Cykling

Siljan Runt 2012

Vi har varit i mål i ett gäng timmar och mina minnen har redan hunnit blekna lite. Jag minns att jag under de sista 6 km undrade om jag fått en stroke, för jag drog mig till minnes att det är då man domnar bort i armarna och sedan blir förlamad i halva ansiktet. Och tja, det var ungefär så det kändes just då. Det pirrade liksom ut i fingrarna, finmotoriken strejkade och jag försökte växla med ringfingret istället. Ansiktet var stelfruset. Allt var blött och kallt och jag hade lika mycket regn utanför glasögonen som innanpå. Just under de 6 sista km var det rätt mycket bilar runtomkring och jag tänkte att just då och där borde det vara som minst – alla är ju trötta och koncentrationen är inte på topp. Det var också under de sista 6 km jag fick som mest bråttom. Jag ville in i mål – jag ville vara klar! Jag brukar annars vara rätt duktig på att ta det lugnt…

Siljan Runt började bra. Vi rullade iväg under blå himmel och det höll sig fint nästan halvvägs. Jag blev lite nojig när jag såg folk fixa punkor redan efter en kilometer men jag klarade mig helskinnad! Vi såg inte själva Siljan särskilt ofta och när vi gjorde det så var det jobbigt – det blåste ungefär dubbelt så mycket då. Det är klart jobbigare med motvind än uppförsbackar! De sista 45 km började det regna, och blåsa än mer. Och det är nog dessa mil jag kommer minnas mest. De cyklades på världens tråkigaste väg med raksträckor som aldrig tog slut. Det visade sig att väderprognosen varit klockren: 3-4 grader, spöregn och blåst.

Det finns mycket att säga om Siljan Runt men jag minns det inte som en särskilt rolig bansträckning. Jag misstänker att det har extremt mycket med vädret att göra. Men jag undrar ändå om landsväg i tallmiljö skulle varit mer spännande i solsken? Däremot var det klart fint när vi åkte igenom små byar och samhällen! Och det var extra roligt när jag hörde “hej träningsglädje” från en medcyklist. Och “medaljen” från loppet, en dalahäst, är nog den finaste jag har.

Vi tog det lugnt genom hela loppet. Fokus låg inte på tid eller hastighet och därför tog vi tid på oss att stanna vid depåerna eller för att fixa kläder och äta kexchoklad. Det var mitt första cykellopp och jag var mest nyfiken på hur allt funkade. Allt är klart smidigare än på löparlopp kan jag meddela! Det var start när man ville mellan 7 och 9 och vi hade i och för sig inte räknat med att det skulle vara typ 1 km kö till startlinjen men det gick fort utan armbågar och trängsel. Alla sorters cyklar fick plats på banan: från snabba racers med tävlingshjul till klassiska damcyklar (fast det senare verkar mest jobbigt). Hela arrangemanget var väldigt smidigt!

Jag vill garanterat cykla fler lopp – eller egentligen cykla mer överhuvudtaget. Det är riktigt roligt! Men – det krävs bra väder! Det är okej att frysa under ett kort löppass men allt blir jobbigt när man fryser i många timmar. Jag har aldrig duschat så varmt och så länge som jag gjorde i eftermiddags! Någon gång i framtiden (helst typ snart) skulle jag vilja köra lopp i klunga, det ser himla mäktigt ut när de svishar förbi – som hämtat från Eurosport och allt som saknas är Vacchi! Det är väl bara att pallra sig iväg till Fredrikshof och börja träna i grupp på riktigt, jag är ju faktiskt medlem…

Jag är imponerad över att jag, Erika och Katta faktiskt cyklade med glada miner typ hela tiden. Vi svor förmodligen alla en del inombords – men vi sa bara positiva grejer till varandra. Och Katta – som dessutom cyklade på en hybrid med gympadojjor! Well done! I depåerna åt vi kardemummabullar och när vi tappade bort varandra så väntade vi in. Ja, förutom på slutet då jag fick lite panik eftersom jag liksom tappade kroppskontrollen och fick väldigt bråttom in i mål. Ungefär samma panikkänsla som när man är jäkligt kissnödig…

