Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Åreskutan runt

Jag är enormt nöjd med dagens 28 km i trailskorna. Och så är jag lite, liiite rädd inför kommande helgs dryga 40 km.

Det är inte konditionen eller så. Det är mest att fötterna blir trötta efter typ 23. Och att jag börjar snubbla och tappa koncentrationen efter typ 15. Men mest är det nog fötterna. Att gå Fotrally (en gåtävling där man går i 5 km/h och den som klarar det längst vinner) skulle jag aldrig klara ens ett halvt dygn.

Jag tog i princip sista gondolen upp i VM8:an i eftermiddags. Solen stod högt på himlen och jag har fått en snygg t-shirtrand på vänsterarmen som förmodligen envist kommer sitta som ett minne för resten av sommaren.

En enda gång tidigare har jag gått runt Åreskutan; det var en höstdag och jag minns det som så väldigt blött och ensamt på ett stort fjäll – trots att vi var ett tjejgäng, bland annat Carina som ska springa 16 mil i helgen, Karin som gjort hur många triathlons som helst sedan dess, Mary som ska springa Swiss Alpine inom kort och Fredrika som är algdrottning på Österlen och syns i pressen för hennes entreprenörskap var och varannan vecka. Jag tänkte på det fina gänget idag, och hur den helgen för länge sedan verkligen satt sig som en fin bild i minnesbanken.

Skyltningen runt Åreskutan är inte wow men det finns inte så många stigar att välja på så det är i princip att följa markeringarna och gissa att det är rätt. Från början är det en bred grusväg som går förbi Rödkulleliften och sedan smalnar det av till en stig som går nedanför Stendalen och så runt berget.

Det var lite blött här och var; fjällbäckarna hoppade jag gladeligen i och kylde ner fötterna lite eftersom det var så himla varmt. Jag vet dock att blöta fötter är ett no-no inom ultralöpning men jag tänkte att drygt 20 km inte skulle vara så farligt. Det var det inte heller, inte av den anledningen i alla fall. Just nu badar fötterna i sheasmör så jag hoppas på en speedy recovery.

Att tassa över en myr bekymrar mig inte heller så mycket, mer än att man får lite skit i skorna och det fanns verkligen ingen tid att stanna att knyta om dem eller rensa dem på småkvistar. Jag hade liksom glömt att det finns insekter på fjället. Myggen är enkla att vifta bort men de där köttätande gigantiska bromsarna, what’s up with them?

Lite längre bort, när jag hade utsikt mot Kallsjön, kom några getingar och följde efter mig och då var jag tvungen att gå och konstant vifta med min ryggsäck i några kilometrar. Jag försökte springa ifrån dem men det resulterade bara i maxpuls för min del – getingarna hängde på.

På baksidan av Åreskutan var det lite lerigt här och var och det är den absolut tråkigaste terrängen. Man blir liksom skitig. Det var därför jag ställde mig i duschen med alla kläder på när jag kom hem; inklusive skor och allt…

När gps:en på klockan stod på typ 20 km var jag nöjd och började slentriangå istället. Jag skulle egentligen vikt av för mer stig in till Åre by men jag var vid den tidpunkten helt förslukad av tanken att jag ville köpa något att dricka och tänkte att ICA Björnänge var närmst.

Det var det inte. Det blev troligtvis en omväg på 5 km och jag hade lika gärna kunnat köpa min 1.5-litersflaska Loka Crush på OKQ8 vid kabin och kommit hem snabbare. Nu fick jag en rätt tråkig avslutande promenad på ”anarkiststigen” vid E14 och sedan långsamma steg hem längs Årevägen.

Men det där spelar inte så stor roll nu i efterhand. Det står 28 km på klockan och det är jag nöjd med. På lördag om en vecka ska det fyllas på med typ 20 km till…

En annan riktigt bra grej jag tar med mig från dagen är de energy jelly beans jag köpte i USA, de funkade hur bra som helst och var enkla att få i sig! Jag sköljde ner dem med lite vatten från en fjällbäck och tänkte att det fick bära eller brista med eventuell magsjuka från sådant. Det går i alla fall inga kor uppströms och betar och kissar, så det kändes relativt safe.

Nu ska jag fortsätta skölja ner mitt äventyr med mjölk och en kall öl. Om inte någon kan skicka hit ett matbud förstås?

åreskutan runt traningsgladje.seåreskutan runt traningsgladje.seåreskutan runt traningsgladje.seinov-8 x-talon terrängskor traningsgladje.seåreskutan runt traningsgladje.seåreskutan runt traningsgladje.seenergy jelly beansbliz eyewear traningsgladje.seåreskutan runt traningsgladje.se
åreskutan runt traningsgladje.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • […] runt Blanktjärnarna hör till mina favoriter och Totthummeln runt är fin och närmre tillhands. Åreskutan runt är en härlig utmaning för de som är sugen på något en bit över 20 km och även leden runt […]

  Bästa tipsen till Åre 2015-06-25 15:55:49 http://www.traningsgladje.se/2014/07/basta-tips-are/
  Svara
 • […] Stendalen och sedan vände vi tillbaka på vinterleden. Fortsätter man sommarleden får man en fin vandring runt Åreskutan. Just nu är den förmodligen lite för blöt på sina ställen för att vara optimal, och […]

  Vandring i Ullådalen, Åre 2015-06-22 18:35:15 http://www.traningsgladje.se/2015/06/ulladalen/
  Svara
 • […] När jag sprang runt Åreskutan en kväll i juli […]

