Det har stått en förpackning svarta bönor i en kökslåda i evigheter och väntat på att förvandlas till fantastiska brownies. Det finns otaliga recept där ute med en mängd olika karaktär, från extremt “nyttiga” (som i utan socker, choklad, mjöl eller annat klassiskt onyttigt) till mer onyttiga. Jag bakade en mellanvariant och tänkte att – vänta nu, det här är lite som att koka soppa på en spik! Man tänker automatiskt att eftersom brownien innehåller svarta bönor så är den nyttig. Men släng i det ena och det andra och du har en nästan vanlig brownie fast med adderade svarta bönor. Jag valde i alla fall att ha råsocker i mina brownies. Inte mycket, men lite. Jag ville ha dem ätbara. Det blev mycket goda brownies utan gluten eller laktos.

Jag följde det här receptet men eftersom det är på utländska med cups och sådant, så höftade jag friskt och framgångsrikt – slutresultatet är förvillande lika! Jag modifierade en hel del och det blev ungefär såhär:

1.

Fixa fram en form (sockerkaksform funkar fint) som du penslar kokosolja och “bröar” med kakao.

2.

Skölj en förpackning svarta bönor ordentligt och mixa sedan till puré.

3.

Smält riktigt mörk choklad i vattenbad – tumma inte på kvaliteten på chokladen!

4.

Medan chokladen smälter så kläcker du 4 ägg i bönpurén och vispar upp.

5.

Tillsätt vaniljpulver och 1 tsk bakpulver , 0.5 dl råsocker och ca 1 dl mandelmjöl och 1 dl kokosmjöl och 1-2 msk chiafrön – obs – måtten är väldigt ungefärliga!

6.

Vänd ner den smälta chokladen och 1-2 generösa skedar kokosolja.

7.

Grädda i ugn i 180 grader i max 15 minuter. Minuterna beror lite på hur konsistensen blev på din smet, min var rätt fast från början.

brownies black bean

brownies glutenfria laktosfria

0