Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Prova mindfulness – hälsotrend under 2016

Mindfulness är en av 2016 års trender spår många. Vi ser redan tecken på en typ av mindfulness genom att fler plockar fram sin konstnärliga längtan och målar på canvastavlor eller använder sig av målarböcker.

Dessutom är träning utomhus en stor trend, med träning ute black stock och sten som ett alternativ. Och det är också en effekt som närmar sig den från mindfulness. Jag upplever mindfulness från all min fjällöpning.

En aktiv handling är en bra start på dagen – så jag tänkte att vi skulle göra något liknande; nämligen börja 2016 på ett medvetet sätt. Jag gillade Katrins termosuppmaning under advent, så jag tycker att vi gör en liknande grej fast med fokus på mindfulness.

Januari är en av årets längsta månader; den har visserligen 31 dagar som så många andra månader – men trots att vi haft många januaridagar redan är det fortfarande fyra helger kvar i januari. Så jag tänker att min uppmaning ska innefatta dessa fyra helger; och att vi som vill göra något som involverar mindfulness under dessa fyra helger.

Det vore kul om vi är många som är med i den här uppaningen; länka ditt blogginlägg (i en kommentar) efter att du bloggat om din mindfulness den här helgen så kan vi gå in på varandras bloggar och läsa om vad vi alla gjort.

Inför nästa helg gör jag som en stor länklista med alla som varit med så du har många dagar på dig att utforma just din upplevelse med mindfulness och blogga om det.

Mindfulness en av årets hälsotrender 2016

Jag tänker att mindfulness kan vara lite vad som – så länge det är en medveten närvaro i nuet. Att vara här och nu utan att värdera eller döma det som är.

Såhär står det på Wikipedia:

Träning i medveten närvaro tränar koncentration och uppmärksamhet och tanken är att det ger oss större möjlighet att påverka det enda som vi faktiskt kan påverka -nuet. Medveten närvaro skiljer sig från att automatiskt reagera på det som händer oss och styras av tankar och känslor, benämnt som att gå på ”autopilot”. Träning i medveten närvaro används ofta i psykoterapi för personer som lider av t.ex. stress, ångest och nedstämdhet. När man är stressad och har ångest tänker man ofta på det som kommer hända i framtiden, man oroar sig för det som inte ännu har hänt istället för att vara i nuet. Vid nedstämdhet är det vanligt att man ältar det som redan har hänt och är heller inte i nuet.

Meditation är en väg till mindfulness; precis som viss typ av yoga också kan vara det (den variant av yoga som inte fokuserar så mycket på prestation). Jag upplever att all tid utomhus, nära naturen och tystnaden och gärna i kombination med prestationslös löpning, har gett mig en känsla till mindfulness.

Som ett resultat av regelbunden övning inom mindfulness upplever 79% att de känner sig mindre oroliga, 77% är mindre nedstämda, 77% har lättare att koncentrera sig och 62% sover bättre (siffrorna kommer från Mind Apps undersökning baserad på användare av Mindfulness appen, som är sponsor till min podcast Träningsglädje TALKS under hösten 2015 och våren 2016. Undersökningen genomfördes 2014).

Ett enkelt sätt att börja med mindfulness är att använda Mindfulness appen som är sponsor till min podcast, Träningsglädje TALKS. Välj ett kortare eller längre program och börja där! Ta med dig appen till ett lugnt och stilla ställe, oavsett om det är utomhus eller inomhus.

Mindfulness en av årets hälsotrender 2016

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Mindfullness ger så mycket och jag har glömt ta med mig det längs vägen bra att jag snubbla över denna blogg☺ och blev påmind

  Maria 2016-01-27 20:16:46 http://Www.EcoCare.se
  Svara
 • Har skrivit om min mindfulness – kanske ska ta och ladda ned appen också. Stor kram till dig som tack för alla fin inspo, både i det här inlägget och i vartenda annat inlägg du gör, åh – du inspirerar mig så!
  http://elnadahlstrand.se/2016/01/13/skogen-laker-alla-sar/

  Svara
 • Laddade ner appen precis innan jag såg ditt inlägg, kör efter den. Och bara naturen och skidåkningen här är mindfulness! http://explorista.se/mindfulnessappen/

  Emmi i Österrike - explorista.se 2016-01-12 12:53:45 http://explorista.se
  Svara
 • Jag är med på mitt sätt http://dorro.se/bucketlist2016/2016/01/11/att-borja-meditera/

  Dorotea Pettersson 2016-01-11 14:26:25 http://www.dorro.se/bucketlist2016
  Svara
 • Har det som målsättning 2016 och började idag 🙂 http://www.bucketlife.se/bucket-life/inspiration/mindfulness-att-grunda/

  Katta - Bucketlife 2016-01-10 16:28:21 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Bra uppmaning! Och tack för länk 🙂 Hittade min stund ute i skogen igår: https://katrinsaventyr.wordpress.com/2016/01/10/mindfullness-bland-sno-och-stjarnor/

  Katrin 2016-01-10 14:45:50 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • Är gärna med i din mindfullness utmaning. Jag har övat ett tag och känner verkligen att det hjälpt mig, min nu vill jag trappa upp och göra det mer till en vana.