  Throwback - Träningsglädje 2015-02-05 07:51:39 http://www.traningsgladje.se/2015/02/throwback/
  Svara
 • […] Åreskutan runt […]

  Förberedelser inför att vi ska springa Jämttriangeln 2014-07-17 11:54:38 http://www.traningsgladje.se/2014/07/checklista/
  Svara
 • Wow! Det ser helt magiskt ut! Det där vill jag också göra! 🙂

  Emil Forss 2014-07-14 12:05:34
  Svara
 • […] kul att träna. Och så tror jag att jag är en höst och vinterlöpare mer än en sommarlöpare. Sara, min teamie nästa helg, var grym och skrapade ihop 27 kilometrar igår kväll. Själv kollade jag […]

  Tunga kilometrar « Have a STRONG DAY! 2014-07-12 22:46:26 http://www.strongday.se/2014/07/tunga-kilometrar/
  Svara
 • Segerölen! Den kommer jag börja prata om redan vid km 9 (då vi eg är på km 7…)

  Annika - strongday.se 2014-07-12 22:23:40 http://strongday.se
  Svara
 • Vilken vacker natur och vilken stark tjej/kvinna du är Sara! Du imponerar och inspirerar mig på samma gång! Om du tål och gillar jordnötter kan jag rekommendera nöt-creme Jordnöt , det skulle jag ta med mig på en långtur på fjället. Hittar du inga i Åre så lovar jag att skicka upp ett gäng till dig. 🙂 Just let me know! Lycka till med Jämtlandstriangeln!

  Nellie 2014-07-12 21:55:38 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • =) Vad härligt. Vilken helg. Heja heja…

  Mari 2014-07-12 20:56:57 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • =) Vad härligt. Vilken helg. Heja heja…

  Mari 2014-07-12 20:56:57 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Oj oj oj, jag är döimponerad. Vilken tuffing du e 🙂

  Madelaine 2014-07-12 18:00:49 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Oj oj oj, jag är döimponerad. Vilken tuffing du e 🙂

  Madelaine 2014-07-12 18:00:49 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Wow, den känslan! Hur mår du idag? Jag gjorde 40 km på mtb igår och det känns idag 🙂

  Betty -the B-ROOM 2014-07-12 11:10:02 http://b-room.se/blogg
  Svara
 • Wow, den känslan! Hur mår du idag? Jag gjorde 40 km på mtb igår och det känns idag 🙂

  Betty -the B-ROOM 2014-07-12 11:10:02 http://b-room.se/blogg
  Svara
 • Du är så cool Sara! 28 km på fjället är ju svinjobbigt! Vår helg för länge sen är något som jag också kommer att minnas länge. Den gjorde avtryck på så många sätt. =)

  Mary 2014-07-12 07:42:03
  Svara
 • Du är så cool Sara! 28 km på fjället är ju svinjobbigt! Vår helg för länge sen är något som jag också kommer att minnas länge. Den gjorde avtryck på så många sätt. =)

  Mary 2014-07-12 07:42:03
  Svara
 • Oj vilka bilder (som vanligt!)! Jag sprang ett par km häromdagen och kunde inte gå sen men drömmer om rundor här på fjället, så det är väl bara att ge sig på det igen! Bra jobbat av dig!

  Ja vad är det med bromsarna?! Det är överflöd av dem och tjuriga är de. Besväras inte av dem på cykel men när vi går. Å andra sidan har jag väl inte gått så mycket så här tidigt på sommaren. Höstarna är relativt kusfria!

  Helena Enqvist 2014-07-12 07:25:24 http://livetigymmet.blogspot.com
  Svara
 • Oj vilka bilder (som vanligt!)! Jag sprang ett par km häromdagen och kunde inte gå sen men drömmer om rundor här på fjället, så det är väl bara att ge sig på det igen! Bra jobbat av dig!

  Ja vad är det med bromsarna?! Det är överflöd av dem och tjuriga är de. Besväras inte av dem på cykel men när vi går. Å andra sidan har jag väl inte gått så mycket så här tidigt på sommaren. Höstarna är relativt kusfria!

  Helena Enqvist 2014-07-12 07:25:24 http://livetigymmet.blogspot.com
  Svara
 • Säger också WOW! Jag tyckte 12 var tufft och starkt av mig själv i värmen igår. 28! Oj, oj.

  Jeanna 2014-07-12 05:27:35 http://Minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Säger också WOW! Jag tyckte 12 var tufft och starkt av mig själv i värmen igår. 28! Oj, oj.

  Jeanna 2014-07-12 05:27:35 http://Minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Pigg & Duktig: river av och river av, det tog sin lilla tid. men jag hade inte bråttom utan tänkte äventyr! men tack. 🙂

  admin 2014-07-12 00:44:21
  Svara
 • Pigg & Duktig: river av och river av, det tog sin lilla tid. men jag hade inte bråttom utan tänkte äventyr! men tack. 🙂

  admin 2014-07-12 00:44:21
  Svara
 • WOW!!!! Vilken tur! Vad grym du är som bara river av 28km sådär. Utan hälseneinflammation 🙂 Och vilka otroligt vackra bilder!

  Pigg&Duktig 2014-07-12 00:30:39 http://www.piggochduktig.wordpress.com
  Svara
 • WOW!!!! Vilken tur! Vad grym du är som bara river av 28km sådär. Utan hälseneinflammation 🙂 Och vilka otroligt vackra bilder!

  Pigg&Duktig 2014-07-12 00:30:39 http://www.piggochduktig.wordpress.com
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Vanja Wikström
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk