Om vi inte sover som vi ska kör det snart ihop sig, säger psykologen Johan Edbacken som kan mycket om sömn. Vi pratar om hälsa och sömn i ett podavsnitt som släpptes igår. Vilken pod? Träningsglädje TALKS såklart.

Johan säger att vi står ut med rätt mycket sömnproblem innan vi tar det på allvar – men att det också är helt ofarligt att sova dåligt i en eller två nätter. Det händer en massa grejer i kroppen – framförallt i hjärnan – när vi sover. Aktiviteten i hjärnan förändras och det rensas ut slaggprodukter och minnen konsolideras när vi sover. Om man inte sover märker man direkt skillnad redan dagen efter. Efter några sömnlösa nätter fungerar vi riktigt dåligt – trots det vet vi egentligen väldigt lite om varför vi egentligen sover.

Jag har funderat en hel del på sömn och ställer ett gäng frågor till Johan – som kommer med intressanta svar. Sömn är så grundläggande viktigt att vi alla borde veta mer om det – och hur vi kan ta hand om vår sömn på ett bra sätt.

Känner du igen Johans röst förresten? Har du hämtat hem Sömnappen så vet du vad jag menar…

Mind Apps är sponsor till min pod – de har tagit fram Mindfulness Appen som har 900 000 användare världen över. Jag har haft appen i min telefon i evigheter men har lagt lite extra fokus på just meditation i november; jag lovade mig själv en mental lugn månad och det har varit skönt att fokusera på att behålla mitt inre lugn trots att jag gjort och rest så mycket!

Företaget bakom Mindfulness Appen har också tagit fram Sömnappen som jag också använder mycket – det är här som Johan kommer in. Han har varit med och fyllt appen med expertis – och lånat ut sin röst.

En av fyra har svårt att sova och en av tio har en sömnstörning – appen kan vara en hjälp att sova. Här finns information om sömn, uppbackad av forskning, och kan vara ett verktyg för att somna.

Mindfulness Appen (och Sömnappen) finns att ladda hem via App Store och Google PlayGenom Mindfulness appen kan du följa med på guidade meditationer som är 3 minuter – eller längre. Du kan också välja tysta meditationer eller vem som ska guida dig genom meditationen.

träningsglädje talks POD 2

0