  Jessica hjert flod 2016-01-10 14:40:29 http://www.nestorforlag.se/blogg-2/
  Svara
 • Att hitta närvaro i vardagen det är nog det mest stressförebyggande arbete man kan göra 🙂 Jag är med !

  Svara
 • Åh vad fantastiskt roligt… Mer stanna upp, mer njuta, mer glädje och mer här! Att det faktiskt är fyra helger kvar i januari (bortsett från den här då) är ju lite galet för vi är ju snart inne i mitten av månaden, det har jag inte tänkt på.

  Clara Edvinsson 2016-01-10 09:38:23 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
 • Låter som en perfekt ide 🙂 Innan jul fanns ingen mindfulness i mitt liv, allt gick på högvarv och det tar mycket av en!
  Min mindfulness dag kan ni läsa om här http://nouw.com/lyckorus/mindfulness-22318536 om ni vill 🙂
  Ha en finfin söndag Kram

  Cecilia 2016-01-10 08:57:30 http://www.nouw.com/lyckorus
  Svara
 • Efter att ha varit lite utmattad så försöker jag få in mindfulness i min vardag, landa och vara här och nu, oavsett vad jag gör. Men även utföra övningar. Finns några bra man kan köra i sängen på kvällen, lite yinyogaövningar son lugnar, körde det igårkväll och man lansar väldigt avslappnad i sängen. Har inte bloggat om det, men däremot om när jag i tisdags gick på promenad och stannade till vid en fin utsiktsplats över indalsälven och körde en övning från mindfulness-appen i solens strålar! http://helelena.blogg.se/2016/january/kylig-promenad.html

  Helena Elf 2016-01-09 23:11:07 http://helelena.blogg.se
  Svara
 • Jag är med 🙂 Jag tycker absolut att fjällen och naturen, både att röra sig eller vara stilla, ger en helt unik sinnesnärvaro.

  Erica - Stuganpafjallet 2016-01-09 22:56:36 http://www.stuganpafjallet.se
  Svara
 • Älskar mindfulness – har alltid pysslat med det utan att veta om det förrän jag stötte på termen och tycker det är så himla fint att det får en alltmer självklar plats. Jag är på!

  Elna 2016-01-09 22:27:44 http://www.elnadahlstrand.se
  Svara
 • Men mindfulness som trend nu? Har väl varit inne under lång tid, eller? Själv har jag provat men passar inte mig. Iaf inte den typiska mindfulnessen. Däremot upplever jag nog det som kallas för mindfull när jag är ute och springer eller åker skidor. 🙂

  Fanny 2016-01-09 22:25:16
  Svara
 • Vilken fin uppmaning. Mindfullness och att varva ner är något jag är urusel på i vardagen. Nu efter två veckor på Gotland utan några större krav har jag ändå fått känna på det vid några tillfällen; i skogen, på promenaden, framför brasan.

  Jag har varit sugen på att testa appen men rädd för att känna mig rastlös. Jag ska ge den en chans 🙂

  Stina - Stinastillvaro.se 2016-01-09 22:09:32 http://stinastillvaro.se
  Svara
 • Så himla, himla fin bild där överst! Mindfulness – jag är urkass på det. Ska till Thailand nu i 3 månader, tänker att jag ska mindfulla hela dagarna långa… 🙂

  Resfredag/Annika 2016-01-09 20:23:50 http://www.resfredag.se
  Svara
 • Laddade precis ner appen igen, har haft den innan men tänker börja använda den dagligen nu. Försöker tänka mindfulness i vardagen, som när jag står i långa köer eller något går otroligt långsamt. Kul med utmaningen, passar ju perfekt i tid så jag är på!

  Emmi i Österrike - explorista.se 2016-01-09 19:01:47 http://explorista.se
  Svara
 • Älskar idén och älskar bilderna i det här inlägget, den översta = sagolik!

  Såklart är jag med. Ska fundera på vad som får mig som allra mest närvarande.
  Ser fram emot mindfulnessövning på plats med dig i Åre – kanske meditation på Skutan? 🙂

  Katta - Bucketlife 2016-01-09 18:44:05 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Jag hade inte direkt planerat att utöva mindfulness när jag begav mig ut idag, men det slutade med att det blev mindfulness ändå. Oplanerad mindfulness – en bra slags mindfulness tycker jag! Bonus-mindfulness liksom 🙂 http://traningsblogga.se/2016/01/09/mindfulness-i-goteborgs-botaniska-tradgard/

  Träningsblogga - Ida 2016-01-09 18:17:26 http://traningsblogga.se/
  Svara
 • Har lärt mig mycket om det här under det sista året, och det är jag faktiskt otroligt glad över.

  Mari 2016-01-09 14:18:44 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Det känns som den här sjukskrivningen har gjort mig bättre på det här. Att bara acceptera och ta det lugnt. I början fortsatte jag i relativt högt tempo men nu har jag gillat läget, lyssnar på lite pod och filosoferar mest hela dagarna. Nyttig lärdom!

  Anna Jansson 2016-01-09 12:31:04 http://www.annamjansson.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger