Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

11 frågor om resor

Bloggaren Livet från den ljusa sidan skickade över en stafettpinne med 11 frågor om resor. Jag tänkte göra om den lite och fokusera helt på svar som är inom Sveriges gränser eftersom 1) det är sommar och 2) jag älskar sommaren i Sverige (oavsett väder).

Om jag inte hade en blogg som hette just Träningsglädje så skulle jag blogga om resor. Ett outtömligt område som går att paketeras på så många sätt. En bra reseblogg kan man läsa hur mycket som helst utan att åka just någonstans alls.

Apropå resor så får du här ett pod-tips: Att resa-podden! Deras senaste avsnitt handlade just om tips i Sverige och Karlskrona nämndes som det främsta sommartipset i Sverige. Jag har fina minnen därifrån, 2012 var jag hejaklack på Kustmaran. Min farmor är från strax utanför Karlskrona och Blekingefärgerna har varit med sedan barndomen.

1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

I Sverige – alltid bil. Så att jag kan ta mig till de små smultronställena längs med outforskade vägar. Jag gör alltid research inför en resa (eller en roadtrip) så jag vet var jag ska stanna. Förra sommaren gjorde vi en trail safari i Småland till exempel! Och så önskade jag mig en stormig helg i skärgården och fick detta!

Jag älskar att utforska mitt närområde och letar alltid rätt på undangömda stigar och trädgårdscaféer. När jag var på Gotland för alldeles för länge sedan åkte vi till den här blå lagunen till exempel!

Nu när det är sommar saknar jag min Mini Cooper cab som jag sålde i höstas – men det positiva är att jag får plats med fler saker (sup-bräda, cykelgrejer, löparprylar, hund!) i min BMW.

ornö IMG_6214 ornö IMG_6210

2. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

Hälsingland. Ett ställe som jag gärna skulle vilja besöka häromkring är Erik-Anders Hälsingegård. Vi har flera Hälsingegårdar i närheten där vi bor och det finns mycket att åka runt och kolla på bara man vet att det finns, men man vet ju sällan det. Finns det någon bra bloggare i Hälsingland som är duktig på att tipsa om saker att se och göra?

Saker som jag gillar i mitt närområde (mellan Bollnäs och Edsbyn typ) är Majas som känns som en loppis men har våningsplanen fulla med märkesinredningsprylar, Lilla K trädgårdskök och Flottarleden. De tre tipsen ger dig en heldag!

3. Vilka tre ställen i Sverige gillar du mest och varför?

Jag tänker tipsa om tre ställen med helt olika karaktär – och jag gör det utifrån ett sommarperspektiv.

 1. Marstrand på västkusten blir mitt första tips. Hela Bohuslän är perfekt för en långhelg: bo på lite olika ställen och researcha saker att göra och ställen att stanna på. Mitt tips är att leta upp lite leder att springa och ställen att cykla; för även om det finns många namnkända ställen norr om Stenungsund så ser de rätt så likadana ut.
 2. Österlen blir mitt andra tips. Ta en långhelg här med, helst när det inte är högsäsong. Jag har varit runt på en mängd ställen på Österlen och sprungit en massa stig. Och jag inser att jag nog bör göra en egen kategori för Österlen här på bloggen, men här är några inlägg: Kafferosteriet på Österlen, Knäbäckshusens strand, Vitemölla badhotell, några Österlentips längs vägen, Mandelmanns trädgårdar
 3. Jag vill skriva Halmstad som mitt tredje tips (framförallt med min favoristrand Lynga som är den mittersta delen av stranden mellan Vilshärad och Haverdal), men jag känner att jag måste ju rekommendera att åka norrut så att mina tips inte blir likadana. Du har förmodligen läst mina 52 tips till Åre i sommar och på vägen dit tycker jag du ska stanna i Hälsingland och cykla på alla fina sommarvägar. Kanske finns det något kul ställe att bo på i Järvsö?

4. Vilka tre ställen i Sverige kan du rekommendera för att stanna och äta?

Jag har alltid velat åka inom Växjö för att bo och äta på PM & Vänner (och träna på B-Room) och så tycker jag att man ska checka in på Vox i Jönköping och äta på restaurang Sjön (eller Sjönt som den heter på sommaren). Mitt tredje tips är Strömma Farmlodge utanför Varberg som kanske inte har världens bästa mat men däremot en härlig miljö!

vox hotell jönköping

5. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Det finns rätt många mellanstora (mellansmå?) städer jag inte är överförtjust i att besöka. Det händer ofta att jag kör igenom ett samhälle och förskräckt utbrister ”tänk att bo här” – och det är inte positivt. Men jag är medveten om att det säkert finns smultronställen överallt – om man vet var man ska leta.

Det finns också många favoriter jag vill skulle bli lite bättre; varför finns det inget coolt uppstickarhotell i Halmstad till exempel?

6. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Denna fråga är lite off topic för att handla om Sverige, men jag pratar i alla fall flytande engelska (jag läste hela gymnasiet på engelska) och jag har pluggat franska (nio år i grundskolan), spanska (två eller tre år på högstadiet) och italienska (ett år på universitet). Min släkt pratar dialekt med spår från Bohuslän, Blekinge, Skåne och Hälsingland. Jag pratar nog inte med någon dialekt alls?

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Det allra bästa är att ha den här bloggen med läsare från hela Sverige (och världen) och kunna få tips överallt i Sverige. Alla bloggmöten – även om de sker virtuellt – är det bästa. När jag läser andras bloggar så får jag också alltid mängder med tips. Tack till dig som bloggar så bra och frikostigt!

