Jag är nyss hemkommen från Friskis & Svettis nya satsning Offroad. Ett pass utomhus som går lite åt Army Fitness/NMT-håll men som ändå är i Friskisstil. Jag kom dit utan förväntningar för jag hade läst “parkträning” i inbjudan och hade dessutom läst att vi skulle köra i Hagastan istället för Hornstull så jag var förvirrad redan från början. Och kanske är jag dessutom extra nojig just nu för jag upskattade inte att sätta händerna var som helst på gräset och gruset i Tantolunden för en glasbit i handen är det sista jag behöver inför 60 mil cykling. Inte heller behöver jag halka och få ont i knäna av att göra grodhopp i utförssluttning i morgonvått gräs. Inte heller behöver jag tävlingsmomenten där vi ska klättra lite offroad sådär och hålla varandras händer samtidigt. Så det är inte riktigt Friskis fel att jag inte är ett jättefan av att träna på det här sättet just nu. Jag tog det medvetet lugnt och försökte undvika det allra jobbigaste för benen men rusningen uppför berget gav både hög puls och mjölksyra i benen. Härligt, om än lite feltajmat rent personligen.

Däremot hade jag önskat att man visat alternativa övningar istället för att bära varandra på rygg eller hoppa grodhopp, för det kommer finnas fler som jag i varje grupp (även om inte varje sådan person ska cykla till Åre nästa dag). Och så hade jag önskat lite mer tydlighet generellt. Ibland skulle vi ner på mage eller rygg medan vi sprang på långa led och då kan man inte bli för tydlig eller skrika för högt.

Med lite anpassning och lite fine tuning tror jag att detta kan bli en hit. Jag gillar mycket av vad Friskis gör men ju mer utanför lådan man kör desto större krav på tydlighet och framförallt desto större krav på ledaren. Sådana saker som att en ledare ska vara först och en ska vara sist för att säkerställa att gruppen är med och att ingen skadat sig till exempel. Eller att föreslå alternativa övningar. Men det där rättar förmodligen till sig när man väl kommit igång med passen i höst. Då ska Offroad finnas med på schemat!

Precis som med i princip all ledarledd träning kan Offroad vara same same but different helt beroende på för vem man tränar. Personligen älskar jag tuff men enkel träning som det här – men håller mig gärna borta från tävlingsmoment och okontrollerade rörelser med hög skaderisk.

Marathonmia Träningsglädje

Jag och MarathonMia

0