I mål väntade mormor och morfar (tack snälla!) och frös. Det är fint med assistans och de skjutsade oss tillbaka till Mora. Kroppen känns väldigt okej och jag är bara sådär trött i benen som man ska vara efter 12 mil. Det var bara det där med kylan…

Vi bor kvar i Mora över natten men det är tveksamt om våra grejer hinner torka tills imorgon. De är blötare än blötast! Jag har redan en ny cykel som väntar hemma i Stockholm och även om det ska bli kul att testa mtb så tror jag att mitt hjärta slår lite mer för landsväg. Fast, det kan jag ju inte veta säkert såklart. Jag undrar också när jag ska börja kalla mig själv för cyklist. Vid 2 mil sa jag till Erika att det här var ju så roligt att jag funderar på att bli cyklist. Hon sa “men det är du ju redan”. Är jag det? För mig handlar identitet om en slags trygghet, att veta normer och kultur och ha koll på snack och hur det funkar. Sakta men säkert börjar jag få det. Och det är en himla rolig värld!

Katta och Erika

Artig och städad kö till startlinjen

Vinterhandskar, kexchoklad och damasker. Och kortare styrstam!

Fantastiskt fint väder – blå himmel och allt!

Depåstopp!

Kall, blöt – men nöjd med att vara i mål. Äntligen!

 

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Annie
  June 2, 2012 at 9:53 pm

  Bra jobbat- du ser grym ut. Ja regn och blåst när man cyklar är nog INGEN höjdare- jag skulle bli rädd att blåsa av!

 • Reply
  soffan
  June 2, 2012 at 10:58 pm

  Hu… Ni skulle cyllat i Göteborg istället, det har jag gjort (fast inomhus såklart ;) ), och här har det varit toppenväder hela dagen :D !

 • Reply
  fitnessguru.se/energetica
  June 2, 2012 at 11:14 pm

  Du ser lika sprudlande glad ut trots omständigheterna, grymt jobbat;)

 • Reply
  Ingmarie
  June 2, 2012 at 11:38 pm

  Grattis! Snyggt jobbat och du är lika strålande som alltid!

 • Reply
  Grabben
  June 3, 2012 at 1:00 am

  Duktigt kämpat!!

 • Reply
  kristinostevik
  June 3, 2012 at 9:00 am

  Du syklet ja! Jeg leser 45 km..og tenker löpning..what!?

  GODT JOBBA med Siljan Runt (nå er det snart bare jeg som ikke deltar i noen form for konkurranse..du, og andre, inspirerer meg!)

 • Reply
  Helena
  June 3, 2012 at 9:08 am

  Grymt bra jobbat! Det var nästan vidrigt i går, som du säger, de sista 4,5 milen värst. Jag som lovordat banan;) DEN är vacker, i vackert väder ungefär tills efter Karlsarvet sen är skogen bara jobbig.

  jag körde förbi dig i går och du såg rätt glad ut då! Ruggig fin cykel du har:)

  Och vad gäller cyklist tycker jag också att du är det! Och härligt att höra att milen i går inte avskräckte dig, men kör man sitt första lopp i dessa väderomständigheter har man nästan gjort det värsta.

  Ja, gå med i cykelklubben och prova köra med klunga, det är lite av grejen på loppen, dels för att det faktiskt går mycket snabbare och lättare och så får man träffa en massa trevligt folk, cykel är en social sport.

  Och så grattis till målgången och den fina hästen!