Jag passar på att i den här frågan skicka vidare en uppmaning till Elna Dahlstrand, Frida Matsdotter och Bucket Life – berätta vilka sommarfavoriter hos dig man inte får missa!

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

En av mina styrkor är att jag kan umgås inom de flesta kulturer och grupperingar; även bland surjämtar. Apropå det, vill man lära sig mer om samerna och den samiska kulturen och historien så är ett besök på Njarka sameläger utanför Åre ett absolut måste!

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Det finns massor av grejer som jag gör fastän jag inte vågar. Det är ju det som är tjusningen med livet.

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Det är inte i ett överflöd av pengar som man hittar till de bästa upplevelserna. Däremot är hotell något jag gärna lägger pengar på när jag reser. Och mat. Hotell ska vara mer än en säng att sova i – det ska vara en upplevelse som ger extra karaktär till resan. Likaså maten, här gillar jag att blanda bra streetfood med Michelinstjärnor. Men jag väljer alltid burgare från Max framför halvfabrikat på krogar som låtsas ha bättre mat än de har – sådant gör mig irriterad!

En av mina härligaste svenska anekdoter som har med pengar att göra är när jag och min kompis Ella sålde kläder och prylar på en loppis i Norrskedika mellan Öregrund och Östhammar. Vi hade en uttalad överenskommelse att efteråt gå på den finaste restaurangen i Öregrund och beställa in det dyraste som fanns – för de pengar vi tjänat. Vi hade fortfarande pengar över efter den kvällen, men det var en härlig grej. Såhär såg det ut då!

11. Vart går nästa resa?

Till Österlen över midsommar. Midsommar är inte min bästa tradition så vi kommer skippa det traditionsenliga midsommarfirandet helt och göra andra saker.

småland löpning

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Hann inte läsa inlägget i veckan när jag tittade in lite snabbt men kände att med de vackra bilderna var jag bara tvungen att komma tillbaka! Roliga frågor och svar som kickar igång upptäckarlusten en smula. 🙂

  Svara
 • Karlskrona i all ära, men om du skulle ta dig dit så lova mig att ta dig ut i skärgården. Min favoritpärla är Tjärö. Jag har massor av idylliska sommarminnen därifrån, både som barn oh vuxen. Kram

  Nellie 2016-06-17 13:39:12 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
 • Oj, så himla mycket bra tips!

  Malin 2016-06-16 13:24:42 http://Litelangre.se
  Svara
 • Åh va kul att du skickar iväg frågan till mig.. jag ska klura ut mina favoriter! 😀

  Matsdotter 2016-06-15 20:32:46 http://matsdotter.com
  Svara
 • Kul att läsa dina svar på frågorna!!! Och hoppas att du får det härligt på Österlen! 🙂

  FREEDOMtravel 2016-06-15 15:57:50 http://www.freedomtravel.se
  Svara
 • SÅ KUL att läsa – och helt rätt med Sverige-vinklingen! Der gjorde du rätt i 🙂
  Och alltså Hälsingland. Jag har helt enkelt mycket kvar där. Med mycket menar jag allt.

  Tack för svar! Och kul att du nämner podden också!

  Kram!

  Lisa Livet från den ljusa sidan 2016-06-15 14:32:33 http://Livetfrandenljusasidan.se
  Svara
 • Himla kul att läsa dina svar, och extra kul att du tipsar om vår podd förstås! Jag brukar ju som sagt fastna i Karlskrona, men inser att jag har många pärlor kvar att utforska – i hela landet!

  Resfredag 2016-06-15 12:23:07 http://www.resfredag.se
  Svara
 • Men vad är oddsen att jag sitter och planerar vår roadtrip Sthlm – Öland – Österlen – Halmstad – Jönköping – Sthlm i mitten på juli, funderar på om Sara har ngt bra tips på ställen runt Halmstad och får tips om nästan alla stopp på vägen! Man tackar och bockar!

  Lotta 2016-06-15 12:12:20
  Svara
  • Svar på Lottas kommentar.

   haha mycket roligt!! missa inte riccardos glass i halmstad, och lynga strand! och ja, det finns ju miljoners tips såklart. 😀

   Sara Rönne 2016-06-15 14:53:39
   Svara
 • Tack för bollningen, det ska bli roligt att skriva om!!!
  Sverige och bil btw – BÄSTA sättet att resa.

  Elna 2016-06-15 11:10:29 http://www.elnadahlstrand.se
  Svara
 • Österlen till midsommar! Vilken briljant idé! Ska ta med den till familjerådet i familjen som har stora midsommarångesten för att vi inte kommer på vad vi ska göra 🙂
  Kan man ens få för mycket av österlen?

  Anna 2016-06-15 09:04:06 http://piggelina.se
  Svara
 • Oooooh, it’s on! Håller ju ändå på och kikar inför ett visst finbesök i stan 😀 😀 😀 Håll ögonen öppna!

  Katta Bucketlife 2016-06-15 08:34:39 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • PM & vänner hade du gillat. Det är lite som VOX, snyggt paketerat men istället i en avskalad nordisk design. Vi bodde där i våras under ett besök i Växjö och frukosten är to die for! Synd bara att jag inte hann träna på B-room när jag var där annars är nog det det perfekta Växjö-paketet. Men hann en löptur runt Växjösjön (5km) som var överraskande fint.

  Anna 2016-06-15 07:29:11 http://www.annamjansson.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger