Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Träna för skidåkning (skippa benpressen)

Jag träffade min skidcoach Rasmus i fredags och vi pratade om skidåkning – och om att träna inför skidsäsongen. Jag hade dessutom träffat en annan skidcoach bara någon dag tidigare i ett helt annat sammanhang och syfte och jag ser ett tydligt mönster i hur dagens skidlärare tänker:

Mer kroppsmedvetenhet. Mer rörlighet. Mer uthållighet.

Det är inte benpressar på gymmet som skapar bästa skidkroppen. Istället är det yoga och en stark core. En annan typ av styrka än råstyrka.

Rasmus säger att ju närmre skidsäsongen kommer desto mer springer han uppför. Men han säger att när folk säger att de löptränar uppför så räcker det i många fall att gå uppför en skidbacke eller så; det kommer pressa pulsen och skapa nog med syra i benen. Just det där tänkte jag på den här gången när jag höll på att ge upp – det var det värsta jag gjort i jobbighet!

Han tränar också mycket balans (och core) på pilatesboll. Först kan man träna bara på att sitta på bollen och lyfta först ena foten och sedan testa att lyfta båda: och hålla balansen genom att aktivera sin core. Lite senare kan man avancera till att stå på knä på pilatesboll; och göra en mängd andra övningar som utmanar balans och core.

När vi fikar och pratar skidåkning så återkommer Rasmus till det här med rörligheten. Han säger att när han tränar ben så tränar han också rörlighet samtidigt; till exempel kör han air squats med fötterna i olika positioner för att inte träna för ensidigt. Just fotleden är viktig i skidåkning – och att göra benböj där man har hälen på en platta kan i många fall missgynna skidåkningen.

När du åker skidor vill du vara rörlig i fotled, knä och i höften – eftersom det är dessa vinklar som ger dig en centrerad grundposition. När du är centrerad så håller du balansen och har varken bakvikt eller vikten för långt fram. Den positionen är grunden i skidåkning.

Rasmus har den högsta certifieringen man kan ha som skidlärare och utbildar även andra skidlärare. Han ingår i ett litet team med skidlärare som är personal trainers här i Åre som alla har samma certifieringar och om du är här uppe i vinter tycker jag du ska testa att åka med skidlärare – för oj vad det gör skillnad!

En av de bästa grejerna med att ha åkt med Rasmus är att jag inte blir trött i benen när jag åker skidor. Jag minns det som att vi åkte rätt intensivt den dagen i februari när sågs i backen – men jag blev aldrig trött. Det är för att Rasmus slipar min teknik så att jag åker mer energisnålt och ser till så att jag jobbar med skidorna, istället för mot dem. Det är en enorm aha-upplevelse!

Duktiga skidåkare fastnar ofta i gamla kunskaper och att lära sig nytt och slipa på teknik ger en riktig kick och ännu mer skidglädje.

Om du bokar en skidlärare när du är i Åre så är här tre tips:

1. Om du kan åka alla backar, säg att du är en Level 4 när du bokar – då säkerställer du att du får skidlärare med hög nivå på skidlärarexamen (man kan gå den i flera olika steg)

2. Om du åkt med en skidlärare du gillar; se till att ta numret! På så sätt kan du boka samma skidlärare nästa gång och behöver inte gå igenom din skidbakgrund och vad du vill igen.

3. Vad tydlig med vad du vill. Många säger att det vill ”åka bättre” men vad är det? Var konkret och tydlig med dina mål. Om du vill ”åka snyggare” – berätta vad du menar med att åka snyggare. På så sätt är det enklare för skidläraren att lägga upp en plan – och du blir nöjdare.

En tydlig sak, som jag tror att många skulle vilja ha hjälp med, är att bli mindre trött när man åker alpint. Att du blir trött handlar oftast inte om att du är dåligt tränad – utan att du slösar för mycket med din energi när du åker.  Det kan rättas till med bättre teknik.

Jag ser fram emot att åka mer tillsammans med Rasmus i vinter. Dels vill jag åka pist och jobba på en mer aggressiv åkstil (min hemläxa är att bli mer konkret, vad menar jag egentligen med mer aggressiv?) men jag vill också åka off pist med honom.

Rasmus är en av dem som har bästa koll på snöläget på berget eftersom han är där ute varje dag. När man åker offpist med skidlärare får man också en trygg upplevelse med en guide som kan snön, som vet hur läget ser ut, någon som kan ge feedback på åkning och teknik och säker utrustning med receivers.

Läs mer: den perfekta svängen – här får jag feedback på min skidåkning

Läs mer: en dag med Ramus – personlig skidtränare

skidlärare 02

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Jag blev så otroligt pepp på att åka skidor nu, också med tanke på att det snöar i Åre och i andra delar av Sverige. Jag tycker det är rätt orättvist att snön inte har kommit mer söder ännu, för nu längtar jag efter vinter, snö och skidåkning.

  Clara Edvinsson 2015-11-13 23:31:17 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
 • Schysst skidinspiration! Längtar sjukt mycket efter snö och skidor!

  Katrin 2015-11-13 21:57:24 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • Wow, vilken inspiration!
  Jag var duktig som liten, i betydelsen att jag kände mig trygg och åkte snyggt. Sedan blev jag och skidorna läääängre, sedan kom kortare carving. Och många års uppehåll från slalom. Nu skulle jag nog behöva träna på både det ena och det andra men årets mål är att över huvud tagit få på grejerna någon gång. Hade underbara dagar i Alperna i vintras men med lite osäkra ben och barn att ta hand om så blev det inte så mycket kvalitet i åkningen.

  A-mamman 2015-11-13 11:00:33 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
 • Bra tips =)

  Mari 2015-11-13 09:49:50 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Å jag älskar bilden av att åka skidor och svischa ner för backarna, dock har jag bara testat under min skoltid och har ett minne av panik, skräck och ja det var läskigt helt enkelt. Något tips för nybörjare?

  Annika 2015-11-13 06:42:57 http://www.annikalarsen.se/
  Svara
 • Riktigt bra tips! Jag tycker också att det gett så otroligt mycket att ta privattimme med instruktör då och då. Det påverkar hela ens skidåkning och man tar med sig det in i hela säsongen!
  Sen tycker jag att lite extra benfokus i träningen inför skidsäsongen (inte minst om man har en inteniv alpvecka framför sig, med långa dagar och inte minst riktigt långa, sugande backar) är otroligt mycket värt. Bäst resultat har jag känt att det gett att blanda repetitoner med att frysa i positioner – alltså t.ex utfall och knäböjmen även t.ex knäböj där man stannar i botten med rätt hög vikt på i typ 5-10 sekunder.

  Lisa & livet från den ljusa sidan 2015-11-12 22:23:54 http://livetfrandenljusasidan.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Sanne Alexandra
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Chrystelle Eriksberger
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk
Man
Johan Hurtig