Ni är många som har vägarna förbi Åre i sommar och som frågat mig om tips till Åre. Det som är allra bäst varierar lite men jag gjorde en guide till Åre med mina bästa vintertips och här kommer min stora sommarguide till Åre med de allra bästa tipsen:

Café och restauranger i Åre

Tidig frukost på Åre Bageri (öppet från kl 7) för att det är en klassiker eller frukost på Café Torget Åre för att det är ekologiskt och drivs av två tjejer som verkar så himla härliga och genuina att jag blir alldeles glad av deras engagemang.

På söndagsmorgnarna tar jag gärna en hotellfrukost på Copperhill när de har öppet, följt av en förmiddag på spa. Söndagar är lugna dagar där är min erfarenhet.

Sitt och glassa på terassen på Grädda (de har glass på Åremjölk och godaste bullarna) eller på Åre Kafferosteris pop up-servering på torget (öppet tors-sön). Här dricker du bokstavligt talat världens bästa kaffe eftersom de har vunnit VM i kafferostning.

Dahlbom på torget har en uteservering som är grym för luncher (från kl 12 varje dag) och där gillar jag att äta middag, men jag brukar också gå till Werséns. Vinbaren har öppet också sommartid liksom Crêperiet som är ett kul och annorlunda inslag. Broken har goda burgare men Parkvillan kan också vara ett soft alternativ för de har dessutom öl från Åre bryggcompagni.

Restaurang Flamman i Storlien är en kul matutflykt när de har sina grillfredagar och bruncherna på Kretsloppshuset i Mörsil får du inte missa.

Saker att göra i Åre

På onsdagskvällar kl 19 kan man yoga utomhus med Therese på Yoga Stories. Hon kör Global Yoga och utomhuspassen körs en bit upp i Tottbacken.

Rundan runt Blanktjärnarna hör till mina favoriter att springa och Totthummeln runt är fin och närmre tillhands. Åreskutan runt är en härlig utmaning för de som är sugen på något en bit över 20 km (sommaren 2015 är den nog rätt blöt) och även leden runt Mullfjället runt kan vara ett kul alternativ.

Platåleden i Ottsjö är vacker och alldeles lagom med sina ca 7 km på kalfjället. Vill du springa en platt runda rekommenderar jag Ristafallet runt. Ett tips är att köpa en fjällkarta för att få full koll på lederna!

För att spara på benen är det värt att åka lift. Här är liftarnas öppettider i Åre i sommar. Ta liften upp och spring sedan på fjället. Ta dig nerför Skutan på en stig som kallas Jörgens.

Åk vägen mot Vålådalen och Ottsjö och njut av hur fint det är. Ottsjö är en pärla och här är härligt att bada; på ett ställe kan man vada över hela sjön. Bästa sandstranden når man om man fortsätter förbi avtagsvägen mot Ottsjö och tar sikte mot Vålådalen. Nulltjärn i Vålådalen är också riktigt fint.

Skäckerfjällen i Kallbygden ska vara otroligt fina för vandring och traillöpning och väg 336 är fantastiskt vacker att åka en solig eller en regnig dag. Passa på att bestiga Suljätten (parkera vid Konäs camping, därifrån är det skyltat) eller rid Haflinger i Krok.

Vill du cykla landsväg så är gamla vägen mot Duved fin, sedan måste du cykla några rätt trista kilometrar längs E14 där bilarna ofta kör rätt oschysst tyvärr innan du har ett gäng mil kuperad fin asfalt i form av Skalstugevägen. Annars kan du också börja i Edsåsdalen och cykla mot Vålådalen (också kuperat). Det ska också vara fint att parkera vid Agdas Kafé i Mattmar och cykla småvägarna mot Alsen. Eller cykla väg 336 från Järpen mot Kall. Du kan hyra landsvägscykel på Åre bikes om du inte har en egen.

Du kan hyra SUP-brädor och kajak och mountainbikes och downhillcyklar och åka på forsränning och riverboard och allt annat du kan tänka dig. Det finns lite olika aktivitetsbolag som har sådant; Camp Åre, Äventyrligt, Explore Åre och JoPe fors & fjäll till exempel. Jag har aldrig gjort det så kan inte gå i god för någon men här är rätta stället för äventyr!

Gå på spa på Copperhill. De har fantastiskt mysiga behandlingsrum dessutom; som att gå in i en fjällkåta med stjärnhimmel.

Ullån, som forsar ner från Ullådalen ner mot Åresjön, är som ett litet äventyrsland i sig med fina klipphällar och små badkar liksom. Lite svårförklarat men det är en Åreklassiker. Parkera i Ullådalen och följ ån nedströms, det är lite sankt på sina ställen så välj inte de finaste skorna du har.

Rypetoppen i Meråker, strax efter norska gränsen, kan nog vara en kul grej för många.

Packa picknickkorg och njut av solnedgången från Karolinermonumentet i Duved eller Nalleklippan. För det senare krävs att du går uppför halva Tottbacken och lite till så packa inte det tyngsta porslinet…

Vill du gå all in på det lokala matutbudet ska du köpa Årechoklad, hårt bröd från Huså, kaffe från Åre kafferosteri, öl från Åre bryggcompagni eller Ottsjö brygghys, fisk från Atlantfisk, polkagrisar från Åre karameller, kokosbollar från Åre kokosbollar och charkuterier på Undersåkers charkuterifabrik.

Boka bord på Fäviken Magasinet och vandra över Åreskutan för en middag du sent kommer att glömma (detta tips har jag inte upplevt men skulle gärna vilja göra). Boka i tid – typ med ett kvartals framförhållning…

[insert]IMG_4630 sara klänning[/insert]

10