Jag lyssnade på PT-Fia i Avis-podden för några dagar sedan där hon säger att vi själva har ansvar för hur vi mår. Jag vill passa på att skriva några rader om det eftersom jag tycker att den insikten är viktig.   Det handlar om att ta makten över sin hälsa.

Givetvis menar varken jag eller PT-Fia att man kan råda över allvarliga sjukdomar och sådant, så lägg ner tankarna om att vi inte kan ta ansvar för sådant vi föds med eller sådant vi drabbas av. Men det gäller också att se skillnad på det vi drabbas av – och det vi drabbas av.

För såhär är det: ett liv är fyllt av medgångar och motgångar. Med härliga vänner och jobbiga jävlar. Med sådant vi älskar och sådant vi avskyr. Roligheter och jobbigheter. Trösklar och utförslöpor. Det är det som är livet. Eller snarare: livet är vad du gör av allt detta!

Hur du mår i livet beror på vilka förutsättningar du ger dig själv; psykiskt och fysiskt. Vilken energi – eller omgivning – som du väljer att ta in. Vad du lyssnar på. Varifrån du hämtar inspiration. Vad du gör med din tid.

Det du säger att du inte har tid till har du inte tid till eftersom du väljer att prioritera annorlunda. Det är egentligen inga konstigheter: vi har alla 24 timmar om dygnet och därav prioriteringarna. Men har du inte tid att träna så är det för att du har gjort andra val. Ibland vettiga och förnuftiga val – ibland val av lättja för ja, det är jobbigt att komma över tröskeln och faktiskt träna. Precis som att borsta tänderna!

Jag tror att de som mår riktigt bra har gjort val för att må riktigt bra. Att må bra är inget slutmål utan snarare en alltid pågående process eftersom livet aldrig stannar – dessutom är det individuellt vad som får oss att må bra trots att det också finns många universala grundpelare som bygger välmående.

Känslan av att må bra är inget som bara händer en – det är något vi själva skapar. Vi har ansvar för hur vi mår.

Jag har skrivit mycket om det här tidigare; här är två inlägg jag verkligen tycker att du ska läsa:

1. 3 tips för ett lyckligare liv

2. 5 superenkla tips som gör varje dag lite bättre

Men, egentligen börjar allting med en enda sak: att bli medveten. Att bli medveten om vad som gör dig glad, ledsen, stressad eller lycklig – och alla de där andra känslorna som bor inom oss. Först när vi förstår vad som skapar allting inombords oss kan vi börja sortera bland det vi vill ha mer av – och det vi vill ha mindre av, för att må riktigt bra.

Åre Ullådalen vårvinter Sara IMG_4772

0