När jag körde från Stockholm till Halmstad så rev jag av massor av saker på min bucket list. Som Dumme Mosse i Jönköping till exempel, som jag skrev om häromdagen. Men också Jönköpings Toscana; området som verkar heta lite olika saker. Som Äppeldalen till exempel. Eller Kaxholmen.

Jag fick massor av fina tips från Elna som bor häromkring – och eftersom jag läser hennes blogg så har jag många gånger blivit nyfiken tack vare de härliga bilderna. Som den här vinterlördagen eller den här vintersöndagen! Såhär kan det se ut på sommaren

Tre tips fastnade lite särskilt hos mig. Så vid Gyllene Uttern, ni vet restaurangen som ligger invid E4 vid Vättern, så åkte vi av på en mindre väg. Vårt första stopp var Flättinge gårdscafé. Jag älskar riktigt bra gårdscaféer som serverar gott kaffe och hembakt!

Efter att ha åkt någon kilometer på småvägar kom vi fram till ett ljuvligt ställe som var lugnt just denna dag; vädret visade sig inte från sin bästa sida och det är inte så värst mycket semestertid ännu. Desto mer kakor åt oss (känns det som att min sambo tänkte och valde ut några fler än de flesta andra skulle göra)!

Flättinge gårdscafé Flättinge gårdscafé Flättinge gårdscafé Flättinge gårdscafé Flättinge gårdscafé

Det finns ett gäng olika caféer i området. Till exempel Grafitgrå som kombinerar inredning med fika – och Brunstorp där man kan promenera runt i trädgården och några kilometer på en anslutande led.

Efter vårt fikastopp tog vi fasta på Elnas tips att ta ett varv runt Landsjön. Nu när jag åkt där (sjukt fint) så känner jag igen många av Elnas bilder. Smala, ringlande och böljande vägar och gulliga hus och ja – helt fantastiskt fint helt enkelt. Här vill jag också cykla!

Dessutom blev jag väldans glad när Gårdsrosteriet dök upp på vår vänstra sida helt plötsligt. De rostar riktigt gott kaffe och jag köpte med mig bönor som jag ska mala uppe i Åre och liksom sy ihop hela min Sverigekarta. Och så köpte jag äppelmust från dalen och en låda jordgubbar också.

Gårdsrosteriet Äppeldalen Huskvarna Jönköping Gårdsrosteriet Äppeldalen Huskvarna Jönköping

Det tredje tipset var att stanna till uppe vid Vista Kulle och gå till det lilla lusthuset som stod på berget och erbjuder fin utsikt över Vättern alla dagar hela året. Eller ja, vi såg mest ett täcke med vitt för det var ju det här med vädret då. Men jag var så glad ändå. Jag älskar väder! Och jag älskar att jag körde av E4:an och upplevde Äppeldalen – Jönköpings Toscana. Eller Huskvarnas Toscana som Elna en gång sagt att det faktiskt borde heta istället.

Vista Kulle Huskvarna Jönköping Vista Kulle Huskvarna Jönköping

 

0