Enligt min filosofi ska träning vara rolig. Ett tillfälle då man ”unnar sig”. Precis som man tänker att man unnar sig en gräddbulle eller en chokladkaka – så tycker jag att man ska se på ett löppass, några simtag i badhallen eller ett besök på gymmet som egentid där man gör något riktigt bra för sig själv. Tid man unnar sig och en investering som betalar sig. Om jag fick bestämma skulle jag sudda ut alla uppfattningar om att träning är ett måste och istället förändra synen till att träning är något bra och som är laddat med glada tankar.

Jag gick igenom den förändringsprocessen under gymnasieåren. Vi är många som avskytt skolgympan. Jag är en av dem. Det ironiska är att jag, samtidigt som jag drog mig för att träna i skolan, glatt tränade på egen hand. Hur blev det så?

Vi är alla olika. Medan några går igång på tävling och jämförelser och en ständig järnvilja att bli bättre och jaga tider och vikter och nya rekord så är vi många som vill åt känslan. Som kanske till och med känner ångest inför själva tävlingsmomentet. Som inte bryr sig ett dugg om siffror och pulsklockor och annat som kan mätas. Inget är rätt eller fel, men enligt hur jag tänker kring motivation och träning som gör gott för hälsan så är det här min topplista med sådant som jag tycker gör träning rolig:

1. Träna kravlöst

Mål, lärande och utveckling i all ära – men ibland är det skönt att köra sina pass och njuta av dem utan prestationsångest eller tävlingsdjävul. Att träna enbart för att det är skönt och hälsofrämjande är en minst lika bra anledning. Vill du ha lite ”edge” i träningen – då är det läge att anmäla sig till det där loppet. Varför inte Tjejmilen eller Lidingöloppet till exempel? Men, kom ihåg att vissa pass bör tränas enbart för njutnings skull ändå – på så sätt bibehåller du motivation och undviker att varje pass är ett ”måste”.

Just kravlös träning är svaret på min fråga ovan, som jag lämnade obesvarad: hur skolgympan kunde vara så ångestladdad medan min kvällsträning var härlig och rolig. Kravlös träning har inte ett dugg att göra med hur intensivt man tränar.

2. Träna varierat

Variation förnöjer och gör dessutom kroppen glad. Variation leder också till utveckling och nya intryck. Dessutom undviker du all form av stiltje! Du kommer garanterat inse att du inte gillar all typ av träning men nästan lika garanterat kommer du upptäcka nya träningsformer som är sjukt kul och som glatt studsar runt i minnesbanken. Mina senaste upptäckter är ”Modified trongman training” och ”TRX RIP”. Sådan rolig träning hade jag missat om jag bara kört på i mina vanliga hjulspår.

3. Träna snyggt

Jag brukar säga att shopping som är träningsrelaterad är ”guilt free shopping” – garanterat en investering i sin egen hälsa genom ökad träningsmotivation. Visst finns det gränser: man ska inte handla mer än man ekonomiskt klarar av såklart, men att investera i nya träningskläder eller skor kan göra under för motivationen. Nya löpskor måste givetvis ut och testas på en gång och nya, färgglada kläder gör sig extra bra på gruppträningspassen jämfört med de där gamla trotjänarna man har hemma.

tylösand 39

intersport samarbete

0