Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Tips för löpning i mörker

Ni är några som önskat tips på hur man kommer ut och tränar trots mörker. Det finns en hel del aspekter i den här frågan; motivation och synlighet är två av dem – rädsla en annan. Jag tänkte fokusera på de första två.

Jag kör både mycket bil och är ute mycket i mörker, dels i stan men också i helmörker där det passerar en och annan bil. Det är både knasigt och livsfarligt hur dåligt gångtrafikanter syns; särskilt i stadsmiljö där man kanske tror att man syns för att det finns gatubelysning. Dessutom är det knasigt hur man utrustar sig med reflexväst och grejer när man springer, men inte tänker på det alls när man ska gå 500 meter till affären eller en vän. För bilisten spelar det ingen roll om du är ute i 50 meter eller 50 kilometer; du är där du är just där och då och det är just där och då som du avgör om du syns eller inte. Ha alltid reflex på dig med andra ord!

Med reflex kan du upptäckas på 140 meters håll. Utan reflex syns du inte förrän en bil är 20-30 meter från dig.

Det finns generella tips för hur man ska använda reflex; framförallt ska den sitta rätt så långt ner. Reflex på huvudet är bra men reflexer i knähöjd eller på armar och ben är bättre. Se till att ha reflexer på alla sidor för 360 graders synlighet. Kom ihåg att din hund också bör ha reflex eller blinkande lampa! Min hund har ett reflextäcke som vi använder så fort det blir mörkt; även kopplet är gjort i reflexmaterial.

Reflexer har en begränsad livslängd och syns sämre med ålder eller om de repas; byt ut dem inför varje år.

Förutom reflexer brukar jag också ha pannlampa på mig när jag springer på ställen där det inte är gångväg eller trottoar; dels syns jag bättre – dels ser jag själv.

Och så var det själva motivationen då. Här kan det säkert finnas en mängd tips och infallsvinklar lite beroende på hur man känner inför just mörker. Jag kan bara skriva utifrån mina erfarenheter, så får du ta till dig de tips du tilltalas av mest.

> Jag springer mestadels korta rundor i mörker. Nu är inte rätta tillfället för stigletarpass till exempel. Jag brukar hålla mig till max 60 minuters löpning i vintermörkret. Kortare pass gör det också mentalt enklare att komma ut på; en halvtimmes löpning är inte alls särskilt länge. Jämför det med något annat du brukar göra; laga korv stroganoff till exempel, eller kolla på ett avsnitt av Girls.

> Spring eller träna med en vän om du tycker att mörkret är läskigt.

> Välj pass du kan förlägga i närheten till huset där du bor; till exempel trappintervaller, backintervaller eller andra former av intervaller. Eller cirkelträning av olika slag.

> Mörker kan bjuda in till härliga upplevelser; har du någon reflexbana i din närhet? Googla och utforska – men se till att ha en riktigt bra pannlampa.

> Njut av mörkret; av folktomma gator och av bubblan din pannlampa bjuder in till. Jag tycker att mörkerlöpning är härligt och meditativt – det finns inget utanför som stör mig.

> Apropå pannlampa; skaffa en riktigt bra. Det är enorm skillnad på olika typer av pannlampor!

> Mörkerlöpning innebär nästan alltid vinterlöpning. Läs mina tips om kläder för vinterlöpning.

> Inspireras av andra och inse att det inte finns några gränser. Det går att träna ute trots att klockan är 16 och det är mörkt. Den här kvällen var till exempel magisk!

pannlampa från silva för löpning i mörker

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej!

  Köpte en väldigt bra pannlampa på http://headlamp.se som gjort att jag kan träna när det är mörkt ute, den lyser upp hela vägen/stigen framför mig vilket känns toppen när det är lite halka ute.

  /Kristina

  Kristina Olsson 2016-01-16 23:05:31
  Svara
 • Tack för tipsen! Dagarna ju ganska korta nu så det blir fort mörkt. Jag tycker att det kan vara jobbigt på vintern när det är halt ute men funderar på att skaffa bättre skor. Har du några bra förslag?

  Annika 2016-01-03 22:16:37 http://sejvat.blogg.se
  Svara
  • Svar på Annikas kommentar.

   Om det är isigt rekommenderar jag icebugs,är det ”bara” snö funkar terrängskor bra – de kan man ju ha när det är barmark sen också!

   Sara Rönne 2016-01-03 23:01:40
   Svara
 • Det kan vara riktigt mysigt med ett kvällspass vintertid. Är extremt noga med att synas. Ser antagligen ut som ett vandrande reflex med en lampa på toppen. Grymt nöjd med min Silva Trail Speed Elite som är på alla kvällspass.

  Åsa 2016-01-03 21:11:16 http://ehrnholm.se
  Svara
 • Många bra tips! Till och med så jag kan se mig själv springa ute någon gång trots mörker. För jag brukar inte ta mig ut utan utnyttja inomhusträning och löpband på gymmet istället när det är mörkt (och kallt) Japp, jag är bekväm 😉
  Kram

  Jämtlandshanna 2016-01-03 20:43:02 http://jamtlandshanna.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Chrystelle Eriksberger