Innan hela den här härliga sommaren drog igång gjorde jag en bikefit hos Sportson – alltså justerade alla inställningar på cykeln så att den är precis rätt inställd efter min kropps styrkor och svagheter. Att cykla på en felinställd cykel gör ont efter ett tag. Rejält ont. Till exempel i rygg och knän eller så kan det ge konsekvenser i form av bortdomnade händer och mindre effektiv cykling.

Jag träffade Magnus på Sportson i Haninge innan butiken öppnade och redan när jag bokade tid hos honom förklarade han att det skulle komma att ta några timmar. Dels kollar han hur kroppen liksom rör sig när han böjer ben och knän och sådär, men han vill också se hur kroppen beter sig när cykeln är kopplad till en trainer och man blir trött. Att göra en bikefit innan eller efter stängning gör att man kan gå igenom grejer utan att allt runtomkring stör.

Därför kom det sig att jag gick in på Sportson i Haninge i full cykelmundering men rätt rejält morgontrött en junimorgon strax efter klockan 7. Magnus hade kaffet klart och vi började med att prata allmän träningsbakgrund och eventuell skadehistorik. Magnus, som tidigare varit elitcyklist, berättade några anekdoter om hur hans erfarenheter och hur en rätt inställd cykel påverkat hans cykling till det bättre. Och en del berättelser om vilka konsekvenser en felinställd cykel kan ge…

Han poängterade att han inte var någon naprapat men kollade sådant som knän och ryggrad för att se om något var snett eller om jag hade begränsad rörlighet eller så. Vi gick också igenom mina fötter och jag valde att köpa nya sulor till mina skor med lite mer stöd för hålfoten. Och så köpte jag något absolut superviktigt: en sadel som passade mig! Alltså, ska du cykla lite längre – se för guds skull till att ha en sadel som funkar för dina sittben! När du vet ungefär vilken bredd du ska ha så kan du välja mellan komfort och racesadel och några mittimellan. En racig sadel är rätt hård mellan en komfortsadel är mjuk (duh!) – jag valde ett mellanalternativ.

Och så var det dags att kolla inställningarna på själva cykeln. Jag fick börja med att värma upp på min cykel som var monterad på en trainer och sedan cykla ett tag tills dess att jag blev varm i kroppen och lite lätt fuktig i pannan. Magnus tittade på hur ben, knän och fötter rörde sig och justerade såväl sadelhöjd och var den skulle vara placerad som var klossarna satt under skon med stor noggrannhet och millimeterprecision. Jag har tidigare justerat min sadel efter eget bevåg och justerat lite på lekmannasätt men klossarna under skon har jag monterat dit på måfå. Jag har liksom inte vetat bättre! Att ha dem placerade på rätt ställe ger bättre fart på cykeln men minimerar också risk för skador.

Min största källa till ont från cykling har varit min rygg. I början av min cykelkarriär fick jag väldigt ont i ländryggen och var tvungen att stanna hela tiden för att sträcka ut. Det kändes som att ryggen skulle gå av! Lite senare bytte jag till en kortare styrstam och problemen försvann. Så enkelt! Det finns styrstammar i olika längder (och även styren i olika bredd – så detta kollar man också) och Magnus monterade på en styrstam där man direkt när man cyklar kan anpassa längden och på så sätt få fram vad som funkar bäst. Att montera på styrstammar är rätt meckigt och tar lite tid, jämfört med att till exempel justera höjden på en sadel. Även på min nya Nishiki fick jag korta ner styrstammen rätt rejält och det känns skillnad med en gång tycker jag!

Om man har cyklat med sina gamla inställningar länge så kan det ta ett tag innan man vant sig vid de nya. Jag tyckte att sadelhöjden kändes lägre än vad jag är van vid men det ger mig också möjlighet till maximal utväxling. Och efter första rundan så hade jag redan vant mig… Magnus ville att jag skulle återkomma till honom när jag cyklat några mil för att berätta hur det känns och vad jag tycker och det har jag gjort – mina mil på cykeln i sommar har varit behagliga sett till inställningarna så jag har kunnat fokusera på själva cyklingen istället. Ibland har det varit rätt så jobbigt. Och ibland har det varit väldigt härligt.

Vill du också göra en bikefit? Kontakta mig på sararonne at gmail.com så skickar jag Magnus kontaktuppgifter!

bikefit 1 bikefit 2

bikefit 5 bikefit 6bikefit 10

bikefit 12 bikefit 15

bikefit 16 bikefit 19bikefit 21

bikefit 20bikefit 22

bikefit 25 bikefit 26

bikefit 31

bikefit 33

 

0