 • Reply
  Andréa
  June 3, 2012 at 9:17 am

  Bra kört! Grattis! Jag vet hur det känns att vara så där avdomnat kall…

 • Reply
  Madelaine
  June 3, 2012 at 11:27 am

  Fantastiskt bra jobbat av er 3! Du ser alldeles oberörd ut på fotot med dalahästen *ler*. Precis som du varit ute och söndags cyklat lite i regn bara ;)

 • Reply
  AffeB
  June 3, 2012 at 12:31 pm

  Snyggt gjort! Jag körde också igår och känner igen mig i det du skriver :)!

 • Reply
  www.kaffeutansocker.se
  June 3, 2012 at 1:37 pm

  Sjukt bra jobbat!

 • Reply
  Karin Tri
  June 3, 2012 at 1:54 pm

  Bra jobbat Sara! Låter härligt att du fastnat för cykling och cykellopp! Nästa du kör får vara lite finare väder, men låter bra att ni höll humöret uppe!

 • Reply
  Maggie
  June 3, 2012 at 3:54 pm

  Bra gjort!! Det var jag som sa “hej”…. Tycker din kommentar var klockren. Sista två milen hade jag kramp delux i bägge benen och knappt känsel i fötter & händer. Men jag tog mig i mål :) Om jag vill göra det igen? JA…

 • Reply
  Fyscoachen
  June 3, 2012 at 4:12 pm

  Grymt starkt jobbat! Grattis!!:)

 • Reply
  Charlotte
  June 3, 2012 at 10:32 pm

  Bra kämpat och välkommen tillbaka till Mora nästa år!

 • Reply
  Jonna
  June 4, 2012 at 12:52 pm

  Bra krigat!!! Synd på vädret, banan är ju eg väldigt fin men i det där vädret är nästan ingenting smickrande… Men sträckan mellan Siljamsnäs-Soll är inte kul, oavsett väder :) grattis!

 • Reply
  Janne
  June 4, 2012 at 2:29 pm

  GRYMT bra Jobbat!!
  Verkar som det var hela väderspannet som kom runt Siljan.
  Å det är grymt härligt att cykla i ett gäng när luften är behaglig, ( utan det våta inslaget) fågelkvitter och lite lätt medvind!!!
  Ett tips inför nästa år. Prova Vänern runt, ett tredagars motionslopp runt Vänern i slutet på maj. Man har trevligt,cyklar och träffar massor av trevliga människor! Mer info på Örebrocyklisterna hemsida.

 • Reply
  elisabeth
  June 5, 2012 at 9:19 am

  nybörjarträning med hofet ikväll kl 18 från brostugan! på torsdag körs det också på ekerö och enda skillnaden är lite kortare genomgångar – men det finns en lugn grupp att hänga med och alla är jättesnälla och förklarar och hjälper de som inte är lika erfarna. alla ska med! det är hofets melodi! dessutom kan jag åka med den gruppen du vill och guida lite klungtips;)

 • Reply
  Cykelsemester « Träningsglädje
  August 1, 2012 at 9:15 pm

  […] Jag tänkte sluta cykla i Åsa men hängde i ända till Kungsbacka. Där sade jag hej då till Jennie som körde sista biten in till Göteborg. Själv satte jag mig på en innergård med en latte och märkte att min högerhand var lite knepig. Den var i princip oanvändbar. Ringfinger och lillfinger buktade konstigt och jag kunde inte sträcka på dem. Lillfingret pekade (och gör fortfarande) snett åt sidan och jag kunde inte (kan fortfarande inte) röra den åt sidan med muskelkraft. Jag har ingen finmotorik i halva handen och ingen kraft alls. Mycket märkligt. Fast – jag känner igen känslan lite, från Siljan Runt. […]

 • Reply
  Terräng i Tällberg « Träningsglädje
  August 12, 2012 at 5:30 pm

  […] Innan jag återgår till vardagen ville jag göra mesta möjliga av den här dagen. Så jag åkte till Tällberg. Har varit himla sugen sedan Anna sprang halvmaran där. Det är gigantiskt vackert i Tällberg även om jag inte var så himla road sist jag var här. […]

 • Leave a Reply