Jag sitter på ett hotellrum i guldbyn Åsarna och har kommit hit på ett rätt så lättsamt sätt. Jag inväntar fortfarande den där slitsamma känslan. När ska jag vilja stanna på vägen och sälja cykeln, liksom? Kanske i morgon. Men å andra sidan är det sista cykeldagen och jag är i princip framme. Jag har länge varit inställd på att det kommer att bli den tuffaste dagen: så nära men så långt borta och en dagsetapp på 14 mil. Förmodligen backiga. Men vad vet jag, backarna hittills har varit värre från förarsätet i bilen än på cykel.

Inför dagens etapp ändrade jag min inställning lite och såg helt plötsligt idag som största utmaningen. En kort sådan, på runt 11 mil, men utan kul grejer att passera. Visserligen hoppade jag av cykeln redan efter 1 mil för att titta lite extra på sevärdheterna i Kårböle, men sedan hände det inte mycket förutom Ytterhogdal och Överhogdal vad gäller samhällen som man passerar. Däremot är naturen fantastisk. Man märker det inte när man åker bil och bara letar efter raksträckor så att man kan köra om lastbilar som envisas med att vara många och ligga före. Jag är rätt duktig på att blåsa på när jag kör bil och har nog bara registrerat en massa träd på den här sträckan. Men här finns massor med sjöar och vattendrag och det är faktiskt väldigt fint! Dessutom har det varit extremt lugnt på vägarna! Och när jag tänker efter har jag ju hunnit med att lämna Hälsingland, vara en sväng i Härjedalen och sedan komma till Jämtland under dagens etapp.

Jag hade väntat mig lite mer krämpor inför dagens cykling. Inget är värre än det var igår faktiskt och därmed så är det riktigt bra. Jag drog på mig lite extra kläder och frös inte heller (så du behöver inte oroa dig mormor!). Ett lätt regnväder passerade när jag tog paus vid Ljusnan efter 4 mil men när det dragit förbi var asfalten solvarm och det var behagligt igen. Framåt eftermiddagen började det blåsa en aning och jag hade vinden snett bakifrån och fin fart under cykeln.

Såhär som jag haft det idag kan jag absolut tänka mig att ha det fler dagar: lite frukost, lite cykla, lite fika, lite cykla, lite se mig omkring, lite cykla och sedan lite vila och en god middag. Hade det varit totalt skitväder hade jag förmodligen tyckt annorlunda. Likaså om jag varit tvungen att dra runt på min egen packning. Eller om jag hade fått ett gäng punkteringar.

Jag har skapat den här utmaningen med väldigt mycket förnuft och jag är ovan vid det. Det brukar alltid inträffa ett eller flera skeden då man ifrågasätter och undrar varför man är där man är och gör vad man gör. Det är lite det som också är grejen med galna utmaningar: att komma dit och besegra den känslan. Det är lite då man blir starkare. Jag har inte hittat dit än under den här resan men med det sagt så har jag en morgondag kvar. Det är kanske då allt händer? Väderprognosen visar i alla fall regn. Jag vet ett gäng uppförsbackar jag måste över. Ikväll laddar jag för det jobbiga så att jag inte underskattar den sista dagen med tanke på att det gått så bra hittills. Har jag inte verktygslådan i pannbenet och tänkt alla de tankar jag behöver tänka och dessutom spara de som jag behöver när det känns tungt i morgon så kommer jag stå där trött och tjurig med dålig mental uppladdning. Jag vill avsluta detta starkt!

cykla till åre

En milstolpe!

kårböle skans

Fint utanför Kårböle!

landsväg härjedalen

Långa, fina raksträckor med vind i ryggen – nästan så det känns fuskigt.

ljusnan

Ljusnan.

rastplats ljusnan

Fikapaus innan regnet drog över oss.

rätansbyn

Snabbt stopp i Rätansbyn.

åsarna guldbyn

Dagens destination: guldbyn!

0