Powerbars. Ett namn med så mycket nostalgi. Jag minns när hela den här bars- och energibollstrenden sköljde över oss för några år sedan. I bräschen gick nötkakan med namnet powerbar. I samband med att Coop Sverige sponsrar Vårruset (sorry, jag vägrar särskriva det namnet) får sig allas vår powerbar en revival. Förra veckan fick jag en överraskning i form av en ekolåda på posten, med ett gäng varor från Coop (Änglarmark) – som underlättar att #byttilleko. Är det förresten inte underligt hur vi (jag!) skriver i hashtags numer?

Coop ville prompt att jag skulle baka ett gäng powerbars för den sidan var markerad i recepthäftet på temat påsk som jag gissar finns i stort sett varje Coopbutik. Här finns för övrigt recept på smoothie med avokado, äpple och citron men de grejerna får jag handla hem en annan gång.

Powerbarsen är bakade på bland annat jordnötter, tranbär och kokos och jag har tillsatt lite extra superfoods i form av torkade havtorn och aroniabär. Barsen smular en del när du skär upp dem i bitar men misströsta ej – smulorna blir till den godaste av müslifrukostar du kan tänka dig!

Istället för att jag ska orda mer om dessa powerbars ska ni få receptet:

Powerbars med jordnötter, tranbär och kokos

> 3 dl havregryn

> 3 dl jordnötter

> 3 äggvitor

> 2 dl kokosflingor

> 2 dl torkade tranbär

> 2 dl russin (jag skippade dessa – jag ogillar verkligen russin)

> 0.5 dl honung

> 1 msk malen ingefära

> 1 msk malen kanel

> 1 urgröpt vaniljstång

Om du vill: 1 näve aroniabär

Om du vill: 1 näve torkade havtorn

_______________________________

1. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en grovhackad massa. (Min matberedare gav upp på den här punkten och började ryka och lukta bränt. Det var inte massans fel, snarare på grund av dålig maskin från Braun)

2. Tryck ut massan till en fyrkantig kaka, ca 20*30 cm, på en plåt med bakplåtspapper.

3. Skär kakan i bitar och grädda mitt i ugnen i 15 minuter på 175 grader.

recept på powerbars

recept på powerbars

aroniabär

Såhär ser aroniabär ut

recept på powerbars

recept på powerbars

0