Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

3 saker att göra med mogna bananer

Är du som jag så gillar du bananerna bäst i stadiet före de egentligen är riktigt mogna; när de fortfarande bär spår av grönt. Men så en dag ser du vad som börjat hända bananerna i fruktskålen: de har börjat få bruna fläckar.

Åh nej, tiden är ute. Det är kört. Bananernas godaste tid är förbi.

Trodde du ja!

Det är nu du kan börja bunkra upp och göra riktigt goda saker med dina brunfläckiga bananer. Typ det här:

1. Gör bananbröd. Det är en typ av matig sockerkaka som blir riktigt god. Baka lagom till kvällsfikat eller som mellanmål. När jag bodde i Whistler i Kanada så kunde man köpa banana bread överallt i alla små caféer på berget. Bananbröd passar perfekt till alla typer av sportlovsäventyr tänker jag!

Jag gör mitt bananbröd på en höft, så angivelserna är på ett ungefär:

> Sätt ugnen på 175 grader och smält 100 gram smör

> Vispa 2 ägg och 2 dl socker poröst

> Mosa 2 bananer och häll i smeten

> Blanda 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 2 nypor vaniljpulver i en separat skål och häll sedan i smeten

> Tillsätt ca 1-1.5 dl creme fraiche (eller mjölk) och smöret och rör runt

> Smöra en form och häll i smeten; skiva upp en tredje banan i tjocka skivor och tryck ner dem lite på toppen

> Grädda i ca 40-45 minuter tills kakan känns klar

Tål du inte gluten? Här har PT-Fia gjort en glutenfri version som är lite mer av ett vanligt bröd!

 

2. Frys in bananen i skivor och plocka fram när du ska göra smoothie. Smoothieproffsens tips är att använda frusen banan till smoothies eftersom konsistensen blir krämigare. Who would have thought!

Jag har varit en riktig smoothie master i mina dag; spana in alla dessa recept på smoothies till exempel! Med våren kommer även min smoothieinspo och då är det bra att ha banan i frysen! Obs! Ska du göra grön smoothie – läs detta först!

 

3. Gör glass på fryst banan. Precis som ovan så är det bäst om du skivat bananen innan du fryser in den. Plocka fram bananskivorna och mixa tillsammans med jordnötssmör och lite, lite honung för en god glass. Tillsätt lite kakao så får du chokladglass! Prova att byta ut jordnötssmöret mot lite kokosmjölk istället, och testa att hacka i mörk choklad. Eller mixa den frusna bananen med färsk persika eller andra frukter och bär!

bananbröd bananbröd

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Fanny Ekstrand
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Chrystelle Eriksberger
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Man
Viktor Frisk
Man
Marcus Schuterman