Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Trail safari: leder att springa i glasriket i Småland

Jag har ägnat åtskilliga timmar till att googla fram bästa stigarna i den här delen av Småland som kallas glasriket. Det var svårt. Jag kom fram till att jag antingen ville springa långpass på Vildmarksleden (ca 35 km) eller långpass på Framtidsleden (ca 38 km fast med genväg kan det kanske landa på 30 km). Men det blev istället en trailsafari och en kombination av lite olika leder för att hinna göra lite annat också, som att fika på gårdscafé.

Om ni vill ägna en dag åt att gå i mina fotspår så kommer här ett flödesschema för en bra dag med en hel del spring och lite fika.

Kl 8:

Vakna utvilad i sköna sängar på Kosta Boda Art Hotel. Gå ner till frukosten och plocka på dig lite energi inför dagen. Jag kan särskilt tipsa om surdegsbrödet som är både mjukt och knaprigt och äggomeletten som är i klass med den på Högbo Brukshotell. Backa på frukostbuffén en gång, 20 km stig väntar på dig!

Kl 10.20:

Lämna hotellet och styr bilen mot Johansfors (ca 21 km). Häpnas över de ömsom imponerande villorna och de mindre och rätt anspråkslösa sommarstugorna. När du kommer till Johansfors kan du ana hur samhället blomstrat – det gör det än idag, men på ett annat sätt. Trädgårdarna är praktfulla och idylliska.

Parkera precis vid glasbruket och gör dig redo för dagens första etapp: Stampaleden, ca 7 km. Den närbelägna sjön heter Stampasjön och här finns både toalett och badbrygga. Leden beskrivs som en ”resa i tid och rum”. Vi sprang på de gamla skogsvägarna och jag funderade på hur många ekipage med häst och vagn som åkt här genom tiderna samtidigt som jag noterade hur många tyska bilar som står parkerade vid sommarstugorna.

Stämningen bryts abrupt när en modern elljusslinga korsar vår väg, den ska vi hamna på lite senare visar det sig. Stampaleden är lättsprungen och funkar att cykla på, här och var förekommer smal stig.

Stampaleden Johansfors www.traningsgladje.se Stampaleden Johansfors www.traningsgladje.se Stampaleden Johansfors www.traningsgladje.se Stampaleden Johansfors www.traningsgladje.se

Kl 13 (ca):

Från att ha varit söder om Kosta har du knappat in Norrhult på gps:en (ca 58 km) och är framme vid Rosdalabutiken med gårdscafé. Här kan du kika runt bland hyllorna en stund innan du beställer lunch eller fika och slår dig ner ute eller inne.

När vi var här sken solen så vi plockade på oss från kakfaten och satte oss i solskenet. När vi fikat färdigt knöt vi skorna och laddade för nästa löptur: en bit på Vildmarksleden.

Rosdalabutiken Norrhult www.traningsgladje.se

Kl 14.30:

Kör igenom samhället Klavreström som ligger alldeles bredvid Norrhult. Jag hade efter mycket googlande lyckats hitta en karta över Vildmarksleden (ett gemensamt problem för de flesta leder i Sverige) för att hitta den finaste sträckan att springa och bästa stället att parkera på.

Vi hamnade till slut vid naturreservatet Libbhults ängar som är fantastiskt fint. Väl på plats är leden tydligt skyltad och vi sprang 4 km norrut tills vi kom till en rastplats vid en sjö.

De första 2 km är knixiga och lite svårsprungna men sedan är det skogsväg vilket inte är lika spännande men det går snabbare att ta sig fram. När vi vände gjorde vi som jag för det mesta alltid gör; testade en ny väg, med mer grus och asfalt. Det har sina fördelar (jag får se mer) men också sina nackdelar (det blir oftast längre än jag tänkt). Istället för att vända tillbaka på stigen svängde vi vänster och kom till samhället igen och sprang den kuperade asfaltsbiten ut till Libbhults ängar. Rundan landade på ca 1 mil och sista 1.5 km går bara uppför.

Vildmarksleden www.traningsgladje.se Vildmarksleden www.traningsgladje.se Vildmarksleden www.traningsgladje.se

Kl 16.30 (ca):

Halvvägs mellan Klavreström och Kosta (ca 37 km) stannar du på en mack för proviant.

För egen del rusade jag in och köpte något att dricka. Eller snarare jättemycket att dricka.

Schweppes www.traningsgladje.se

Kl 17:

I Kosta finns elljusspår och de är riktigt fina, här kan du avsluta din trail safari med en no brainer för huvudet, men desto mer jobb för benen.

Vi testade den kortaste slingan. Elljusspåren var jättefina men just de blå markeringarna som leder vägen för 2.5 km fanns inte så vi sprang lite på måfå för att få ihop 3 km så att jag kunde bocka av 20 km vilket var målet för dagen. Just här går det långsammare än någonsin för min del men jag tänker att varje steg är ännu en meter.

Den som har mycket ork kvar i benen springer antingen 5 km eller 8 km på elljuspåret i Kosta – de är tydligt uppmärkta och underlaget är mjukt och härligt men smärtsamt böljande för trötta löparben.

Kl 20:

Ta trapporna ner till Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel och beställ in en burgare och var sjukt jäkla nöjd. Just detta har jag inte gjort ännu men det är planen!

Att göra en sådan här trailsafari är ett kul sätt att spendera dagen på och gör att man får tid till lite av varje; lite spring, lite shopping och lite fika!

Vildmarksleden www.traningsgladje.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • […] Trail Safari […]

  Veckans bloggsvep | HEALTHY LIVING 2015-07-20 22:23:44 http://www.healthyliving.se/blog/veckans-bloggsvep/
  Svara
 • Vilken härlig dag! Otroligt inspirerande med vackra bilder!

  Emma 2015-07-15 18:30:56 http://Ptbyemma.se
  Svara
 • Hej och tack för en inspirerande blogg!
  Ser ut som en härlig dag. Jag sitter med träningsplanering till halvmarathon och blir nyfiken på hur du gör. Hur lång tid planerar du din träning i förväg. Gör du veckoplaner, månadsplaner eller inte alls? Går du på dagsformen eller pushar du dig att följa en plan? Vet inte om du har tid/lust att svara men jag tycker det är svårt att planera samtidigt som det är roligt att fantisera om bra pass och göra ”scheman”.
  Tack på förhand och ha det fortsatt gott på din semester.
  Jenny

  Jenny 2015-07-15 09:54:18
  Svara
 • Det ser jättefint ut med alla dina fina foto 🙂

  Cecilia 2015-07-15 07:57:01 http://www.nouw.com/vitapioner
  Svara
 • Rund: ja nu lever jag ditt liv!!! 🙂

  Mia: TACK!

  Betty: ja, tipstack till dig!

  Stina: ja härligt!!

  Nipe: åh, en heeelt annan typ av dag!!

  Lisa: jag slås av hur stort Småland är!

  Sara 2015-07-14 23:36:48
  Svara
 • Åh, detta är precis min ”cup of tea”. Vilken fantastisk dag, helt fulländad verkar den ha blivit. Och dessutom i mitt vackra , bästa Småland <3

  Lisa 2015-07-14 22:30:20
  Svara
 • En av mina första orienteringstävlingar sprang jag i Klavreström! Det var minusgrader och frost på den gröna mossan i skogen och alldeles underbart vackert. Oförglömligt. Lika oförglömligt var det att duscha utomhus efter tävlingen….
  Ha en underbar kväll på Kosta.

  Nipe 2015-07-14 21:29:08 http://enlitenplatsietern.blogspot.com
  Svara
 • Men jädrar vilken grymt härlig dag! Ser fantastiskt ut på bilderna. 🙂

  stina - itsallaboutmovement 2015-07-14 21:04:21 http://www.itsallaboutmovement.wordpress.com
  Svara
 • Vilken fin dag ni fick <3

  Betty -the B-ROOM 2015-07-14 20:54:23 http://b-room.se/blogg
  Svara
 • låter som en drömdag. väl kämpat!

  Mia 2015-07-14 20:52:41 http://www.menmia.se
  Svara
 • Men ååååh, vad mycket härliga foton!! *inte alls avis……..* 😉
  Kram M

  Rund är också en form! 2015-07-14 20:36:03 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • […] att inte tala om Saras trail-safari. My god, vad mycket härlig trailporr, för ett utsvultet […]

  Perfekt till grillat och ren skräck! | Rund är också en form! 2015-07-14 20:34:49 https://rundarocksaenform.wordpress.com/2015/07/14/perfekt-till-grillat-och-ren-skrack/
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger