Jag har förstått att det är många som går tillbaka till jobbet imorgon. Hanna och Amanda uttryckte det som att nu är sommaren slut i sin senaste pod. Fast det är den ju inte – inte på långa vägar. Så det tycker jag vi ska bestämma först och främst: det är sommar hela augusti ut och ibland faktiskt lite till.

Men jag kan förstå att det känns som om en ny säsong knackar på dörren när man återgår till vardagen igen. Till jobb och rutiner och allt sådant där. Vissa tycker att det är skönt – andra tycker att det är oändligt jobbigt.

Med mig in i övergångsperioden till höst har jag två fantastiska böcker; Lisens gröna värld som jag haft hemma ett tag, och så den sprillans nya Hälsokick av Marita Karlsson som bor i LA.

Jag tycker att Lisen skriver så bra om hösten i sin bok:

Under sommarhalvåret får vi massor med ljus och värme utan att anstränga oss, men på hösten gäller det att hålla det inre ljuset och värmen levande.

Att ta hand om sig och vara snäll mot både kropp och själ är det som håller värmen levande inuti och kanske är det därför som så många upplever att hösten är det riktiga nyåret.

Maritas bok Hälsokick bjuder på fantastiska recept på smoothies och juicer som jag blir riktigt sugen på. Att äta snäll med bra energi håller mitt inre ljus levande – och jag ser framför mig hur jag ska träna utomhus i krispig höstluft och sedan sjunka ner i soffan framför en sprakande brasa och bara vara medan höstrusket lever rövare där ute.

I våras knorrade jag lite över alla bloggare som envisades med att lägga upp bilder på företagens höstkollektioner redan innan sommarens plagg var ute i butik. Men häromdagen lade Anna upp lite bilder på höstens trender och det var precis i rättan tid för nu blev jag sugen på höstshopping!

Men än är faktiskt inte hösten här. Det är fortfarande sommar! Augusti är len och lång och varm och alldeles magisk med sin ljuva sensommarcharm och sin grönska. Ta vara på den. Här är några tips från Lisens bok som jag tar med mig:

> Är du stressad, orolig eller ha svårt att sova? Citronmeliss verkar lugnande och är dessutom antidepressiv. Den är infektionshämmande och sänker pulsen. Häll kokande vatten på några blad citronmeliss och söta med honung och drick som te, eller hacka ner några blad i en frukt- eller grönsallad.

> Känner du dig trött? Mynta är stimulerande! Använd i bad, i sallad och smoothies eller gör te på myntablad. Mynta ökar dessutom genomblödningen i musklerna och hjälper dem att slappna av.

> Nypon kallas ibland för nordens apelsiner; 2 dl nypon innehåller mer c-vitamin än 1 kg citroner. Dessutom finns det massor av magnesium och en del kalium och kalcium i nypon – det ger näring åt hud och bindväv, stärker immunförsvaret och är effektiv i behandling av inflammationer. Plocka dem själv eller köp torkade nypon eller nyponskalspulver i hälsokosten.

> Gör en infusion med nypon och en kvist timjan eller rosmarin. Timjan är bra vid pms och som förkylningskur och stärker immunförsvaret. Rosmarin är värmande och lugnande och rik på antioxidanter. Gör infusionen genom att dela 2-3 nypon och pilla bort kärnorna. Häll vatten i en kastrull och lägg i nypon och timjan eller rosmarin. Låt koka upp, dra plattan från spisen och dra under lock i ett par minuter. Sila och servera – söta eventuellt med honung.

Tipsen och innehållet i Maritas bok är av en annan karaktär; men det är recept som gör bra för både insida och utsida. Att bläddra i sådana här böcker gör mig verkligen glad i hela kroppen!

[insert]hälsokick[/insert][insert]hälsokick chia fresca[/insert][insert] hälsokick cashewshake[/insert][insert] hälsokick kiwi fresh[/insert]

0