Jag har under de senaste 5 veckorna gjort 2 blodprov. Jag gick till en hälsocentral/sjukhus båda gångerna och testade lite olika saker – även om vissa saker också var detsamma. Men man kan minst sagt säga att svaren presenterades på olika sätt.

Anledningen till att jag tog blodprov var en rekommendation från min osteopat. Senaste gången jag gjorde en allmän health check var för typ 5 år sedan.

I september gick jag till Hälsocentralen här i Åre och tog blodprov och efter drygt en vecka ringde jag upp dem för att kolla hur svaren var och fick ett “allt ser okej” ut i telefonen. Som den vetgiriga människa jag är bad jag också om att få de faktiska provsvaren eftersom jag hört att vad som anses vara okej skiljer mellan olika länder så det är ju ingen exakt vetenskap direkt och jag ville få mer information om exakt hur okej jag var.

Pappret jag fick hjälpte mig inte så mycket. Det ser ut som en massa förkortningar typ som i periodiska systemet, och så lite siffror. Ingenting som man kan relatera till, och inga snitt- eller jämförande värden alls.

Exakt såhär är de fem första raderna:

GluP 4,3

SR 10

Hb 142

Epk 4,73

EVF 0,414

…och sådär fortsätter det.

Några veckor senare blev jag kontaktad av One Lab, de ville att jag skulle testa deras tjänst. Så jag gick till St Görans sjukhus i Stockholm och gjorde ett blodprov på fredag morgon. 24 timmar senare hade jag provsvaret i min mail.

Såhär ser tre av alla de saker jag analyserade ut:

one labone labone lab

One Lab vinner fighten när det gäller hur provsvar presenteras och förklaras – och det är en rejäl knockout till och med. One Lab vinner också fighten när det kommer till vad man vill ska analyseras eftersom man kan testa utifrån 3 olika profiler: generell hälsostatus, prestation och kost. I Åre var det läkaren som bestämde, vilket kan vara bra – men som patient kände jag mig inte alls medverkande annat än att förklarade varför jag ville göra blodprov överhuvudtaget. Hur läkaren tolkade det framgick inte riktigt utan det blev lite som det blev.

Jag har tagit med båda provsvaren till min osteopat. Först var han skeptisk till det moderna sättet – och frågade mig flera gånger om jag tagit blodprov på ett riktigt sjukhus eller vårdcentral. Oavsett vad man väljer att göra så ska aktören vara professionell. Och blodprovet via One Lab gick via ett “riktigt sjukhus” och analyseras på samma lab som andra blodprov. Här är mer information om hur One Lab jobbar.

Tack One Lab för att jag fick testa er tjänst, den var riktigt bra. Vill du också testa dem så ange koden “sara” när du beställer ditt blodprov online så får du 20% rabatt!

Jag tycker att detta exempel från verkligheten är otroligt intressant – om än inte helt enkelt – sett ur ett större perspektiv med patientpåverkan och hela det spektrat. Jag tar med mig mycket intressanta infallsvinklar från diskussioner med framtidsstrategerna på Kairos Future för något år sedan, men det är ett helt annat blogginlägg. One Lab och de tjänster de erbjuder är ett positivt inspel på det stora hela tycker jag – jag fattar hur kroppen mår helt enkelt!

[insert]one lab test[/insert] Bild från One Lab.

0