

Jag frågade några cykelprofiler vilka regler de absolut följer och vilka de mer eller mindre skiter i, och såhär svarade de:

Shahrzad – triathlet som snart släpper en egen kollektion!

Det här med att ha glasögonen över hjälmremmarna tycker jag är viktigt. Det har egentligen ingen som helst funktion men numera tycker jag att det ser himla konstigt ut när man inte har det. Eller ännu värre, ena skalmen innanför och andra utanför. På tal om glasögon vill jag lägga till en sak: jag ser många numera som cyklar med sina Ray Bans. Big no no. Har du råd med cykel och the works har du råd med ett par vettiga cykelglasögon. Punkt slut.

Cykelbyxor är ett måste. Inte för snygghet, utan för att det gör alldeles för ont om du inte har det. Investera i ett par med bra pad.

Matchande outfit är creddigt. Om du har cykelkläder med ett cykelmärke på och sedan ett annat märke på din cykel blir det snurrigt. When in doubt är det märket på cykeln som avgör.

Det här med att det enbart är vita cykelstrumpor som gäller går fetbort för min del. Så länge dina strumpor matchar resten av din outfit är du safe tycker jag. Det visar att du är lite kul och att du har tänkt igenom dina val, stil- och pluspoäng i min bok! 

Bilden nedan är fotad av Hans Berggren.

Shahrzad triathlet foto Hans Berggren

Elna Dahlstrand – cykelprofil som andas cykling, bloggar cykling och är från cykelmeckat runt Jönköping/Huskvarna-trakten.

Den lilla plasthatten som sitter på ventilen på alla cykelslangar, jag skulle aldrig, aldrig, aldrig någonsin låta den sitta kvar. Inte heller den gängade runda metallbiten som kan skruvas på ventilen emot fälgen. De bara ska väck. Egentligen inte för att spara vikt eller för att det är så himla estetiskt viktigt – men för att genom att se till att de inte sitter där visar jag att jag har koll och träffar jag stilpolisen i skogen kan vi diskutera viktigare saker än hur många gram en ventilhatt väger.

Alltså, regler är ju till för att brytas. Jag tycker att cykelregler är som grammatik – när man kan dem, då är det varsågod att göra lite som man känner för om det skapar en personlig stil. Jag skiter tillexempel fullständigt i om skalmarna på cykelglasögonen är utanför eller innanför hjälmbanden, jag sätter dem där det är bekvämt beroende på vilken hjälm jag har. Och fryser jag om benen men inte armarna skiter jag helt och hållet i om folk ojjar sig över att jag dragit av mig armvärmarna men har knävärmarna på. 

Foto från Elnas blogg:

Elna Dahlstrand

Sandra Carlander – snabb cyklist som körde i första snabbgruppen på Vätternrundan. Här kan ni förresten se mer av henne!

Tre regler jag aldrig skulle bryta mot är:

Cykla utan hjälm. Så himla onödigt att inte ha hjälm, dagens hjälmar väger ungefär ingenting, håller undan i alla fall mitt långa hår och är faktiskt helt okej snygga. Men inte ens den snyggaste blir riktigt jädra snygg i cykelhjälm alltså, sorry guys. Jag har vurpat riktigt illa en gång och utan hjälm hade jag inte levt idag. Hjälm = värt.

Cykla utan strumpor eller med så kallade shaftless-strumpr (bikesocks ska vara mestadels vita och gå minst över ankeln). Cykelbränna får man hur som helst, den får man jämna ut när man inte cyklar helt enkelt. 

Cykla i något annat än tröja med ärmar, korta eller långa. Cykling är inte triathlon och linne är ett jättefint plagg… när man inte cyklar. Det lilla material en tight jersey är gjord av kan vi väl behålla, please?

Den oskrivna stilregeln om att inte använda sadelväska måste jag erkänna att jag inte alltid håller, för jag kan bli trött på att fickorna blir fulla ibland, så då får reservslangen i sitt lilla etui åka under sadeln. Oops.

För mig skall det andas stil på hojen, även om jag såklart också har missmatchat några gånger och jag vet att man inte kan ha alla världens kit i garderoben, men hellre ett matchat kit än tre omatchade. Svarta byxor funkar till det mesta! Cykelkläder ska sitta tight och inte fladdra på diverse olika ställen, jag lovar alla er som inte tror att det spelar någon roll, det gör skillnad för känslan! Det minsta man kan göra är ju att känna sig snabb, bara en sån sak liksom! En för stor vindjacka kommer stoppa vinden från kroppen men kommer också att stoppa dig och din cykel i just vinden…

Team Mustasch 01

Bland reglerna som handlar om sådant som inte rör kläder och prylar hör till exempel självklarheten att enbart beställa en espresso eller macchiato. Och förresten, du som cyklar vet väl att det mest optimala antalet cyklar man ska ha är n+1 där n är antalet cyklar du har just nu. Och du – kom ihåg att ta bort skärmen på hjälmen när du cyklar landsväg!

Fler inlägg om du gillar cykling:

Cykelkläder – vad är grejen?

