Hur firar ni jul? Jag läser med spänning bloggar om julfirande. Det verkar vara många som firar jul på ett ”nytt” sätt och det är kul att läsa om. Som Sandra Beijer som firar jul med skaldjur till exempel.

Vår jul brukar variera från år till år men de senaste åren har den innehållit vinprovning på juldagen och så blir det också i år. Jag tror att temat är något med franska viner. Detta kombineras med en ostbricka från en ostbutik i Stockholm som är som en provning i sig.

Juldagen innehåller också en ljusfest vid bryggan. Så står det på årets program (ja, vi har gjort ett program som vi skickar ut till de familjemedlemmar som ska vara med) och så stod det också på förra årets program. Fast det blev inte särskilt mycket ljusfest förra året för vädret var så osannolikt uselt. Vi skickade upp några ljuslyktor (givetvis nedbrytbara och allt sådant) men det var också allt.

Jag håller tummarna för årets väder och för ljusfesten som jag tror kan bli cool. Bilder kommer (om den blir av) så får ni se vad jag menar!

Dagen före julafton hugger vi gran. Mormor har i vanlig ordning sett ut en gran som hon visade oss tidigt i höstas. Detta kan bli lite hur som helst känner jag. Det är nämligen ingen vanlig gran vi brukar välja ut – oftast är den på tio meter eller så, och så vill vi ha toppen. Ibland ser toppen bättre ut på håll än vad den är i verkligheten, så jag ser fram emot årets gran med spänning.

Julmaten då? Nja, vi har nog inga strikta traditioner där heller. Varje år brukar ha sin grej. I år har jag köpt en del lokalproducerade grejer, bland annat från Fäviken Magasinet (genom Undersåkers charkuterifabrik) och lite öl från Åre Bryggcompagni. Men jag har helst rött äppelmos (mormors variant såklart) till mina köttbullar, prinskorvar och julskinka och det kan ju tyckas lite annorlunda.

När jag tänker på julhelgen så är det juldagen som poppar upp som en bubblare. Oftast är julafton svår att få till eftersom många vill hålla hårt på de traditioner man gillar bäst vilket gör att julafton kan bli rätt styrd: men juldagen är riktigt formbar. Här finns en hel dag att utveckla i massor!

Berätta: hur firar du jul? Och framförallt – hur spenderar ni juldagen? Känner du att julen formar er – eller formar du julen?

Inne på Healthy Living finns fler tankar kring jul och hur man hittar en slags inre frid just under dessa helger.

Några bilder från förr (som ni nog känner igen):

[insert]jul 21[/insert] Vi ger oss iväg på granhuggarjakt! Morfar, mormor, pappa och mamma! [insert]jul 37[/insert] Mormors blick går mot granens topp. Ja, ni förstår ju höjden! [insert]träningsglädje jul[/insert] Själva granfällningen… [insert]Hälsingland 215 vegetarisk julmat[/insert] Vi gjorde en massa gröna rätter förra året, det var kul! Och så är mamma industrivego. [insert]träningsglädje jul[/insert] Och så red vi islandshäst nästan hela familjen! [insert]jul 130[/insert] Vi hade sjuka mängder snö förrförra året! [insert]jul 145[/insert] Prydligt dukat bord. På jul är vi runt 8-9 stycken. [insert]jul 53[/insert] Här är själva toppen på granen. Inte den finaste, men den hade personlighet! [insert]julkalender[/insert] Det här är Charlie, som min Mini Cooper är döpt efter. Han är alltid med!

0