Jag brukar för det mesta sova riktigt bra; jag somnar snabbt och sover hela nätterna. Men vissa kvällar så går det bara inte. Jag ligger där och vrider och vänder på mig och tiden bara går och jag känner mig både jättepigg och supertrött.

Vanligtvis brukar jag gå upp en stund; dricka ett glas mjölk och sedan gå och lägga mig igen. Men; häromnatten när kvällen var sådär jobbig igen, så jag testade Sömnappen. Jag har tipsat om den förut, eftersom företaget bakom appen också gör Mindfulness appen – och är sponsor till min podcast om hälsa: Träningsglädje TALKS. I samband med det så fick jag upp ögonen för appen och köpte den från App Store för att testa ”någon gång”.

Mindfulness appen har jag haft i min telefon jättelänge och använt långt tidigare – men Sömnappen har jag alltså precis börjat använda. Nu senast igår kväll när jag skulle sova och var rätt stissig i huvudet efter en lång kväll med jobb framför skärmen och sedan en väldigt energisk podd som jag lyssnade på och som gjorde allt annat än att lugna ner tankarna.

Jag klickade igång en röst i appen som skulle guida mig till att somna. Det var så himla skönt att göra som rösten sa – istället fokusera på att försöka somna. Det var som att både hjärnan och kroppen blev helt lugn och jag hamnade i en skön dvala – och somnade.

Jag har skrivit om skärmtid förut; ett viktigt sätt att förbereda kroppen på sömn tycker jag. Nu har jag också ställt in en klocka i Sömnappen som påminner mig om att jag ska stänga ner skärmen och gå och göra något annat en bit före det att jag går och lägger mig, för att liksom förbereda kroppen för sömn. Jag har angett min önskade sovtid mellan 22.30-06.30.

Förr om åren upplevde jag att jag inte behövde så många timmars sömn, men numer är jag noga med mina åtta timmars sömn per natt. Det är en härlig känsla att vakna utvilad – istället för att vakna och undra hur man ens ska lyckas ta sig upp ur sängen.

Just det här med sömn är viktigt för mig och en otroligt stor bit i hur jag mår. Rörelse är en annan stor faktor precis som att jobba med min inre stress och ständiga oro över att det jag gör alltid måste vara så himla bra eller att jag måste ha koll på precis allt. Därför värdesätter jag sömnen och prioriterar den högt.

Sömnapp IMG_7323

0