Att cykla som tjej – i en rätt så grabbig värld

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Shit, vad jag vill köpa en cykel BARA för att bryta MASSOR av regler…! 😉

  Rund är också en form! 2016-08-06 19:51:33 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Åh, jag bryter mot massa regler… Fast jag lyckades cykla över alperna med min mountainbike ändå… ?

  Dock väldigt kul att läsa, och eftersom jag cyklar MTB i ett annat land än Sverige så skyller jag på kulturella skillnader.

  H 2016-08-05 19:21:10
  Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Regler har inget med prestation att göra – bara cykelkultur! 😉 tror däremot att de är universella – men olika regler gäller för lvg och mtb!

   Sara Rönne 2016-08-05 19:30:17
   Svara
 • Vi cyklar mountainbike och min säger att landsvägscyklister ska inte ha olja på ben men vi mountainbikeåkare ska ha det för det är coolt! Helt omöjligt att inte få det heller när man far kors och tvärs över stock och sten och vurpar lite då och då. Så där hör det till!
  Kul att läsa dessa ”regler” ? fick faktiskt en påbackning om att jag hade glasögonen ”fel” då de ska sitta på hjälmremmarna och inte under hahaha nu gör jag rätt!

  Pernilla 2016-08-04 14:45:52
  Svara
  • Svar på Pernillas kommentar.

   haha ja samma sport fast så olika! 🙂 precis som traillöpning och orientering – där är ju klädkulturen rätt så olika, men man springer ju typ samma!

   Sara Rönne 2016-08-04 16:07:37
   Svara
 • Alltså, wow, hade ingen aning? 😀 Vad mycket regler (men så cyklar jag ju bara på en gammal damcyckel anno typ 1970). Håller med om att det är lite härligt och skapar gruppkänsla med nördiga regler. Det enda jag tänker på är att det kan vara lite exkluderande och skrämmande. Alltså, jag tänker: Någon kanske jättegärna vill cykla men har bara råd med just en cykel och det absolut nödvändigaste. Fast det förståss, cykelmänniskor är säkert snälla och inkluderande också 🙂

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2016-08-04 14:26:01 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Jag är lite kluven till stilregler, kluven i den meningen att jag på landsväg är noga (bortsett från att jag struntar i om strumporna är korta eller långa) att ”följa” stilregler. På mtb:n däremot är det skönt befriande att inte vara så noga. Baggyshorts, i bland långärmad funktionströja, vem behöver fickor när man har rygga? Svarta, vita, förggranna strumpor osv. Visserligen matchad i färger.
  Något som jag håller med om till fullo är skalmar på glasögon utanpå! Det grämer mig något fruktansvärt att mina nya snygga bliztempobrillor inte går att ha utanpå, de ramlar liksom av. Så jag smyger lite med det i min ensamhet 🙂
  Bra inlägg Sara!!

  Helena Enqvist 2016-08-04 13:46:58 http://www.helenaenqvist.se
  Svara
  • Svar på Helena Enqvists kommentar.

   jag tycker att det är en rolig grej som skapar kultur – och det gillar jag. men jag gillar också att man är olika noga med olika regler, dvs rätt längd på strumporna är viktigt för den ena men inte den andra (mig till exempel).

   Sara Rönne 2016-08-04 16:09:08
   Svara
 • Haha, kommer aldrig förstå cyklingens outfits – totalt märkligt för mig – men du ska ha en eloge för att du försöker lära oss oinvigda 😉

  Lisa / livet från den ljusa sidan - en reseblogg 2016-08-04 11:05:35 http://livetfrandenljusasidan.se
  Svara
 • Tycker såna här ”regler” är fruktansvärt töntiga! Jag skulle aldrig ha matchande kläder bara för att det finns en ”regel” om det. Varför ska jag bry mig om vad andra tycker? Fryser jag om benen men är varm om armarna så har jag kortärmat och långbyxor.
  Det är såna töntregler som gör att folk inte vågar börja cykla.

  Annie 2016-08-04 09:39:55
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   jag tycker det är lite härligt – men man inser kanske mest tjusningen när man börjat cykla. jag kan förstå att det är en tröskel innan – men jag tror att eftersom man behöver en hjälpande hand ändå när man väljer cykel så får man ändå en hjälpande hand in i kulturen. för cykling är väldigt mycket kultur – vilket också på ett vis ger sporten en själ!

   Sara Rönne 2016-08-04 10:34:18
   Svara
   • Svar på Sara Rönnes kommentar.

    Jag är cyklist och jag förstår inte tjusningen med att ha en kultur där oskrivna regler leder till ännu mer exkluderande. Är inte det viktigaste att folk faktiskt motionerar oavsett färg på strumporna? Jag har fått frågan, ”varför har du så dyra profilhjul du som är så långsam?” För att de e så snygga! Får man inte lägga pengar på dyra saker bara för man e långsam.
    Vi har alla olika åsikter och jag kommer fortsätta ha orangea knälånga kompressionsstrumpor när jag känner för det.

    Annie 2016-08-04 14:55:26
    Svara
    • Svar på Annies kommentar.

     det är fint med olikheter – men det här med profilhjul och olika fart när man cyklar, det känns som sjukt tråkig attityd!

     Sara Rönne 2016-08-04 16:06:41
     Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger