Jeanna undrade vilka utländska bloggar jag läser och jag tänkte passa på att tipsa om några av dem – och varför jag följer dem (jag har filtrerat bort alla matbloggar, de tipsar jag om nästa gång).

Jag noterar några saker rent generellt:

  1. många tränings- och hälsobloggar har bedrövlig design medan många av de andra bloggarna är snygga men väldigt smala i designen på något sätt, det händer mycket och det ser utländskt ut. Det är inte konstigare än att hus i Sverige har en annorlunda arkitektur än t.ex. amerikanska förvisso, men det är intressant och man ska ta det i beaktning. Dvs, anpassa din designstrategi beroende på var du vill hit it big.
  2. många nordamerikanska bloggar är klickintensiva och detta tror jag kommer mer och mer i Sverige. Med “read more”-knappar (inlägg som inte är utfällda) och förslag på relaterade inlägg ökar statistiken (page views) och det är till gagn för bloggaren och samarbetspartners. Många räknar page views som främsta enhet istället för unika besökare.
  3. många nordamerikanska bloggare verkar tycka att det är jobbigt att blogga ofta (läs: mer än två eller tre gånger i veckan). Jag har noll förståelse för det; jag läser deras blogginlägg och undrar hur svårt just det inlägget var att slänga ihop. Detta fascinerar mig mycket!
  4. det finns många, många bloggar om hur man ska blogga. I Sverige finns jämförelsevis extremt få bloggar om hur man ska blogga, jag tror vi har det i blodet på ett helt annat sätt.
  5. det kommenteras mycket mer overseas. Alltså mycket, mycket mer. Shame on us som uppenbarligen är dåliga på att interagera med varandra. Vi tycker att det är jobbigt med extraklick (se punkt 2) och att kommentera från telefon och det finns med andra ord en ny höjd av lathet.
  6. kreativa sätt som företag köper bloggutrymme på, se t.ex. The Fresh Exchange. Detta kräver att bloggarna kan leverera bra material i slutändan och där är många amerikanska bloggare duktiga tycker jag – de gör det snyggt. Kudos!

Här är sju utländska bloggar jag läser – de är alla nordamerikanska:

A beautiful mess: en förädlad DIY-blogg skulle jag säga, och en framgångsblogg – de har sitt bloggande, framförallt projekt som marknadsförs via bloggen, som heltidsjobb. Skummar mest igenom inläggen men lägger desto större vikt vid hur de bloggar. Brukar läsa deras fototips med mer engagemang.

Gabbysgfree: jag har följt Gabby ett tag eftersom är hon dedikerad sin strongmanträning och dessutom tävlar i det. Jag läser eftersom jag tycker att strongman är kul och jag skulle gärna fortsätta träna strongman (eller modified strongman training). Jag ska bara räta ut ryggen eftersom jag just nu inte lyfter något alls… Den här bloggen tillför mig framförallt en känsla av att vara stark, och så är det kul att se hur man kan träna overseas.

Just a Colorado Gal: en outdoortjejs blogg. En blogg med härliga bilder som får min längtan till just Colorado att slå i taket. Jag skulle gärna bo där ett år eller så. Obs! Jag har inte sagt detta till min samboe så shhh!

Ursula: den första utländska bloggen jag började följa. Då skrev hon mycket om triathlon och nu är det mer DIY och sådant. Vad är det med DIY egentligen? Hon bor i Kanada och bara det fick mig intresserad. Jag skulle nog inte fastna för hennes blogg om jag började läsa den nu men vi har en hel del grejer gemensamt så vi har liksom klickat känns det som.

Problogger; kan vara bra ibland. Läser alltid via rss eftersom jag inte klarar av designen. Skummar oftast och har för det mesta koll på det mesta redan men bra att flytta fram saker till närminnet.

Noor: bloggtips och lite design. En hel del matnyttigt, som det här till exempel. SEO borde stå på varje bloggares, med ambition, lista. Gäller även webbdesigners.

The nectar collective: en annan sådan där typisk blogg om bloggande. Kul, snygg och enkel.

[insert]paris sara[/insert]

0